Volg ons op Social Media

FC Twente Nieuws

Hallo nieuwe club, vaarwel heldenstatus

Gepubliceerd

op

Het publiek van FC Twente neemt vanavond voor de wedstrijd tegen Fulham afscheid van Bryan Ruiz. De aanvaller is in Enschede nog altijd een held; in Londen vooralsnog een nobody.

Er zal vanavond om 18.45 uur hoogstwaarschijnlijk een orkaan van geluid losbarsten in De Grolsch Veste, als Bryan Ruiz het veld van zijn ex-werkgever betreedt. En Vak-P heeft ongetwijfeld weer een enorm spandoek (lees: kunstwerk) gefabriceerd om de Costaricaan te bedanken voor de vorige twee seizoenen, waarin hij voor een groot deel verantwoordelijk was voor het landskampioenschap en de bekerwinst. Ruiz zal vanwege zijn bijdrage aan die prijzen voor altijd een held blijven voor de supporters van FC Twente.

Status
In Londen kan hij alleen nog maar dromen van een dergelijke status. Toen hij vlak voor de transferdeadline (hij had in het nieuwe seizoen al vier Eredivisieduels gespeeld) naar Fulham vertrok, waren zijn verwachtingen hoog. Niet in de laatste plaats omdat zijn nieuwe coach Martin Jol de loftrompet over hem afstak. „Het is ongelooflijk wat Bryan bij FC Twente heeft gepresteerd. In het kampioensjaar wist hij in zeven, acht wedstrijden in de laatste vijf minuten te scoren. Hij is misschien wel de beste speler die we de laatste vijf jaar in de Eredivisie hebben zien spelen.”

Na zijn eerste seizoen (24 goals in 34 duels) was het een wonder te noemen dat Ruiz niet werd weggeplukt door een Europese topclub. Natuurlijk gingen er al snel geruchten over ploegen uit Engeland en Spanje, maar concreet werd het nooit. Ook na zijn tweede voetbaljaar, dat mede vanwege een blessure iets minder voortvarend verliep, bleef de flankspeler dromen van prachtige clubs uit de Primera División en de Premier League.

Vijftiende
Op de valreep werd het Fulham, dat momenteel de vijftiende plek bezet in de hoogste Engelse divisie. Negen maal mocht Ruiz opdraven in het shirt van ‘The Cottagers’, maar geen enkele keer duurde dat negentig minuten. Tijdens zijn debuut tegen Blackburn Rovers mocht hij nog in de basis starten van Jol, maar na zijn wisselbeurt in de rust kwam hij tijdens de daaropvolgende wedstrijden niet verder dan wisselbeurten van 3, 15, 15, 25, 9, 19 en 3 minuten. De laatste competitiewedstrijd van Fulham was hoopgevender, want tegen Arsenal stond hij als basisspeler 75 minuten in het veld.

Een van de karige hoogtepunten was zijn enige treffer tot nu toe. De rake lob was echter geen reden om na afloop feestend door de kleedkamer te rennen, want Everton nam in de blessuretijd de volle drie punten mee naar huis. Ook in de League Cup had de 26-jarige Zuid-Amerikaan weinig geluk. In de strafschoppenserie tegen Chelsea zag Ruiz zijn inzet tegen de onderkant van de lat op de doellijn stuiteren. De bal schoot omhoog en belandde wéér tegen de lat: Fulham uitgeschakeld.

Droomclub
Alles bij elkaar opgeteld borrelt vanzelf de vraag op of Ruiz de juiste beslissing heeft genomen door naar Fulham te verkassen. „Ik vermoed dat het niet zijn droomclub was, maar ik denk dat er op een gegeven moment zo’n hoog salaris werd geboden dat hij niet meer kon weigeren”, zegt zijn oud-ploeggenoot Kenneth Perez vandaag in Sp!ts. De ex-voetballer spreekt Ruiz nog regelmatig. „Ik had hem vorige week aan de lijn en hij wacht tot hij een kans krijgt om die met beide handen aan te grijpen.”

Maar er zijn twijfels. Perez: „Bryan komt het best tot zijn recht in een ploeg die vaak de bovenliggende partij is. Met FC Twente waren we dat in negen van de tien keer, maar nu speelt hij bij een heel matig team dat niet vaak in de buurt van het vijandelijke doel komt. En Bryan moet juist zo dicht mogelijk bij het zestienmetergebied van de tegenstander spelen. Hij is niet supersnel, maar hij is zó handig met de bal dat hij zichzelf goed kan vrijspelen en van daaruit kan scoren. Hoe verder van het doel, des te moeilijker het voor hem wordt. Het is niet onmogelijk voor hem om te slagen bij Fulham, maar dan zal hij zijn spel moeten aanpassen. Ik hoop dat het hem lukt en dat hij dan nog een stapje omhoog kan maken naar een van de bovenste ploegen uit de Premier League of wellicht een goede club uit Spanje. Bij een dominant elftal zal hij veel beter uit de verf komen.”

Vanavond kan Ruiz, die niet speelgerechtigd is in de Europa League, weer even genieten van de heldenstatus die hij nog altijd heeft in Twente. Of liever gezegd: móet hij genieten. Want daarna zal hij het vermoedelijk weer heel lang zonder moeten doen.

Klik hier om naar het discussieforum te gaan.

Advertentie

Laatste Nieuws

peet-bijen-twente-sparta-2020 peet-bijen-twente-sparta-2020
Eerste elftal1 dag geleden

Bijen over zijn eigen situatie, het contact met teamgenoten en de competitie

Op dit moment ligt het voetbal stil en mag er niet in groepsverband worden getraind tot minimaal 28 april. Ook...

Eerste elftal2 dagen geleden

Oud FC Twente-speler knokt voor zijn leven: “Mijn hart heeft al diverse keren stil gestaan”

Jan Sørensen speelde van 1983 tot 1985 voor FC Twente. De Deense spits kwam over van Club Brugge waarmee hij...

derbystar-wedstrijdbal-eredivisie-2019-2020-grolsch-veste derbystar-wedstrijdbal-eredivisie-2019-2020-grolsch-veste
Eerste elftal2 dagen geleden

Eredivisie CV komt met statement en schetst twee scenario’s

De kans dat de competitie definitief wordt gestaakt door de clubs is vanmiddag een heel stuk kleiner geworden. De UEFA...

fox-off-spandoek-fc-twente fox-off-spandoek-fc-twente
Eerste elftal2 dagen geleden

Zoveel tv-inkomsten loopt FC Twente mis als FOX weigert uit te keren

Er is nog altijd veel onzekerheid over het wel of niet beëindigen van de competitie. De UEFA heeft de druk...

blaise-nkufo-spits-fc-twente-doelpunt-vieren blaise-nkufo-spits-fc-twente-doelpunt-vieren
Eerste elftal2 dagen geleden

Nkufo aast op functie bij FC Twente: “Terugkeren is mijn doel”

Blaise Nkufo verblijft de laatste jaren in Canada waar hij een eigen voetbalacademie heeft opgericht. Vorig seizoen keerde hij voor...

blaise-nkufo-eljero-elia-fc-twente blaise-nkufo-eljero-elia-fc-twente
FC Twente Nieuws2 dagen geleden

Humor: Elia heeft een belangrijke tip voor alle thuisblijvers

Eljero Elia was één van de laatste voetballers die door moest spelen terwijl bijna alle competities al stil waren gelegd....

logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste logo-fc-twente-ingang-grolsch-veste
Eerste elftal2 dagen geleden

Statement FC Twente: “Moeten er niet aan denken om in lege stadions te spelen”

Minister president Mark Rutte maakte afgelopen dinsdag bekend dat het betaald voetbal zeker niet hervat gaat worden voor 1 juni...

Eerste elftal2 dagen geleden

Deel eredivisieclub wil niet stoppen: “Dan voetballen wij straks door”

Als het aan Ajax, AZ en PSV ligt dan wordt de competitie per direct beëindigd. Dit lieten de directeuren van...

alexander-ceferin-voorzitter-uefa-2020 alexander-ceferin-voorzitter-uefa-2020
Eerste elftal2 dagen geleden

UEFA zet mes op de keel bij voetbalbonden en dreigt met sancties

Er gaan steeds meer stemmen op om het huidige seizoen per direct te beeindigen waarbij Ajax, AZ en PSV het...

vak-p-supporters-vlag-sfeeractie vak-p-supporters-vlag-sfeeractie
Eerste elftal2 dagen geleden

Terugbetalen seizoenkaarthouders zou financiële strop zijn voor FC Twente

Welke gevolgen heeft het voor de clubs als het seizoen per direct beëindigd zou gaan worden? Paul van der Kraan...

Advertentie