FC Twente Nieuws

Hoe Afghaans Twente-talent Musawi door advies van Zerrouki in Australië belandde

Hoe Afghaans Twente-talent Musawi door advies van Zerrouki in Australië belandde

Omid Musawi vluchtte op zijn vijfde van Afghanistan naar Nederland. Op jonge leeftijd werd hij gescout door FC Twente, maar hij heeft nooit weten door te breken in het eerste elftal. Inmiddels speelt de nog maar 21-jarige Musawi bij het Australische Para Hills Knights en is hij Afghaans international.

"Niet arrogant bedoelt, maar ik heb echt al het nodige meegemaakt", vertelt Musawi tegenover Voetbalzone. "Ik ben op mijn vijfde vanuit Afghanistan gevlucht. Ik heb veel landen gezien. Het laatste land dat ik me kan herinneren is Griekenland. Ik was 5,5 toen we in Nederland kwamen." Hij woonde in Apeldoorn samen met zijn moeder, opa en oma en werd op zijn tiende gescout door FC Twente. "Mijn vrienden vonden het bijzonder dat ik bij FC Twente speelde, maar ik besefte dat toen nog helemaal niet. Ik nam voetbal van mijn negende tot mijn twaalfde eigenlijk ook niet echt serieus. Ik had gewoon geluk dat ik talent had, scoorde bijna elke wedstrijd."

Hoofd jeugdopleiding van FC Twente groeide in de tijd dat hij in de jeugdopleiding zat uit tot een vaderfiguur voor Musawi. "Dennis stond erop dat ik in een gastgezin zou gaan wonen. Ik wilde het eigenlijk niet, maar hij zei toen: 'Je gaat niet langer meer in Apeldoorn wonen. Je vrienden hebben een slechte invloed op jou. Als je niet in een gastgezin wilt wonen, dan heb je geen toekomst en slaap je over twee jaar onder een brug'. Uiteindelijk ben ik toch overstag gegaan en daar was hij heel trots op."

De linksbuiten ging wonen bij Marcel, die van 1978 tot 1983 zelf bij FC Twente speelde, en Birgit Mentink in Haaksbergen. FC Twente koos er bewust voor om Musawi in Haaksbergen in te laten trekken bij Marcel en Birgit Mentink. "Ik bezorgde hen heel veel hoofdpijn, had overal schijt aan. Ik heb respect dat ze het met me hebben volgehouden. Van m’n dertiende tot mijn negentiende heb ik daar gewoond. Er kwam nog een andere jongen van FC Twente bij ons gastgezin wonen, Kürsat Cil. Hij had veel discipline en moest mij mij dat ook leren." Na twee jaar vertrok Cil en kwam FC Twente-speler Ramiz Zerrouki bij Musawi wonen. "Ramiz woont daar nu nog steeds. Hij is een van mijn beste vrienden, we hebben vier jaar met elkaar in Haaksbergen bij Marcel en Birgit gewoond. Eigenlijk met iedereen in het gastgezin heb ik erge ruzies gehad, maar inmiddels heb ik met hen allemaal een goede band."

Bij FC Twente kreeg Musawi in de Onder 17 te maken met trainer Sjors Ultee. "We speelden met de nieuwe selectie een toernooi in Genk en Ultee pakte me gelijk apart, hij zei: 'Ik heb ontzettend veel goede dingen over je gehoord. Ik ga dit seizoen met je aan de slag. Op aanvallend gebied hoef ik je niks te leren, alleen op verdedigend en tactisch gebied valt er nog genoeg te ontwikkelen'."

"Ik begon de eerste wedstrijd tegen Racing Genk in de basis. Wat denk je? Ultee haalde mij na vijftien minuten al naar de kant. Ik zat alleen maar te schelden tegen de oudere jongens uit mijn elftal. Mijn eigen lichting was heel goed, maar de jongens die twee jaar ouder waren niet. Iemand als Dean Huiberts was een uitzondering. Ik irriteerde me enorm. Ultee haalde me van het veld en stuurde me direct naar de kleedkamer. Ik wilde weg, maar ik kon natuurlijk nergens heen, dus ik moest wel wachten. Ik ging bij een wedstrijd van de A1 van FC Twente kijken, waarin ook mijn huisgenoot Kürsat speelde. Hij keek me aan van: what the fuck heb je nu weer gedaan!? Na de eerste helft kwam hij naar me toe en zei: ‘Als ik hoor dat je wat hebt geflikt bij deze trainer, dan ga ik je echt slopen’. Ik was boos, moest huilen en besefte wat ik had gedaan. Ultee heeft me dat seizoen heel vaak en hard aangepakt, maar ik heb het meeste van hem geleerd. Onder hem kreeg ik dat seizoen bij FC Twente ook een contract. De band met hem is nog steeds goed en we hebben regelmatig contact."

Na één seizoen werd Ultee assistent-trainer bij FC Twnete. "Ik kreeg daarna te maken met alleen maar slechte trainers, wat ik toen dacht. Ik vond mezelf te goed. Ik scoorde gemakkelijk en gaf genoeg assist, maar de doorstroom naar het eerste elftal kwam er maar niet van. Nieuwe trainers en een nieuwe hoofd jeugdopleiding kenden mij niet. Zij hoorden: groot talent, maar hij heeft gedragsproblemen. In de voorbereiding van het seizoen 2019/20 botste ik alleen maar met hen." Musawi werd geschorst en kwam niet meer aan spelen toe.

Een oefenwedstrijd tegen de reserves van Borussia Dortmund betekende uiteindelijk het einde voor Musawi bij FC Twente. "Onze trainer Job ten Thije liet mij een minuut voor tijd invallen. Ik kreeg opnieuw een aanvaring, waarna ik voor een maand werd geschorst. Ik moest uiteindelijk op het matje komen bij Ten Thije, Ellery Cairo (assistent-trainer, red.) en het duo Eric Weghorst en Peter Niemeyer (hoofd opleidingen). Zij vertelden mij wat er allemaal mis was met mij dat seizoen. Die nieuwe schorsing zag ik niet zitten, waarna ik mijn contract in oktober liet ontbinden."

Musawi ging stage lopen bij Vitesse en PEC Zwolle en ontwikkelde zich vooral bij laatstgenoemde naar eigen zeggen 'enorm'. Hij kreeg echter geen contract aangeboden bij de clubs. Wel kwam hij in beeld bij het Afghaanse nationale elftal. Hij speelde voor zijn land en kwam in de belangstelling van een aantal clubs, waaronder een aantal Australische. Hij twijfelde wat hij moest doen en kreeg advies van Ramiz Zerrouki om naar Australië te gaan en misschien later nog voor zijn kans in Nederland te gaan. Dat advies heeft er toe geleid dat Musawi voor Para Hills tekende, dat actief is op het derde niveau van Australië.

Inmiddels is zijn avontuur bij Para Hills afgelopen en traint hij mee bij FC Dordrecht. "Er zijn twee clubs in Australië waar ik eventueel graag naartoe zou willen, echter geniet Europa mijn voorkeur. Ik ben pas 21 jaar en dus nog jong. Vandaar dat ik mezelf wil testen. Ik hoop op de de Keuken Kampioen Divisie, dan kan ik daar mijn potentie laten zien. Eigenlijk wil ik pas later weer terug naar Australië, maar als dat straks de beste optie is, waarom zou ik dan niet eerder teruggaan?", besluit de Musawi.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties