Connect with us

FC Twente Nieuws

Hoe jonger een talent, des te sneller hij leert

Gepubliceerd

op

Deze week krijgen 24 piepjonge Tukkertjes een brief op de mat, waarin staat dat FC Twente ze uitnodigt om deel te nemen aan het nieuw te vormen E-team. De talentjes moeten vooralsnog, als hun ouders en zijzelf instemmen, lid worden van amateurvereniging ATC’65 (Hengelo) of sv Twello (Twello). Als een ander hoogspelende amateurclub zicht meldt om daar de E-afdeling te beginnen heeft dat overigens de voorkeur van FC Twente.

De jonge voetballers zullen in ieder geval bij een amateurclub ondergebracht moeten worden. Stichtingen zoals FC Twente mogen van de KNVB pas spelers in de jeugdopleiding opnemen als ze 11 jaar oud zijn; al staat die regel ter discussie. Door samen te werken met een amateurvereniging is een ‘gedoogconstructie’ mogelijk.

De voetballertjes komen volgend seizoen onder de naam te spelen van ATC’65 of Twello, maar eigenlijk begint daar de jeugdopleiding van FC Twente al. De jongste Twentetak wordt getraind door opgeleide trainers van de profclub uit Enschede.

De huidige (en toekomstige) situatie is verre van ideaal, vindt ook FC Twente. ,,In principe is onze filosofie dat we spelers van die leeftijd graag beïnvloeden bij amateurclubs”, legt hoofd opleidingen Michel Jansen van FC Twente uit.

,,De gouden leerleeftijd is tussen 8 en 12 jaar. Als je zelf kinderen hebt weet je dat ook wel: tot die tijd eten ze uit je hand, daarna wordt het lastiger. Ook motorisch zijn ze tussen 8 en 12 ontvankelijker. Ze leren dan gewoon heel makkelijk en snel. Nu komen spelers bij ons binnen in de D2, als ze 11 jaar oud zijn. Bij amateurclubs waar ze tot die tijd spelen worden ze vaak getraind door ouders of goedwillende vrijwilligers. Voor ons gevoel komen die kinderen nu met een achterstand binnen.”

FC Twente zou graag het volgende doen: de echte talentjes twee keer in de week mee laten trainen, maar voor de rest het kind het kind laten bij de amateurclub. ,,Zo kunnen we ze al wel beïnvloeden, maar blijft het kind in de vertrouwde omgeving.”

Er is echter één probleem: de landelijke ontwikkeling. ,,Heerenveen, Vitesse en De Graafschap beginnen ook met een E-jeugd”, legt Jansen uit. ,,Als die spelers eenmaal voor een andere BVO hebben gekozen, komen ze niet meer zo snel naar Twente.” De Tukkers zijn, simpel gezegd, bang de grootste talenten mis te lopen als ze niet mee gaan met deze landelijke tendens. ,,Het is heel moeilijk om op die leeftijd al talent te herkennen. Eigenlijk is het zoeken naar een speld in een hooiberg. Toch hebben we in overleg gezegd: willen we roomser zijn dan de paus? Of moeten we ons beleid aanpassen. We hebben voor het laatste gekozen, maar zien dit wel als een gedwongen keuze door de ontwikkelingen bij andere voetbalclubs.”

Jansen beseft dat deze stap van Twente niet bij iedere amateurclub in goede aarde zal vallen. Immers: zij raken op jonge leeftijd talenten kwijt en doen dat bovendien aan een andere amateurclub. ,,We willen amateurverenigingen niet tegen het zere been trappen, maar de ontwikkeling is nou eenmaal zo. De meeste clubs hebben er begrip voor, maar natuurlijk zijn er verenigingen die niet blij zijn.

Maar het is niet zo dat ATC en Twello in ledenaantallen ineens veel groter worden. We praten in totaal over 24 kinderen. We zullen nog scherper zijn op het herkennen van talent. Als het zo is dat we na een halfjaar van een groot aantal afscheid moeten nemen, zullen we goed in de spiegel moeten kijken. Dat is het slechtste wat kan gebeuren. De uitstroom mag wat ons betreft niet meer dan 5 procent zijn. Dat kan voor kinderen op die leeftijd namelijk heel pittig zijn.”

Op dit moment scout FC Twente bij verenigingen de eerstejaars E-elftallen. Die grens zal worden verlegd naar de F-jes (7 tot 9 jaar).
,,Dat klopt, maar de aantallen geven al aan dat we echt heel scherp zijn op talentherkenning. Bovendien kijken we naar zaken als: hoe snel leert iemand, wat is zijn potentie. We zullen echt overtuigt moeten zijn willen we zo’n jong spelertje naar Twente halen.”

Ook Jansen kent de onderzoeken die uitwijzen dat het slecht is om kinderen te snel uit de vertrouwde omgeving te halen. FC Twente heeft er zelfs een werkgroep voor.
,,Natuurlijk weten wij dat. De sociaal-maatschappelijke kant van het verhaal is voor een gedeelte ook waar. Al denk ik persoonlijk dat het meevalt. Mijn dochter zit nu een jaar op de middelbare school, maar heeft allemaal andere vriendinnetjes dan toen ze op de basisschool zat. Ook dat is de maatschappij. Desalniettemin is dat wel een proces dat we goed in de gaten moeten houden. En waarin we zelf ons ook nog verder moeten ontwikkelen.”

Bron: TCTubantia

Reageer op dit artikel

Plaats een reactie

Laatste Nieuws

bruno-uvini-fc-twemnte-2015-2016-peace bruno-uvini-fc-twemnte-2015-2016-peace
Eerste elftal7 uur ago

Publiekslieveling Uvini keert na wereldreis van acht jaar terug naar Brazilië

Bruno Uvini Bortolanca was één van de beste spelers die technisch directeur Ted van Leeuwen in zijn twee termijnen bij...

manfred-ugalde-lachend-bon-boys-fc-twente-2022-2023 manfred-ugalde-lachend-bon-boys-fc-twente-2022-2023
Eerste elftal8 uur ago

Twijfels over toekomst Ugalde bij FC Twente: “Dat heeft een reden”

Op 3 januari, twee dagen voor de start van de tweede seizoenshelft, opent de winterse transferwindow. Club hebben dan tot...

myron-bostdorp-fc-twente-2022-2023 myron-bostdorp-fc-twente-2022-2023
Eerste elftal9 uur ago

Kampioen Onder 21 verzaakt niet en wint ook laatste thuiswedstrijd

FC Twente/Heracles Onder 21 heeft het seizoen in stijl afgesloten voor eigen publiek. In de één na laatste speelronde stond...

hakim-ziyech-marokko-spanje-wk-2022-strafschoppen hakim-ziyech-marokko-spanje-wk-2022-strafschoppen
BREAKING10 uur ago

Ziyech en Marokko zorgen voor megastunt door Spanje uit het WK te kegelen

De eerste grote stunt in de knock-outfase van het WK is een feit. Het Marokko van Hakim Ziyech kegelde één...

grolsch-veste-stadion-enschede-fisheye-2022 grolsch-veste-stadion-enschede-fisheye-2022
BREAKING13 uur ago

FC Twente trekt doorgaan oefenwedstrijd in twijfel en last Wintermarkt af

Voor zaterdag 10 december stond er ’s middags een Wintermarkt rondom De Grolsch Veste op het programma. Aansluitend zou FC...

sem-steijn-sprint-twente-nordsjaelland-2022 sem-steijn-sprint-twente-nordsjaelland-2022
Eerste elftal18 uur ago

Oefenwedstrijd stemt Steijn tevreden: “Lekker weer minuutjes in de benen”

Voor de selectie van FC Twente is de voorbereiding op de tweede seizoenshelft op volle gang. Afgelopen woensdag kwam de...

yegoian-ugalde-twente-boys-2022 yegoian-ugalde-twente-boys-2022
Eerste elftal20 uur ago

Komt de opvolger van Zerrouki uit Georgië? “Dat is best een bijzonder verhaal”

FC Twente/Heracles Onder 21 werd afgelopen weekend zonder zelf te spelen kampioen van Divisie 2. Hierdoor komt het komend seizoen...

ramiz-zerrouki-trainingsshirts-lachend-2022 ramiz-zerrouki-trainingsshirts-lachend-2022
Eerste elftal20 uur ago

Voorzitter VVCS prijst houding gewilde Zerrouki: “Saboteren is niet de manier”

Afgelopen zomer werd gevreesd dat Ramiz Zerrouki naar Feyenoord zou gaan. De club deed een eerste bod, maar deze bleek...

lasse-wehmeyer-heracles-almelo-roda-juichen-2022 lasse-wehmeyer-heracles-almelo-roda-juichen-2022
Eerste elftal1 dag ago

Heracles contracteert Duitse aanvaller uit de FC Twente / Heracles Academie

Heracles heeft een speler gecontracteerd van de FC Twente / Heracles Acedemie. Het betreft de 20-jarige aanvaller Lasse Wehmeyer die...

mats-rots-bon-boys-fc-twente-2022 mats-rots-bon-boys-fc-twente-2022
Eerste elftal1 dag ago

Onder 18 verspeelt dure punten in strijd tegen degradatie, maar zet wel heel belangrijke stap

Voor FC Twente / Heracles Onder 18 stond loopt het seizoen op z’n einde, maar langzaam achterover leunen is er...