Nieuws

Hoofd medische zaken: "Grote stroom aan letsels bij jonge leeftijdsgroep"

Hoofd medische zaken: "Grote stroom aan letsels bij jonge leeftijdsgroep"

Voetballen op kunstgras is momenteel het onderwerp van gesprek. Onlangs kwamen geruchten op dat de rubberdeeltjes in kunstgrasvelden mogelijk kankerverwekkend zouden zijn, waardoor uitgebreide onderzoeken in volle gang zijn. Daarnaast wordt er ook gesproken dat kunstgras sneller blessures opwekt. Ook Roy Hoogeslag, hoofd medische zaken, kan niet zeggen of veel knieblessures door kunstgras veroorzaakt worden.

[google]"Ik constateer een grote stroom aan knieletsels en dan voornamelijk ernstige blessures bij een leeftijdsgroep die steeds jonger wordt", vertelt Hoogeslag aan de TC Tubantia. "De vraag die dan vaak opkomt, is of dat aan kunstgras valt te verwijten."

Echter bestaat er wel een verband tussen spelen op kunstgras en ernstigere blessures. "Als ik naar de wetenschappelijke literatuur kijk, zie ik wel dat er een verhoogd risico op blessure is bij wisseling van de ondergrond", verklaart Hoogeslag. "Bij spelers die af en toe op kunstgras spelen, zie je eerder ernstig kruisbandletsel. Voetballers die vaker op kunstgras spelen, hebben eerder overbelasting. Dit kan leiden tot blessures aan pezen of aanhechtingen."

Toch is er geen reden om kunstgras meteen de schuld te geven bij blessuregevallen. "Als er vaker op kunstgras wordt gespeeld, is er minder risico op blessures", vervolgt Hoogeslag. "Het lichaam begint dan aan de ondergrond te wennen. Ook speelt de generatie van het kunstgras een rol. Ik herken meer verschillen in kunstgrasvelden ten opzichte van 'normale' grasvelden. Feit is dat er minder demping is en dat er meer kracht op de pezen en de aanhechtingen in de gewrichten komt te staan", aldus Hoogeslag.

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties