Jong Oranje met vijfklapper voorbij Jong Rusland

Het Jong Oranje van Cor Pot heeft vandaag een belangrijke stap gezet richting de halve finale van het EK onder 21. Dankzij onder meer doelpunten van Leroy Fer en ex-Twentespelers Ola John en Luuk de Jong won Jong Oranje afgetekend met 5-1 van de jonge Russen.

Jong Oranje begon redelijk aan de eerste helft, die lang saai bleef. Nederland had eigenlijk niets te duchten van de tegenstander, en het bleef dan ook lang 0-0. Beide teams creërden af en toe een kans en de grootste kans van de eerste helft kwam op naam van De Jong die een bal op de paal kopte. In de 38ste minuut trok Georginio Wijnaldum vanaf de rechterkant naar binnen en met een dwarrelbal verschalkte hij keeper Nikolay Zabolotny: 1-0. Dit was ook de ruststand.

Net als tegen Jong Duitsland begon Jong Oranje slecht aan de tweede helft, ze hadden dan ook geluk dat de scheidsrechter een handsbal van De Vrij over het hoofd zag. Anders had Nederland weer een strafschop tegen gehad. In de 49ste minuut kreeg Nikita Chicherin een rode kaart voor een harde overtreding (van achteren) op Adam Maher. De Russen hadden trouwens geluk dat Adam Maher even later een pass van Marco van Ginkel op de lat volleerde, anders was het 2-0 geweest.

Na ruim 60 minuten maakte De Jong aan alle onzekerheid een einde door de 2-0 binnen te koppen. De Russen kwamen daarna, door defensief falen van Jong Oranje, nog wel terug tot 2-1 via invaller Cherysev. De Russen konden even hopen op een goed resultaat, maar drie minuten na de 2-1 werd het 3-1 door een prachtig stiftje van Ola John (assist van Luuk de Jong). Danny Hoesen zorgde met zijn eerste balcontact voor de 4-1. Leroy Fer zorgde op aangeven van Ola John voor het slotakkoord. Jong Oranje kreeg hierna nog wel een enkele grote kans, maar het bleef bij 5-1.

Met wederom een sterke invalbeurt heeft Leroy Fer laten zien waarom Everton nog steeds achter hem aan zit als vervanger van Fellaini.