Connect with us

Eerste elftal

KNVB faalt volgens RUG: “Slechte zaak voor het Nederlandse voetbal”

Published

on

bert-van-oostveen-knvb

Volgens de hoogleraren Harry Garretsen en Janka Stoker van de Rijksuniversiteit Groningen is de KNVB zelf ook voor een deel verantwoordelijk voor de huidige financiële chaos bij FC Twente. De twee verwijten de voetbalbond dan ook een ‘gebrek aan beleid’.

“Vriend en vijand zijn het erover eens dat de timing van het besluit van de licentiecommissie hoogst ongelukkig was, daar is echt geen evaluatie voor nodig”, schrijven ze op de website van de Universiteit. “Maar veel wezenlijker is dat het hier eigenlijk om een ander probleem gaat, namelijk om falend toezicht.”

“En dat gaat dan niet alleen over het gebrekkige interne toezicht bij FC Twente, maar ook over de rol die de KNVB zelf daarin zou kunnen of eigenlijk zou moeten spelen. Maar de KNVB lijkt vooralsnog niet te willen reflecteren op het feit dat zij zelf veel te veel langs de zijlijn staat en heeft gestaan, als het om het reilen en zeilen van clubs als FC Twente gaat.”

“De vraag die zich inmiddels opdringt is of de KNVB zichzelf überhaupt wel als toezichthouder ziet, en of zij van mening is dat zij in deze functie een (pro-)actieve rol heeft te vervullen. Het handelen van de KNVB wekt de indruk dat, zolang de boeken door de accountant worden goedgekeurd, zij zich weinig zorgen maakt over het functioneren van een profclub. Dat is een riskant model, zo laat het geval van FC Twente zien”, vervolgen Garretsen en Stoker.

“Immers, aangezien de KNVB hier laat en dus welhaast per definitie té laat optrad, restte er uiteindelijk niet veel meer dan ingrijpen met draconische maatregelen. Een ‘laissez-faire’ houding als toezichthouder is bovendien des te riskanter, omdat – meer dan wellicht bij andere organisaties – juist bij voetbalclubs zaken als opportunisme en dubbele petten, en onduidelijke verantwoordelijkheden en bevoegdheden, een grote rol spelen.”

“Voor je het weet is de club verkocht aan een onbekende bieder uit een ver land, waarbij de club (en vaak ook de gemeente) alles prima vindt, zolang de miljoenen en daarmee het gehoopte succes maar binnen handbereik komen. Wie de nieuwe eigenaar dan vervolgens in de touwen houdt, lijkt van ondergeschikt belang (daar weten ze bij ADO Den Haag inmiddels ook alles van). Bovendien, zie helaas ook weer FC Twente, zijn de sleutelfiguren bij een club vaak op diverse manieren bij de club betrokken, en niet zelden doet de halve familie mee. Profvoetbalclubs hebben daarmee kenmerken die overeenkomen met vrijwilligersorganisaties of familiebedrijven, en inmiddels weten we uit onderzoek dat juist daar de kwaliteit van het management vaak ondermaats is.”

Garretsen en Stoker zijn van mening dat goed extern toezicht in de sportwereld ‘van cruciaal belang’ is. “Want, anders dan in het bedrijfsleven, is het in deze sector juist niet de “een z’n dood, de ander z’n brood’. Ook streekgenoot en ‘rivaal’ Heracles bijvoorbeeld kan uiteindelijk niet gelukkig zijn met de problemen bij FC Twente.”

“Een goede, eerlijke (en spannende) competitie in de professionele sport is in het grootste belang van alle deelnemers. Zo bezien kent de neergang van FC Twente alleen maar verliezers. Het gemeenschappelijke belang van een eerlijke en serieuze wedstrijdcompetitie is dus een extra reden voor de externe toezichthouder als de KNVB om alert te zijn op mogelijk bestuurlijk falen bij profclubs.”

De huidige situatie bij FC Twente is dan ook een noodoproep. “Het betaalde voetbal in Nederland vraagt daarom bij uitstek om goed toezicht en dan bij voorkeur binnen de club zelf. Maar dat begint misschien wel bij actief en professioneel extern toezicht. Dat de KNVB vanaf de zijlijn en op de nodige afstand, pas op een laat moment bij FC Twente ingreep, en bovendien de uitkomst in het geheel niet op zichzelf lijkt te betrekken, is niet alleen een slechte zaak voor FC Twente, maar voor het gehele Nederlandse voetbal.”

Met de huidige gang van zaken vreest het duo voor de toekomst van het betaalde voetbal. “Het zou verstandig zijn als bij de leiding van de KNVB het besef doordringt dat zij zelf, door een gebrekkige toezichtstructuur en reactief optreden, de problemen bij FC Twente mede hebben laten escaleren. Dit vraagt niet om een evaluatie van het proces rondom het licentie-besluit, maar om een diepgaande analyse van de rol als extern toezichthouder. Als dit niet gebeurt, is het wachten op de volgende club die onderuit gaat”, besluiten Garretsen en Stoker kritisch ten opzichte van de KNVB.

16 Comments

16 Comments

 1. robert g.

  1 juni 2016 at 07:18

  Van Westveen haha , da,s een goeie !!!

 2. wim

  31 mei 2016 at 22:28

  Een leuk stuk, wat iedere onbenul kan schrijven daarvoor hoef je niet gestudeerd te hebben. Maar wat ze nou precies willen, ik zie geen enkel concreet voorstel. Dat het bezopen is dat de voorzitter van de RvC tevens bestuursvoorzitter is, Munsterman, is natuurlijk van de gekke, daar hadden ze op z’n minst ene vraag over kunnen stellen, dat gebeurt bij geen enkel bedrijf. Maar dat de KNVB niet af kan gaan op een goedkeurende verklaring van een RA of AA, die mensen hebben een eed afgelegd bij de rechtbank, slaat nergens op. Iedere toezichthouder gaat ervan uit, dat als zo’n verklaring er is, de cijfers kloppen.

 3. Yvonne

  31 mei 2016 at 18:32

  FCT moet ook zaak aanspannen om de beroepscommissie op belangenverstrengeling aan te spreken. Er zitten zowel in KNVB, licentiecommissie en beroepscommissie dezelfde pionnen, deze horen onafhankelijk van elkaar bestuurd worden. Een motie van wantrouwen naar de heer Van Oostveen zou ook op zijn plaats zijn.
  Op deze manier komt er nooit een eerlijke, objectieve en positieve uitspraak.

 4. Renier

  31 mei 2016 at 10:20

  Het is allemaal heel makkelijk op telossen de KNVB moet gewoon een lid in elke rvb hebben van elke club die een toeziende fuctie hebben

  • Renier

   31 mei 2016 at 10:20

   Rvc bedoel ik

 5. Dirk van Dam

  30 mei 2016 at 22:39

  In het land in de sympathie voor Fc Twente helaas ver te zoeken. Ikzelf betrap me er ook op. Zo blij als ik met het kampioenschap was, zo blij ben ik ook nu de KNVB een stap durft te zetten. En praat nu niet over een wanordelijk bestuurd(er) (wat dhr van Oostveen duidelijk is) terwijl je zelf/je eigen club de boel getild hebben.

  Duidelijk is dat deze beslissing had moeten worden genomen op het moment dat de na-competitie nog gespeeld had moeten worden. En dat de competitie nu totaal verziekt is. Er zijn meerdere clubs benadeeld door deze beslissing.

  Als je dan de situatie moet bekijken “lost van de situatie bij Fc Twente” kun je het misschien ook bekijken vanuit het perspectief van alle clubs die nacompetitie speelden, en in het verleden het betaalde voetbal hebben moeten verlaten.

  Fc Twente heeft geen enkel recht van spreken. Fc Twente is de kwajongen in de klas die keer op keer stiekem doet, en continu moet nablijven, en nu de maar vol is, naar iedereen wijst.
  “Een goede, eerlijke (en spannende) competitie in de professionele sport is in het grootste belang van alle deelnemers. Zo bezien kent de neergang van FC Twente alleen maar verliezers. Het gemeenschappelijke belang van een eerlijke en serieuze wedstrijdcompetitie is dus een extra reden voor de externe toezichthouder als de KNVB om alert te zijn op mogelijk bestuurlijk falen bij profclubs.” Twente maakte er al langere tijd een bende van! Dus hoezo? Het is onderhand wel eens tijd dat de KNVB bij Twente ingrijpt!

  Ik hoop dan ook oprecht dat Fc Twente “gewoon” een jaartje eerste-divisie moet spelen. En in dat jaar kritisch wordt gekeken naar de boekhouding. Gaat Twente niet akkoord, hoop ik dat de licentie wordt ingetrokken.

  • Itsme

   30 mei 2016 at 23:02

   Maar je kan als leraar niet tegen het stoutste jongetje van de klas zeggen: als je nu niet stopt wordt je twee weken geschorst, maar als je je leven betert hoef je alleen maar strafregels te schrijven. Om wanneer je je leven betert dood leuk van school gestuurd te worden.

  • jeu de voel

   30 mei 2016 at 23:24

   Bla bla tot het je eigen club is, next. De supporters kunnen dit alles niet helpen, het oude bestuur is weg. Nu de bezem door de andere clubs en bovenal de knvb zelf.

  • Tukkerpower

   31 mei 2016 at 00:04

   Potverdikkie nog aan toe ben je het echt Bertje van Oostveen (alias Dirk van Dam) ? Ik wist het wel bij de rechtszaak, die advocaat was een alzheimer patient, je had beter zelf kunnen gaan. Al je argumenten zij net zo bezopen als die van hem maar je verwoord ze wel beter. Het boetekleed aan trekken en zeggen dat je zelf een wanordelijk bestuurder bent siert je misschien maar ik blijf er bij….opstappen Bertje.
   Een man een man, een woord een woord en volgens mij heb je het woord minimaal drie keer uitgesproken. Dat is begonnen in december 2015 en daarna nog een aantal keren herhaald in de e-mails van 2016. Weet je nog Bertje, als Twente schoon schip maakt en een overlevingsplan klaar heeft voor 1 mei 2016 zal de licentie niet worden ingetrokken.
   Ik weet dat je nu zult zeggen, die e-mails waren van de licentie commissie, daar wist ik niks van maar………. niet jokken Bertje, als het Twente betreft beslis je alles zelf en is de commissie slechts een pion op jouw schaakbord.

   Ik las zaterdag in de Televaag, het Ajakkes clubblad en derhalve vast niet onbekend bij jou, dat jij zelfs de beroepscommissie samenstelt.
   Ook het advies van de spelersraad had de commissie in overweging moeten nemen, maar voor ze de brief van Danny Hesp ook maar hadden kunnen openen had jij je al klaarliggende persberichtje de wereld al in geslingerd .

   Als je net zoveel energie had gestoken in het benoemen van je bondscoach waren we vast en zeker van de zomer maar het EK gegaan.
   Heb je een hekel aan provincialen Bertje? Eerst schoffeer je de Groninger Koeman en nu probeer je Twente van de kaart te vegen.

   Waarschijnlijk zit er een hoop frustratie bij je Bertje, misschien omdat je zelf maar een onbeduidend amateur keepertje was? Gun je anderen geen succes? Provincialen die zo maar landskampioen worden of provincialen die vanuit het verre Groningen wereldfaam verwerven als coach , terwijl jezelf als rasechte westerling (het uitverkoren volk) het nooit verder geschopt hebt in het voetbal??

   Of is het misschien zo dat je nu de ferme bondsvoorzitter wil uithangen om te laten zien dat Nederland krachtige bestuurders heeft?
   Het zou je Ajax billenmaat van Praag kunnen helpen om voorzitter van de UEFA te worden misschien of ben ik nu al net zo paranoide aan het worden als jij?

   Laat het ons weten Bertje (Dirk) maar gebruik de volgende keer wel je eigen naam. Praat makkelijker knul.

  • Jw

   31 mei 2016 at 00:12

   Beschouw de overige clubs ook even en stel dan vast dat niet één zonder kapitaalinjectie kan ! Laat onverlet dat hetgeen Munsterman cs. voor 15 dec’15 gedaan hebben niet kan/mag !

  • Rik

   31 mei 2016 at 09:17

   Ten eerste heeft Twente gewoon een legitieme zaak, er is licentiebehoud belooft bij het voldoen aan bepaalde voorwaarden. Dat is gewoon gedaan. Ten tweede snap je hopelijk wel dat de supporters en de huidige bestuurders niet de verantwoordelijken zijn. Dan is het erg leuk om ons met een bestraffend vingertje toe te spreken, maar wij hebben deze ellende ook niet gewild en als er iemand door getroffen is dan is het de Twente-supporter.

   Supporters van andere clubs haten Munsterman en v.d. Laan en dat snappen wij prima, want als er een plek is waar beide figuren gehaat worden dan is het wel in Twente. De haat richting de gemiddelde supporter die ook gewoon voor de gek is gehouden slaat echter nergens op.

  • Aart

   31 mei 2016 at 20:30

   Of je bent supporter van de zogenaamde topclubs van Nederland,of je bent een persoonlijke vriend van Bert slijmbal Oostveen

  • robert g.

   1 juni 2016 at 07:12

   Hoop je dat “Dirk” ??? Ik neem aan dat je naam niet ” van Dam” is , al zijn er wel heel veel van dus .

 6. Wendy

  30 mei 2016 at 21:17

  Dat is duidelijke taal dunkt me. Dus KNVB ( BvO). Steek de hand in eigen boezem. Zou je sieren dan ben je pas een goed bestuurder en een bestuurder die het belang van het Nederlandse voetbal op de 1ste plaats stelt.

 7. Rijn van Welij

  30 mei 2016 at 20:32

  De spijker op z’n kop! Deze gepensioneerde “bovenmeester” heeft dit in een open brief aan “Bert van Westveen” (excuus voor het cynische naamgrapje) ook al geschreven. Maar onze KNVB-leider reageert blijkbaar niet op zo’n open brief, ook al is die ook per post naar Zeist verstuurd. Wel prettig dat een paar hooggeleerde heren mijn understatement met goede argumenten heeft onderbouwd!

  • Bam

   30 mei 2016 at 21:16

   Hele maal mee eens.
   Goed verwoord door de heren, EN DE SPIJKER OP ZIJN KOP!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Laatste Nieuws

lars-unnerstall-twente-az-2021-2022-grolsch-veste lars-unnerstall-twente-az-2021-2022-grolsch-veste
Eerste elftal2 minuten ago

Beloning voor Unnerstall: Doelman opgenomen in Elftal van de maand

Lars Unnerstall heeft een beloning gekregen voor zijn sterke optredens in het shirt van FC Twente. De doelman is voor...

uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021 uitvak-fc-twente-supporters-fortuna-sittard-augustus-2021
FC Twente Nieuws2 uur ago

Gaat FC Twente volgend seizoen Europa in?

Ruim elf jaar geleden werd FC Twente kampioen van Nederland. De club beleefde geweldige jaren en speelden seizoenen achter elkaar...

youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015 youness-mokhtar-fc-twente-2014-2015
Eerste elftal4 uur ago

‘Gediscrimineerde’ Mokhtar belde Jans voor terugkeer bij FC Twente

Youness Mokhtar heeft een aantal pittige uitspraken gedaan tegenover de NOS. De voormalig FC Twente-aanvaller is clubloos en dat heeft...

go-ahead-eagles-supporters-spandoek go-ahead-eagles-supporters-spandoek
Eerste elftal6 uur ago

Van Wonderen: “Ik vind het spel van FC Twente leuk en mooi om naar te kijken”

Komende zondag reist FC Twente af naar Deventer voor de confrontatie met promovendus Go Ahead Eagles. Het wordt een weerzien...

thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021 thijs-van-leeuwen-groningen-twente-uit-2020-2021
Eerste elftal7 uur ago

Thijs van Leeuwen blinkt uit bij Almere City na ontslag Verbeek

Vorige week dinsdag kreeg Gertjan Verbeek het nieuws dat er geen toekomst meer is bij Almere City FC. Hiermee werd...

tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019 tijmen-van-wissing-trv-oost-journalist-2019
Eerste elftal23 uur ago

Jans geprikkeld door Van Wissing: “Het werd door jou een item gemaakt”

Eerder deze week zat Tijmen van Wissing aan tafel bij het programma Voetbalpraat van ESPN. Hier sprak de clubwatcher onder...

ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021 ron-jans-twente-willem-ii-grolsch-veste-2020-2021
Eerste elftal1 dag ago

Jans: ‘Ligt het aan coronatijd dat iedereen doorslaat in negativiteit?’

Na de 0-0 tegen Feyenoord, staat komende zondag de volgende wedstrijd op het programma. Dan neemt FC Twente het in...

cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015 cuco-martina-balen-fc-twente-nac-breda-2014-2015
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Martina overspeelde zijn hand in zoektocht: “Ik heb veel kansen laten lopen”

Oud-FC Twente verdediger Cuco Martina is na zijn vertrek bij Everton in de zomer van 2020 ruim een jaar transfervrij...

mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia mitchell-pique-fc-twente-willem-ii-tia
FC Twente Nieuws2 dagen ago

Oud-FC Twente speler Piqué beëindigde carrière na TIA in stilte

De inmiddels 42-jarige Mitchell Piqué kwam in het seizoen 2000-2001 op huurbasis uit voor FC Twente. Na zijn tijd in...

kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld kick-van-der-vall-eddy-achterberg-veld
Eerste elftal2 dagen ago

Ajax kan decennia oud record FC Twente verbreken: “Daar schrik ik wel van”

In het jaar 1972 settelde FC Twente een record wat nog altijd staat. De Enschedese formatie kreeg in dit competitiejaar...