FC Twente Nieuws

KNVB wil onbetrouwbare clubeigenaren weren uit de eredivisie

KNVB wil onbetrouwbare clubeigenaren weren uit de eredivisie

De KNVB wil geldschieters weren die in Nederlandse clubs willen investeren als zij de herkomst en legitimiteit van hun geld niet kunnen aantonen. De KNVB reageert hiermee op de constateringen van De Nederlandsche Bank die een onderzoek heeft gedaan naar geldstormen in het Nederlandse voetbal.

[google]"Het valt ons op dat er buitengewoon weinig regels zijn en er is ook weinig toezicht op", aldus directeur integriteit Willemieke van Gorkum van De Nederlandse Bank. Het gebeurde de afgelopen jaren al vaker dat het niet goed afliep met clubs die een samenwerking aangingen met een geldschieter. Roda JC ging in februari van dit jaar een investering aan met Aleksei Korotaev, de steenrijke Rus kwam een maand later van te zitten in Dubai en kwam pas vorige maand weer vrij. ADO Den Haag ging akkoord met een overname van de Chinese zakenman Wang Hui, maar zijn bedrijf United Vansen voldeed meerdere malen niet aan de betalingsverplichtingen.

Mark Boetekees de hoofd licentiezaken van de KNVB pleit voor strengere controles voordat een club in samenwerking gaat met een geldschieter."We willen er met name achter komen wie de persoon is, wat zijn belangen zijn, wat zijn activiteiten zijn en het liefst ook waar zijn vermogen vandaan komt, waarmee de aandelen worden aangekocht", aldus Boetekees.

De UEFA voerde onlangs een onderzoek uit waaruit bleek dat steeds meer Europese clubs in handen vallen van buitenlandse geldschieters. In Nederland groeit dit aantal ook nog steeds. Naast ADO en Roda JC zijn ook Fortuna Sittard en Vitesse geheel of gedeeltelijk in buitenlandse handen. Meerdere clubs zoals FC Utrecht, Telstar en Willem II zeggen benaderd te zijn door buitenlandse partijen die de clubs willen overnemen.

Van Workum waarschuwt voor de risico's die een buitenlandse overname met zich mee brengt. "We zien dat de voetbalwereld eigenlijk vrij goede mogelijkheden biedt om betrokken te raken bij financieel economische criminaliteit. Het is vrij ontransparant, wat daar precies gebeurt. Het is dus ook lastig te achterhalen welke geldstromen er op welke basis wisselen. En je ziet ook dat voetbalclubs ofwel gebruikt worden als witwasvehikel ofwel als investeringsobject", aldus van Workum.

De KNVB neemt de waarschuwing van De Nederlandsche Bank hoog op en vindt dat potentiële clubeigenaren moeten worden onderworpen aan strengere eisen. "Als de informatie die je aanlevert niet verifieerbaar is of hij klopt niet, dan gaat er een streep door de aandelenoverdracht, wat ons betreft", sluit Boetekees af.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties