Nieuws

Licentiesysteem KNVB deugt niet

Licentiesysteem KNVB deugt niet

Suikerooms in het voetbal, wie is er niet bekend mee. Clubs die gefinancierd worden door rijke eigenaren smijten met geld tijdens de transferperiodes en maken jaarlijks miljoenen Euro’s verlies. Deze verliezen worden opgevangen door de oliedollars die de eigenaren ter beschikking hebben. In de Engelse Premier League is bijna elke club in handen van zo’n suikeroom. Sinds een aantal jaar bezitten oliesjeiks de Franse club Paris Saint Germain en ook Vitesse wordt op deze manier gefinancierd. Het huidige licentiesysteem van de KNVB staat dit toe en meerdere clubs, waaronder FC Twente, vinden dat het systeem moet worden aangepast.

Het huidige licentiesysteem bestaat om te voorkomen dat clubs ten onder gaan door financieel wanbeleid van bestuurders. Daarnaast is het systeem ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de competitie in eerlijk opzicht wordt gespeeld, op financieel gebied. Verschillende clubs, waaronder AZ, Feyenoord, SC Heerenveen en FC Twente, clubs die hun identiteit niet zomaar verkopen aan de hoogste bieder, vinden daarom dat het huidige licentiesysteem aangepast dient te worden. "Want er komen steeds meer suikerooms", aldus AZ-directeur Toon Gerbrands in het AD.

[google]"Het kan niet zo zijn dat zomaar wat injecties door een eigenaar kunnen worden gedaan", vindt directeur Gaston Sporre van SC Heerenveen. De UEFA heeft ‘Financial Fair Play’ in het leven geroepen om erop toe te zien dat clubs niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt. Vooralsnog is hier weinig van te zien. Een club als Real Madrid heeft een torenhoge schuld bij verschillende banken en de Spaanse overheid en kan alsnog Gareth Bale van Tottenham overnemen voor een recordbedrag van 100 miljoen Euro.

De KNVB wil eerst de ervaringen met het systeem van de UEFA afwachten. "Pas dan zullen we mogelijk wijzigingen doorvoeren op ons eigen controlesysteem", zegt woordvoerder Adriaans. Toch lijkt de tijd te dringen en blijkt het huidige systeem van de KNVB in meerdere opzichten niet te deugen. Als er gekeken wordt naar de essentie van het huidige licentiesysteem, hoe kan het dan dat de gemeente Breda NAC voor de tweede keer van de financiële afgrond redt, terwijl de club een negatief eigen vermogen van 12 miljoen Euro heeft?

Een suikeroom ontmoedigt een club om zelf zoveel mogelijk inkomsten te genereren. Twente heeft het stadion in eigen beheer en kan daarom op die manier genoeg geld binnenhalen om mee te doen in de top van de Eredivisie. Toch heeft niet elke club in Nederland de beschikking over een mooi groot stadion of voert het geen financieel gezond beleid. Daarom is het afwachten wanneer de volgende club in handen komt van een suikeroom.

Stelling: "Binnen 10 jaar zal de helft van de Eredivisieclubs zijn overgenomen door een suikeroom."

[nederbet]

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties