Nieuws

McClaren: Coach voor de lange termijn

McClaren: Coach voor de lange termijn

Het is definitief: Steve McClaren is opnieuw trainer van FC Twente. Zijn terugkeer wordt door de spelers en supporters met enthousiasme begroet, maar er zijn ook vraagtekens. Want: kan hij zijn succes van 2010 ooit evenaren? En zal hij dit keer de jeugd wél een kans geven? De oefenmeester geeft antwoord.

Steve McClaren zei het bij zijn vertrek uit Enschede al: „I’ll be back.” Het was 4 mei 2010, twee dagen na het kampioenschap van FC Twente. Nu, ruim anderhalf jaar later, is het al zover. „Dat het zo snel zou gaan, had ik niet verwacht. Maar ik kan me op dit moment geen betere plek voorstellen”, aldus de trainer, die vanmiddag officieel wordt gepresenteerd in Enschede. De Engelsman tekent dit keer voor 2,5 jaar. Hiermee wil de club zorgen voor continuïteit, want daar ontbreekt het al een tijd aan bij FC Twente. „We kijken dit keer naar de lange termijn”, laat de Engelsman weten.

Maar hoe moet het met de doorstroming van de jeugd, wat heel belangrijk is voor FC Twente? Jou wordt verweten in je eerste periode bij Twente niet omgekeken te hebben naar de jeugdacademie.

„Daar heb ik het uitgebreid over gehad met de clubleiding. In mijn eerste periode heb ik vooral gewerkt met ervaren spelers; we gingen voor het succes op korte termijn”, legt de oefenmeester uit. „Maar ik ben absoluut een voorstander van de doorstroming van jeugdspelers. Jonge spelers moeten alleen wel laten zien dat ze het aankunnen. Show me, prove it. Als ze mentaal en fysiek sterk zijn, maakt leeftijd niets uit. Je kunt ook een man zijn op je zeventiende en een jongen op je 26e. In de Nederlandse competitie spelen veel youngsters; het is een perfecte league om je te ontwikkelen. En dat feit omarm ik alleen maar.”

De trainer refereert aan zijn tijd bij Middlesbrough, waarin hij veel jeugdspelers liet debuteren in de Premier League. Adam Johnson bijvoorbeeld, nu speler van Manchester City, en Stewart Downing van Liverpool. „Ik heb gezien dat er bij Twente ook een paar goede talenten doorkomen.”

Hij stapte gisteravond op het vliegtuig naar Amsterdam en treinde naar Enschede, waar hij vandaag gepresenteerd wordt als opvolger van de ontslagen Co Adriaanse. Morgen vliegt hij alweer naar Gran Canaria, waar het team op trainingskamp is. Op het eiland wordt hij herenigd met assistent Alfred Schreuder en spelers als Peter Wisgerhof, Wout Brama, Douglas, Nicky Kuiper en Luuk de Jong. Met hen werd hij in 2010 kampioen.

Je was destijds zo succesvol en vertrok op het hoogtepunt. Ben je niet bang dat het succes niet meer te evenaren is?

„Helemaal niet. Als trainer moet je je verantwoordelijkheid nemen. Ik ben na Twente bij twee andere clubs geweest, maar vond nergens wat ik hier had achtergelaten. De club is zich blijven ontwikkelen en ik wil graag afmaken wat ik begonnen ben. Twente heeft ambities, maar kent ook de beperkingen. De club wil elk jaar in de top vier eindigen en ieder jaar Europees voetbal halen; dat is voor mij heel belangrijk. In Europa leer je zo verschrikkelijk veel. Als trainer en als speler doe je er ervaring op die je nergens anders opdoet. Kampioen word je niet elk jaar. In Engeland zeggen we: ‘Succes is not a destination, it’s a jouney’.” Ofwel: het succes is geen bestemming, het is een reis. „Er zijn vijf teams in Nederland die dit jaar kampioen kunnen worden. FC Twente staat derde. Dus ja, we kunnen de titel winnen. Ik ben ongelooflijk opgewonden dat ik weer aan het werk kan in Enschede, het voelt toch als een soort thuiskomen. En ja natuurlijk, de verwachtingen zullen altijd hoog blijven, daar ontkom ik niet aan. Maar het is geen reden om er niet voor te gaan. Ik heb zelf ook hoge verwachtingen over de hernieuwde samenwerking.”

Bron: TCTubantia

Klik hier om naar het discussieforum te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties