Nieuws

Munsterman verdedigt Doyen Group

Munsterman verdedigt Doyen Group

FC Twente en PSV hebben allebei in overweging of ze gaan samenwerken met een buitenlandse investeringsmaatschappij, in het geval van de Enschedeërs en de Eindhovenaren betreft het Doyen Sports Investments. Na de transfer van Ola John naar Benfica benaderde Doyen FC Twente voor een samenwerking, zegt Munsterman in de Volkskrant. "Ik denk dat veel clubs graag met zo'n bedrijf in zee gaan."

[google]Volgens Munsterman kan FC Twente in meerdere opzichten profiteren van een samenwerking met Doyen. 'Ze hebben een netwerk dat zich uitstrekt tot de Europese topclubs. Ze adviseren, hebben een groot scoutingapparaat en hebben een prima marketingafdeling. En natuurlijk, een beetje extra geld is ook meegenomen." Een bedrag wil de voorzitter niet verbinden aan de samenwerking, maar het gaat zeker om enkele miljoenen.

De voorzitter voelt zich gestraft als betaald voetbalclub. Twente schrijft volgens hem al acht seizoenen op rij zwarte cijfers, toch wil geen bank de club aan werkkapitaal helpen om bijvoorbeeld transfers mogelijk te maken. De investeringsfondsen komen dus als geroepen.  "Alsof wij onze club uit handen zouden geven", zo vervolgt Munsterman. "In Nederland zijn spelers altijd eigendom van de club. Daar is Doyen bovendien helemaal niet op uit. Zij investeren in de club."

Branco Martins heeft geen reden daaraan te twijfelen. "Doyen treedt bij mijn weten ook niet op als zaakwaarnemer én eigenaar tegelijk", zegt hij in de Volkskrant. De firma heeft wel enkele spelersmakelaars in dienst en zou via Mohammed Sinouh de Nederlandse markt ontginnen. Volgens hem beseffen clubs te weinig dat ze hun eigen broek moeten ophouden. Op welke manier dat gebeurt, zou weinig moeten uitmaken. "Of een speler wordt betaald uit televisierechten, sponsoring of door een derde partij: wat is het verschil? Je wilt alleen niet dat geld voortkomt uit witwasserij en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen."

Munsterman wil graag alle manieren onderzoeken om de financiële mogelijkheden van FC Twente te vergroten. "We hebben het met z'n allen voortdurend over een Mickey Mouse-competitie en over slecht voetbal. De stadions lopen daardoor leeg en de sponsoren lopen weg. Dan ben je als club toch slecht bezig als je niet alle methoden onderzoekt om je mogelijkheden te vergroten?" Aldus Joop Munsterman.

Aan Doyen is niets schimmigs, zegt Branco Martins. "Ze hebben gewoon een handel opgezet. Als jij een zak met geld hebt en je wilt investeren, zoek je een product dat het beste bij je past." Na de overname van een hotelketen, een Turks bouwbedrijf en een Poolse oliemaatschappij is de keus gevallen op het voetbal.

Veel eredivisieclubs financieren hun spelers al met behulp van fondsen, talentpools en suikerooms. "Dat vindt men dan minder erg, omdat het clubmensen zijn. Maar ik ken geen investeerder die het niet uitmaakt als hij zijn geld niet terugziet", zo besluit Munsterman.

[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties