FC Twente Nieuws

"Na een jaar vol dikke shit is dit echt een morele opsteker"

"Na een jaar vol dikke shit is dit echt een morele opsteker"

In september wordt er op de NPO een film uitgezonden over FC Twente. Vorige zomer begon documentairemaker Geertjan Lassche met de film over de Enschedese club. Het werd een jaar van uitersten voor de Tukkers, die dankzij het besluit van de beroepscommissie 'gewoon' in de Eredivisie mogen uitkomen. In gesprek met het Nederlands Dagblad legt de documentairemaker uit hoe hij bij FC Twente terecht kwam.

"Ik wilde graag een film over voetbal maken", reageert hij. "Ik kwam in contact met de Vara, waar Erik Dijkstra in dienst is. Hij is bekend van De Strijd en De Jakhalzen van De Wereld Draait Door, maar hij is ook opgegroeid in Twente. Hij vroeg zich af wat er in vredesnaam met zijn club was gebeurd. Sander van den Eeden (Vara) en NPO 2 zagen er een film in. Zo konden we van start."

Lassche wil met de film te laten zien dat alle ellende bij de club niet de schuld is van de supporters. "Ik probeer dicht bij het gevoel van de vader te blijven die ieder weekend trouw op de fiets met zijn zoontje naar het stadion gaat. Wat zit daarachter? De gewone man op de tribune kan niets aan de ellende doen. Achteraf is die insteek een goede keuze. Als ik voor functionarissen of spelers had gekozen, had ik om de haverklap met andere mensen te maken gehad. De stropdassen wisselden nogal eens en ook spelers kwamen en gingen. Maar de supporters bleven."

De hoofdpersonage in de film is Jakhals, en bekend FC Twente-supporter, Erik Dijkstra. "Via hem komen we in contact met de andere personages die we het hele jaar door blijven volgen", vervolgt hij. We zijn overal geweest: in de catacomben, bij de harde kern van supporters, bij een oud-medewerker die jarenlang met Joop Munsterman (oud-voorzitter, red.) werkte, bij ontslagen medewerkers, trainers ... En we spraken openhartig met topspeler Hakim Ziyech."

[google]Toch heeft Lassche zelf helemaal niks met voetbal. "Tot ik begon met deze film. Ik kwam erachter dat het te simpel is om voetbal alleen als een spelletje te zien. Bij een club als deze draait het ook om de inborst van de tukkers. Voetbal is in deze film een vehikel om de identiteit van het volk te leren kennen. Ik reed pas door een van de armste wijken van Enschede en toen zag ik overal posters van FC Twente. En dat terwijl de club bijna failliet was. Dat ontroert me. Maatschappelijk gezien is het ook niet verantwoord als de club verdwijnt."

Wel is er volgens de documentairemaker veel veranderd bij FC Twente. "Ja, ik denk dat Onno Jacobs (interim-directeur, red.) een goede nieuwe koers heeft ingezet. Hij is een type marinier: aanpakken en er niet omheen draaien", concludeert Lassche, die blij is dat FC Twente in de Eredivisie blijft. "Dit is fantastisch voor het Twentse volk, echt grandioos. Na een jaar vol dikke shit is dit echt een morele opsteker."

[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties