Nieuws

Neef en oma aan basis van loopbaan Oranje-debutant Douglas

Neef en oma aan basis van loopbaan Oranje-debutant Douglas

Bondscoach Louis van Gaal heeft FC Twente-verdediger Douglas opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatieduels met Turkije en Hongarije. Hierbij een portret van de tot Nederlander genaturaliseerde Braziliaan.

Douglas Franco Teixeira wordt op 12 januari 1988 geboren in Florianópolis, een stad in het zuiden van Brazilië en tevens de hoofdstad van de staat Santa Catarina. Arm is het gezin Douglas niet. Wel moet er hard gewerkt worden voor de kost.

Het leven van Douglas en zijn broers en zus speelt zich grotendeels af op straat, doordat zijn ouders dagenlang van huis zijn om geld te verdienen. Zijn vader werkt in een supermarkt en zijn moeder verdient de kost als kokkin in een restaurant. Een carrière als profvoetballer is lange tijd niet aan de orde.

De lange Braziliaan voetbalt alleen op straat. Daar komt op zestienjarige leeftijd door een gelukkig toeval verandering in. Zijn neef wordt gevraagd voor een trainingsstage bij Joinville en mag iemand als gezelschap meenemen voor deze spannende uitdaging. De keuze valt op Douglas. Waar de neef na de stage onverrichter zake huiswaarts keert, krijgt Douglas tot zijn eigen verbazing een contract onder de neus geschoven.

Hoewel vader en moeder Douglas liever gezien hadden dat zoonlief was gaan werken, weet oma hen op andere gedachten te brengen. Zo is het begonnen. Al na een jaar in de jeugd wordt Douglas overgeheveld naar het eerste elftal. Het duurt niet lang of de verdediger verschijnt op de radar van FC Twente, dat de Braziliaan na een succesvolle stageperiode in augustus 2007 aantrekt.

In Enschede debuteert Douglas enkele maanden na het ondertekenen van een driejarig contract al in de hoofdmacht van de Tukkers, toentertijd nog getraind door Fred Rutten. In het competitieduel met SC Heerenveen (1-2 winst) komt de verdediger de moegestreden Wout Brama enkele minuten voor tijd aflossen. Al snel verovert Douglas een basisplaats. Dat seizoen stokt de teller op twaalf competitiewedstrijden.


Vanaf het seizoen 2008/09 is Douglas onbetwiste basisspeler in het hart van de defensie. Hij valt op door zijn fysieke kracht, is snel, kopsterk en ontwikkelt zich op voetbaltechnisch gebied stormachtig. Enige kanttekening is zijn opvliegende karakter, waardoor Douglas tegen een aantal oliedomme rode kaarten aanloopt. In 2010 wordt de Braziliaan voor het eerst in verband gebracht met het Nederlands elftal.

Douglas toont zich vanaf zijn eerste dag in Enschede bereidwillig zich aan te passen aan de Nederlandse gebruiken en normen en waarden. Hij heeft dan al enige tijd een relatie met een Nederlandse vrouw, krijgt met haar een dochter en geeft te kennen open te staan voor het Nederlanderschap én Oranje.

Op 1 maart 2011 wordt bekend dat Douglas geslaagd is voor zijn inburgeringsexamen, waarmee aan alle voorwaarden voldaan is om Nederlander te worden. De autoriteiten brengen een positief advies uit en in november van dat jaar ontvangt Douglas uit handen van burgemeester Peter den Oudsten van Enschede het Nederlands paspoort.

Maar daarmee mag Douglas nog niet uitkomen voor Oranje. Pas als hij vijf jaar werkzaam is in Nederland komt hij daarvoor in aanmerking. Als de nu 24-jarige verdediger komend weekend tijdens het uitduel met NEC nog onder contract staat bij Twente, staat niets een Oranje-debuut nog in de weg. Naar verwachting is de wedstrijd in Nijmegen zondag tevens zijn laatste in de Eredivisie. Fulham en Newcastle United hopen hem naar Engeland te halen.

Louis van Gaal, die na het voor Oranje desastreus verlopen EK werd aangesteld als nieuwe bondscoach, heeft Douglas nu opgenomen in de 35-koppige voorselectie voor de WK-kwalificatieduels met Turkije en Hongarije. Die staan voor 7 en 11 september op het programma.

Bron: Voetbal International

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties