Twente Insite

FC Twente Nieuws

Niet politie, maar supporters oorzaak van escalatie: “Onze mensen stonden doods-angsten uit”

Niet politie, maar supporters oorzaak van escalatie: “Onze mensen stonden doods-angsten uit”

Drie weken geleden vond er een grote politieactie plaats bij De Grolsch Veste. De situatie escaleerde volledig en de autoriteiten laten weten dat de agenten in levensgevaar verkeerden. Na slechts vier minuten moest namelijk de inval in het supportershome van Vak P al worden gestaakt, valt vandaag te lezen in de TC Tubantia.

“Onze mensen waren niet veilig, ze stonden doods-angsten uit.” zijn de woorden van John Lucas, hoofdofficier van justitie in gesprek met de regionale krant. Door die reden is niet het hele home onderzocht en komen er nu pas feiten aan het licht die er toe doen. Slechts vier minuten konden de autoriteiten hun werk doen in het supportershome. “Toen werd de dreiging van buitenaf zo groot, dat de verantwoordelijke officier van justitie besloot een einde te maken aan de actie.”

Het duurde niet lang of de aanwezige Vak P-supporters in het stadion hadden in de gaten dat er politie aanwezig was in het home. Daarop reagerend beukten de supporters volgens Lucas op de dichte roldeuren die daarna waren op te tillen. Leden van een speciale politie-eenheid besloten gericht op de benen van betrokken supporters te schieten met rubberkogels, om hen buiten de deur te houden. Deze actie slaagde niet en daarom werd deze afgeblazen.

Ondanks dat er maar een paar minuten van doorzoeking hebben plaatsgevonden, is er toch het een en ander gevonden. “Toch hebben we kunnen vaststellen dat er een handelshoeveelheid drugs aanwezig was. Precies zoals we verwachtten.” vertelt politiewoordvoerster Janny Knol, die totaal niet te spreken is over de opstelling van de menigte bij het stadion. “De manier waarop supporters onze mensen als gezamenlijke vijand beschouwen en ze als idioten naar het leven staan, is absoluut ontoelaatbaar.”

Het had allemaal zo vlekkeloos kunnen verlopen, maar in de ogen van het Openbaar Ministerie zijn de supporters de oorzaak van de escalatie. “De situatie liep uit de hand omdat supporters de politie belaagden. Dat is wat er is gebeurd en niets anders. Zij gebruikten geweld. Het is bovendien niet uit de hand gelopen omdat de stadionspeaker een boodschap in het stadion omriep. Daarvoor was het ‘rauzen’ tegen de roldeuren al begonnen.” besluit John Lucas.

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
GreetjeGerrit Recent comment authors

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Greetje
Gast
Greetje

Ben het met je eens Gerrit. En laten we wel zijn niet het hele vak P is op de politie afgegaan toen wij eruit moesten was het nog vol. Dus de conclusie is dat enkele criminele rotte appels de club misbruiken en daar 24000 mensen risico laten lopen door hun smerige handel. Die motorbende komt alleen om hun handel te drijven en voor het voetbal hebben ze geen interesse. Laten ze mooi ergens op de heide een clubhuisje maken en daar gaan zitten met elkaar, maar nooit meer toelaten op FCT terrein. Zodat ze onder kunnen duiken in de voetbal… Lees verder »

Gerrit
Gast
Gerrit

Mevr knol is van een andere wereld. Een hele tribune ontruimen voor een paar criminelen, en ME in complete gevechtsuitrusting. Dat moest wel mis gaan. Om over die complete wanorde bij de communicatie maar te zwijgen. En maar wijzen naar anderen.