Nieuws

Nieuw jeugdplan FC Twente zorgt voor commotie

Nieuw jeugdplan FC Twente zorgt voor commotie

FC Twente begint met twee elftallen voor E-pupillen. De club legt daardoor al kinderen van 7 tot 9 jaar langs de meetlat, om jong talent zo vroeg mogelijk te ontdekken. Stap van FC Twente zorgt vooral bij regionale amateurclubs voor weerstand.

FC Twente begeeft zich volgens regionale amateurclubs op glad ijs, door kinderen op veel jongere leeftijd aan zich te willen binden. De voetbalacademie van FC Twente begint volgend seizoen met twee pupillenteams voor voetballertjes van 9 tot 11 jaar. Twente zal daardoor al in de F-jeugd (7 en 8 jaar) op zoek gaan naar uitzonderlijk talent.

De nieuw op te zetten E-tak gaat vooralsnog voetballen onder de vlag van de amateurclubs ATC ‘65 - waar Joop Munsterman voorzitter is - en sv Twello. De KNVB schrijft voor dat professionele voetbalclubs pas vanaf elf jaar talenten in de opleiding mogen opnemen. Zowel de jonge leeftijd waarop kinderen langs de meetlat worden gelegd, als de constructie met ATC ‘65, vinden de regionale clubs niet acceptabel.

FC Twente zet het nieuwe jeugdplan hoe dan ook door. „Uit alle onderzoeken blijkt dat de gouden leerleeftijd tussen de acht en twaalf jaar is”, zegt hoofd opleidingen Michel Jansen van FC Twente. „Op dit moment komen spelers bij ons in de D2, als ze elf jaar oud zijn. Bij amateurclubs worden ze vaak getraind door ouders of goedwillende vrijwilligers. Voor ons gevoel beginnen die kinderen nu met een achterstand.”

FC Twente zegt ‘noodgedwongen’ de stap naar een E-afdeling te nemen. De club zou talentjes liever bij hun amateurclubs laten spelen en laten meetrainen bij FC Twente. Maar omdat omliggende profclubs al met E-jeugd beginnen, vindt Twente dat ze niet achter kan blijven. Voormalig hoofd opleidingen van FC Twente, Erik ten Hag, plaatst kanttekeningen bij de ontwikkelingen. „Ik ben bang dat er door deze stap juist veel talent verloren gaat.”

Reacties van diverse clubs

Peter Leferink, voorzitter HVV Tubantia
„Als FC Twente zoiets wil, dan is het: of samen, of niet. Als we er een open dialoog over hadden gehad met de andere verenigingen, en daaruit naar voren was gekomen dat ATC’65 inderdaad de beste vereniging zou zijn om dit te doen, ben ik de laatste die er op tegen is. Maar dat is niet gebeurd en dat is niet chique. Iedere club in deze regio draagt FC Twente een warm hart toe, maar het is ook belangrijk dat FC Twente de amateurclubs een warm hart toedraagt. Dat mis ik nog wel eens. Want hierdoor creëer je ongelijkheid in plaats van saamhorigheid. Ik vind het een vreemde gang van zaken.”

Jeroen Keizer, voorzitter Quick ‘20
„Wij zijn geen voorstander van dit besluit.
Wat je straks krijgt zijn twee E-elftallen, van ATC en Twello in dit geval dus, die met kop en schouders boven de rest uitsteken in de competitie. Dat lijkt me niet goed voor de weerstand en de concurrentie. En waarom onder de vlag van ATC en Twello? Zegt FC Twente dat andere verenigingen zich kunnen melden? Daar zullen we dan over na gaan denken. Op zich wil Quick hier best een rol in spelen, maar het verhaal blijft hetzelfde. Je haalt jonge talenten weg bij de ene vereniging en plaatst ze bij de andere. Ik begrijp dat FC Twente mee moet met de landelijke tendens, maar wij vinden dit een slechte ontwikkeling.”

Lamber Voorman, voorzitter Excelsior’ 31
„Wij hebben altijd de spelers afgestaan als FC Twente zich ervoor meldde. Maar als deze spelers nu gestald worden bij een andere club dan FC Twente, zullen we wel enige terughoudendheid betrachten. Wij willen nooit iets tegenhouden en werken graag mee. Want uiteindelijk weet je dat 95 procent van de spelers terugkomt, en ook beter terugkomt. Zo hebben wij altijd geredeneerd. Maar we wisten dan wel dat het een veilig onderkomen was. Nu komt dit in handen te liggen van een andere amateurvereniging. Twente zal straks met heel veel overtuigingskracht moeten komen om de F-spelers al bij ons weg te halen, want wij willen hier op deze manier niet aan meewerken. Het is te zot voor woorden dat ze die jongens al op deze leeftijd bij een club willen weghalen. FC Twente beweegt zich zo op glad ijs. Wij zijn hier niet goed over ingelicht. Als het zo moet, houden wij die spelers bij Excelsior.”

Benno Goosen, voorzitter Achilles’12
„Of FC Twente dit nu bij ATC’65 gaat doen, of bij een andere club, dat maakt mij niet uit. We zouden het als amateurclubs gewoon helemaal niet moeten willen. Ik vind het een zorgelijke ontwikkeling dat er op deze leeftijd al gescout wordt, want het aantal jongens dat doorbreekt, is nihil. Als ze dan terugkomen in het amateurvoetbal, hebben ze vaak toch een mentale klap gehad. Wat FC Twente in mijn ogen beter kan doen, is de jeugdtrainers opleiden. Dat wordt niet gedaan. Als ze dat doen, kunnen de talenten gewoon bij hun eigen club blijven voetballen. Ze maken dan zichzelf en jongens om hen heen beter. Mochten die jongens het talent behouden, kunnen ze later alsnog naar FC Twente toe.”

Bron: TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties