FC Twente Nieuws

Nieuwe miljoenenschuld bij belastingdienst, maar investeerders hoeven niet aan te kloppen

Nieuwe miljoenenschuld bij belastingdienst, maar investeerders hoeven niet aan te kloppen

FC Twente is dit seizoen bezig aan een onverwacht goed seizoen. De doelstelling was hoger te eindigen dan vorig seizoen, maar inmiddels kan FC Twente play-off om Europees voetbal niet meer ontlopen. Deelname aan de play-offs is in het beleidsplan de doelstelling voor het komende seizoen en in 2025 wil de club weer structureel terug zijn in de subtop.

Financieel directeur Martijn Hoogstoevenbeld is blij met de positie waar FC Twente staat, maar de doelstellingen worden door het huidige succes niet bijgesteld. "We moeten realistisch blijven. Tegelijkertijd zijn we ook ambitieus. Daar zoeken we de balans tussen", aldus Hoogstoevenbeld in gesprek met Sander Janssen van Voetbal International.

"Volgend seizoen willen we gewoon weer meedoen in het linkerrijtje, het liefst zo hoog mogelijk. We moeten voorkomen dat we gaan jojoën. Nu gaat het boven verwachting goed, zo eerlijk moeten we zijn. Dan mag het niet zo zijn dat we volgend seizoen ondermaats presteren."

Dat FC Twente niet te snel wil heeft alles te maken met de financiële positie van de club die nog altijd een flinke schuldenlast met zich meedraagt. In de laatste jaarrekening had de club 20 miljoen euro aan langlopende schulden en stond er bijna voor 14 miljoen euro aan achtergestelde rekeningen in de boeken.

Hier blijft het niet bij want door corona komt hier nog een extra schuld van zo'n vijf miljoen euro bij. Het geld moet naar de belastingdienst vanwege bijzonder uitstel van de loon- en omzetbelasting. "Vorig jaar zijn we in staat geweest om aan de rente en aflossing te voldoen. Het wordt de komende vijf jaar een uitdaging om dat weer voor elkaar te krijgen."

Vorig jaar noemde de Amerikaanse investeerder Philip Platek de naam van FC Twente, maar die heeft intussen zijn interesse verlegd naar Vitesse. In zee gaan met een investeerder zou de financiële problemen snel op kunnen lossen, maar dit ziet FC Twente niet zitten.

"Zoiets kan een makkelijke oplossing zijn, maar wij zijn daar niet naar op zoek. Bij Twente is juist de kracht van de regio zo belangrijk. Het bedrijfsleven heeft hier in het verleden voor een financiële redding gezorgd. Mede dankzij hen en de supporters kon Twente blijven voortbestaan. De betrokkenheid en de loyaliteit hier is ongekend."

FC Twente wil het dus doen op eigen kracht en wil in de toekomst weer naar een omzet van 30 miljoen euro, hoger dan dat van AZ en Vitesse. Echter gaat bij FC Twente een kleiner deel naar de spelersbegroting, om zo aan de financiele verplichtingen te kunnen blijven voldoen. "Uiteindelijk gaat het om het evenwicht. We willen de sportieve ambities realiseren, maar dat moet financieel wel behapbaar zijn", zo besluit Hoogstoevenbeld.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties