Nieuws

3e voorronde Champions League FC Twente

3e voorronde Champions League FC Twente

Een week na de dramatische gebeurtenissen in de Grolsch Veste speelt FC Twente vanavond (donderdag 14 juli) een vriendschappelijke wedstrijd tegen Fenerbahce. Dit allemaal in voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen en de naderende 3e voorronde Champions League. De loting hiervoor is op vrijdag 15 juli en de wedstrijden zullen op 26/27 juli en 2/3 augustus worden gespeeld.

Co Adriaanse acht de kans klein dat Bryan Ruiz op tijd speelklaar is voor de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Champions League. De sterspeler uit Costa Rica meldde zich maandag in Enschede voor zijn eerste training, na drie weken vakantie gevierd te hebben. 'In die periode hoeft het conditieverval niet zo groot te zijn', weet Adriaanse. 'Maar Ruiz heeft een seizoen met een aantal blessures en veel onderbrekingen achter de rug. We willen hem rustig opbouwen en nemen geen enkel risico.'

Ruiz zelf wil nu ook wel eens volledig fit worden. 'Als de trainer het wil speel ik, ook in de Champions League', aldus Ruiz in gesprek met Voetbal International. 'Maar na mijn knieoperatie eind vorig jaar heb ik me nooit meer honderd procent fit gevoeld. Ook in de laatste competitiewedstrijd tegen Ajax was ik niet in orde. Ik wilde de laatste maanden van het seizoen te graag en heb daardoor misschien te veel geforceerd.'

Zoals gezegd is vrijdag de loting van de derde voorronde van de Champions League. Leon ten Voorde van voetbal.tctubantia.nl heeft een overzicht gemaakt van de mogelijke tegenstanders van FC Twente, met plus en minpunten.
Wat opvalt is de onrust bij een aantal van de mogelijke tegenstanders. Hoewel het bij FC Twente na het stadiondrama ook niet rustig is, hebben Trabzonspor (Turkije) en Timisoara (Roemenië) ook grote problemen. Eerstgenoemde is betrokken bij een omkoopschandaal, de tweede is teruggezet naar de Roemeense tweede divisie en komt mogelijk helemaal niet uit in Europa. Zie het overzicht hieronder voor meer details over de mogelijke tegenstanders.

Rubin Kazan (Rusland)

Stand in competitie (huidige): 4e plaats
Toelichting: Rubin Kazan bevindt zich midden in de Russische competitie. De club staat vierde, achter Dynamo Moskou, Zenit en CSKA. Kazan is een oude bekende voor FC Twente. De Tukkers schakelden dit jaar nog de club uit in de knock-out ronde om de Europa League.
 + FC Twente kent Rubin Kazan goed, weet precies waar de zwakke plekken liggen.
- Rubin Kazan zit middenin de competitie en is (conditioneel) verder dan Twente
- Veel goede voetballers, gevaarlijke ploeg

FC Zürich (Zwitserland)

Stand in competitie (10/11): 2e plaats
Toelichting: FC Zürich is een van de grootste clubs van Zwitserland. De club kan 25.000 supporters ontvangen in zijn thuishaven. Afgelopen seizoen eindigde Zürich als tweede, achter FC Basel maar nog voor Young Boys. In het seizoen 2009/2010 speelde de club in de groepsfase van de Champions League. In een sterke poule met AC Milan, Real Madrid en Marseille eindigde de ploeg als vierde. Wel werd thuis van AC Milan gewonnen (1-0) en in San Siro gelijkgespeeld (1-1). De Zweedse middenvelder Dusan Djuric is een gevaarlijke troef.
+ Zürich zit, net als FC Twente, ook nog in de opbouwfase van het nieuwe seizoen
- Waken voor onderschatting. In voorbereiding speelde Zürich nog gelijk tegen kampioen van Duitsland (Borussia Dortmund)

Odense BK (Denemarken)

Stand in competitie (10/11): 2e plaats
Toelichting: Odense BK is al jaren de runner-up in Denemarken. De afgelopen drie seizoenen werd de Deense club steeds tweede achter FC Kopenhagen. Internationaal presteert de club wisselend. In de afgelopen vier seizoenen werd twee keer de groepsfase van de Europa League gehaald. Afgelopen seizoen eindigde Odense laatste daarin, achter Getafe, Young Boys en Stuttgart. In het seizoen 06/07 versloeg Odense Heerenveen nog voor de UEFA Cup (2-0).
+ Een club waar Morten Skoubo (ex-Roda en FC Utrecht) wordt aangetrokken als grote versterking, mag geen probleem zijn voor FC Twente
- Odense heeft, door het andere competitieverloop in Denemarken, maar een korte zomerpauze gehad. Selectie is fit en erg ambitieus om de Champions League te halen
- Sterspeler Djemba-Djemba (ex-Manchester United) is terug na een lange knieblessure

Trabzonspor (Turkije)

Stand in competitie (10/11): 2e plaats
Toelichting: Het is nogal onrustig rondom Trabzonspor. De Turkse club is net als Fenerbahce betrokken bij een omkoopschandaal, maar de bond wil wachten met het nemen van maatregelen totdat aanklagers de beide clubs aanklagen. Door de beslissing van de bond komen beide ploegen vooralsnog gewoon in de Champions League uit. Afgelopen seizoen eidigde Trabzonspor tweede in de competitie, vlak achter Fenerbahce. Bij de Turkse club speelt Paolo Henrique, ex-Heerenveen en eerder begeert door FC Twente.
+ Onrust bij Trabzonspor kan invloed hebben op het spel
+ Zaak kan elk moment veranderen: wellicht wordt Trabzonspor alsnog uitgesloten voor Europees voetbal
- Sterke ploeg, bestaande uit veel Turken en aantal Zuid-Amerikanen

 

FC Timisoara of FC Vaslui (Roemenië)

Stand in competitie (10/11): FC Timisoaro 2e, FC Vaslui 3e

Toelichting: Welke van deze twee Roemeense clubs in de koker van de derde voorronde van de Champions League gaat, is nog niet helemaal duidelijk. Timisoara plaatste zich, maar kreeg geen licentie meer voor de hoogste Roemeense divisie. Daardoor werd ook het CL-ticket ingetrokken. Timisora heeft schulden bij Benfica Lissabon en bij de Roemeense staat. De Roemeense runner-up van vorig seizoen vecht de degradatie echter aan bij Internationaal Sporttribunaal. Dat onderzoekt de zaak de komende dagen. FC Vaslui komt als nummer drie in de competitie in aanmerking op de CL-plaats in te nemen.

+ Onrust kan nooit goed zijn voor prestaties op het veld
+ Beide ploegen hebben geen grote historie en moeten te doen zijn voor FC Twente
- Onderschatting ligt op de loer
- Omstandigheden in Roemeense stadions spreken niet in voordeel van een voetballende ploeg als FC Twente

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties