Nieuws

Aanvallend denken loont

Aanvallend denken loont

FC Twente begon de zevende speelronde als koploper, maar soepel oogde het spel van de club uit Enschede in de eerste wedstrijden nog niet. De ploeg van trainer Co Adriaanse, die deze week in de Europa League tegen Wisla Krakow speelt, leek zaterdag zelfs een afstraffing te krijgen van Ajax, maar bleek taaier dan gedacht. De late gelijkmaker was het bewijs van de goede fysieke en mentale gesteldheid, vond assistent-trainer Alfred Schreuder.

De eerste twintig minuten in de Arena leken een pijnlijke avond in te luiden voor FC Twente. Miralem Sulejmani scoorde al na tien minuten, nadat renpaard Derk Boerrigter zijn tegenstander Tim Cornelisse in een sprintduel over vijftig meter had vernederd. In de minuten daarna leek het doel van FC Twente een schiettent en hield doelman Nikolay Mihaylov zijn ploeg op de been. Scheidsrechter Pieter Vink hielp de gasten door een zuiver doelpunt van Jan Vertonghen af te keuren.

De zwakte van FC Twente is dat het zich geen raad weet met een tegenstander die maar blijft aandringen. De druk van Ajax noopte verdedigers Peter Wisgerhof en Douglas tot ongelukkige passes en ook Mihaylov bracht enkele keren paniekerig redding. Gênant, zo oordeelde een enkele
ploeggenoot na afloop. Ajax wist tot ergernis van trainer Frank de Boer niet te profiteren. De ploeg uit Amsterdam had energie kunnen sparen met het oog op de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid.

Adriaanse, die zich in de rust op weg naar de kleedkamer afvroeg hoe FC Twente „in godsnaam” nog gelijk moest maken, voelde in de tweede helft dat Ajax vreesde de overwinning weg te geven. De Boer wisselde buitenspeler Sulejmani voor middenvelder Eyong Enoh en werd gestraft voor het verdedigende denken. Want FC Twente mag zonder de vertrokken Bryan Ruiz en de geblesseerde Nacer Chadli weinig voetballers hebben met uitzonderlijke technische gaven, het is niet verstandig de ploeg de ruimte te geven om een aanval op te zetten.

Adriaanse wisselde verdediger Cornelisse voor buitenspeler Ola John en middenvelder Willem Janssen voor spits Marc Janko en zag zijn keuzes goed uitpakken. Het elftal werd volgens Adriaanse steeds aanvallender en kreeg een steeds groter aandeel in het spel. Invaller Denny Landzaat kreeg de eerste kans. De middenvelder kopte van dichtbij op het lichaam van doelman Kenneth Vermeer, die zich voor de bal wierp. Landzaat kopte ironisch genoeg in dezelfde situatie tijdens de laatste competitiewedstrijd van vorig seizoen, toen de landstitel op het spel stond, wel raak in eigen doel.

Siem de Jong liet goede mogelijkheden voor Ajax liggen toen FC Twente-verdedigers schutterden en zag broer Luuk de Jong enkele minuten voor tijd raak koppen uit een voorzet van Wisgerhof. Tot verbijstering van De Boer. Geluk, vonden teleurgestelde Ajax-supporters op de trappen van de Arena. Maar de trainer besefte dat zijn ploeg het gelijkspel aan zichzelf te wijten had. „Ik verwijt het ook mezelf dat we de wedstrijd niet eerder hebben beslist.”

En zo was de trainer wiens ploeg ruim een uur lang niets had in te brengen uiteindelijk het meest tevreden. Adriaanse: „Als Ajax in de eerste helft drie doelpunten maakt, is de wedstrijd voorbij. Maar als Denny had gescoord, hadden we zelfs tijd gehad om voor de overwinning te spelen. We hebben een jonge ploeg; mijn voetballers ontwikkelen zich snel. Ik vind dat we in de tweede helft hebben bewezen dat we kunnen terugkomen in een moeilijke wedstrijd.”

„De eerste helft hebben we eigenlijk vooral moeten tegenhouden”, erkende De Jong, de enige speler van FC Twente die ook in de eerste helft een voldoende haalde. „Na rust kwamen we vaker van onze eigen helft en konden we Ajax vastzetten. Misschien moeten we drie punten pikken, maar hiermee ben ik na zo’n wedstrijd ook tevreden.” Aanvallend denken loont.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties