Nieuws

Co Adriaanse tekent contract

Co Adriaanse tekent contract

Het was al een weekje bekend maar vandaag was het dan eindelijke zover. De opvolger van Michel Preud´homme, tekende vanmorgen een contract voor 1 jaar.

Op de zeer druk bezochte persconferentie in de Grolsch Veste waar de perszaal zelfs rood-witte linten was afgezet om chaos te voorkomen. Het is nog nooit zo druk geweest bij een persconferentie bij FC Twente: Joop Munsterman opende met de woorden: Het is een bijzonder mooie zomerdag en een bijzonder mooie dag voor FC Twente.

Direct nadat bekend was geworden dat Michel Preud´homme zou vertrekken is contact gelegd met Co Adriaanse aldus de voorzitter. Hij was 1e keus. Na een kort onderhoud was er een wederzijds goed gevoel en waarin men elkaar vonden in de denkwijzen en is alles snel gegaan. Munsterman prijst vooral het vakmanschap van Adriaanse met een grote erelijst.

Tijdens het overhandigen van de bloemen omhelst Joop Munsterman zelfs Co Adriaanse om zijn blijdschap van deze samenwerking te onderstrepen.

Na de ondertekening stelt de pers diverse vragen aan Co Adriaanse:
Kort samengevat vertelt onze trainer het volgende:
Hij is 6 jaar weggeweest uit Nederland. Hij heeft het buitenland wel gezien, vooral omdat daar anders over voetbal wordt gedacht dan in Nederland. Bij Porto en in Qatar is verdedigen belangrijker dan aanvallen. Niet geheel volgens de visie van de Hollandse Voetbalschool die door Adriaanse hoog in het vaandel staan. Bovendien heb je in die landen vaak alleen maar wat te zeggen over alles wat groen is en niet over de organisatie. “Ik ben een coach die zich graag bemoeit met de club” aldus Adriaanse.

Adriaanse heeft bewust gekozen voor een 1 jarig contract. “Ik kom hier niet om het geld, ik kom om met plezier te werken” aldus de trainer. Een contract voor 2-3 jaar is dan wel een polis voor de toekomst maar als alles goed gaat verleng ik gewoon weer voor 1 jaar. Dat kun je eindeloos herhalen. De ambitie om langer te blijven is er in ieder geval wel. De ranglijst (punten, doelsaldo), ontwikkeling van spelers en de samenwerking met de club zijn belangrijke punten om te verlengen of niet. Hij brengt veel ervaring mee waar de club wat aan kan hebben meent Co Adriaanse.

Zijn buitenlandse ervaringen hebben hem als mens veranderd. Hij is als vakman meer ontwikkeld en kan zich nu meer gaan richten op managen. Twente heeft een fysiektrainer en mental coach wat vroeg niet gewoon was. Dat maakt zijn taak alleen maar mooier.

Verder is Adriaanse het niet eens met de grensoverschijdende minachting over het Nederlands voetbal In Nederland wordt zeer aantrekkelijk voetbal gespeeld. Daar in onderscheid Nederland zich aldus de nieuwe oefenmeester.

FC Twente is een fantastische club die zich enorm heeft zowel sportief als financieel. Het is een club met veel mogelijkheden. Tevens is er een goede structuur en organisatie. Dit is wel duidelijk geworden na een 7 tot 8 uur durend gesprek met Cees Lok en Kees van Wonderen. Bovendien is het prettig werken in Nederland, beschikt Twente over een goed trainingscomplex en is het klimaat goed met regen die een normale sliding mogelijk maken indien het nodig is.
Bovendien is de omgeving erg mooi. Hij kent met name De Lutte uit zijn Ajax tijd, maar ook met Qatar is hij daar geweest. Eén van de eisen was om in Twente te komen wonen. Geen straf vind hij en logisch. Hij is nu op zoek naar een huurhuis. Hij is dan ook erg blij met de kans die Twente hem biedt na 6 jaar buitenland.

Het werken bij Twente is makkelijker dan in het buitenland. Er is geen taalprobleem en hij gaat ervan uit dat buitenlandse jongens hem kunnen verstaan. Hij heeft het Nederlandse voetbal goed kunnen volgen in Qatar omdat daar Eredivise Live te ontvangen was. Na zijn periode in Qatar heeft Adriaanse nooit overwogen te stoppen als trainer. Wel stiekem gedacht aan FC Utrecht omdat hij daar als speler actief was (tussen 1970 en 1976 speelde hij daar 176 wedstrijden, red).
Positieve ontwikkeling in Nederland is de opkomst van jonge trainers die aantrekkelijk voetbal spelen. Hij noemt o.a. Alex Pastoor, John van den Brom en Pieter Huistra. Voor hem een uitdaging om aan te tonen dat hij ondanks zijn leeftijd (Co is geboren in Amsterdam op 21 juli 1947) het ook nog aankan. Het is voor een trainer sowieso moeilijker want die worden ouder en de selectie blijft “jong”, Ook met Twente wil hij aantrekkelijk voetbal spelen. Adriaanse: “Voetbal is entertainment, je speelt voetbal voor de mensen. Mensen moeten net zo tevreden gaan als dat ze komen...”

Zijn ambities met Twente zijn duidelijk. Er staat een goede spelersgroep. Hij kent iedereen die “in beeld” is geweest. Theo Janssen is dan weliswaar weggegaan maar je moet niet opzoek gaan naar een 2e Theo want die is er niet. Met een kleine aanpassing in spelopvatting zou dat op te vangen moeten zijn. Bovendien speelt Twente altijd om in balbezit te zijn of zo snel mogelijk terug te veroveren. Eén van de kenmerken van de Hollandse Voetbalschool net als het van achteruit opbouwen. Dat zit er wel in maar kan volgens Adriaanse nog wel wat beter. Buitenspelers zoals vroeger die met krijt onder de schoenen spelen zijn er niet meer, maar met Ruiz en Chadli zijn er 2 creatieve spelers. Met Marc Janko heb je een echte spits die extreem gevaarlijk is in de 16 en bovendien over een gevaarlijk linkerbeen beschikt. Maar hij moet natuurlijk wel de voorzetten krijgen anders heb je nog niets aan een spits. Ook Ola John is een briljantje die nog verder geslepen kan worden.Kortom er staat al wel een topteam die mogelijk met jongens uit het 2e aangevuld kunnen worden. Deze spelers kent hij nog niet maar hoopt snel de mogelijkheden van deze spelers te leren kennen. Wat Ruiz betreft had Co Adriaanse ook nog wel wat te melden: “Ik weet niet wie verantwoordelijk is voor de mededeling dat Ruiz door hem is benadeerd om zijn vakantie in te korten, maar ik heb 1. zijn telefoonnummer niet en 2 ik spreek geen Spaans. Kortom het is dus niet waar”.

Op de vraag of er versterkingen komen antwoord de kersverse trainer:
Winkelen kan altijd nog. Of een versterking een versterking is dat is maar de vraag. Vaak betekend het ook een verzwakking. Hij is geen type om maar te kopen. Eerst kijken wat je in huis hebt, ook in Jong Twente. Ook de mening van de assistenten hierin is belangrijk. Het is altijd een uitdaging om van niets iets te maken in plaats van 3-4 miljoen uit te geven aan een speler die er dan ook maar direct moet staan.
Joop Munsterman haakt hierover in met de opmerking dat Co Adriaanse het beleid op dat terrein dus voortzet en dat FC Twente geen club is dat maar kan kopen en kopen. Er wordt niet meer uitgegeven dan wat er binnenkomt.

Co Adriaanse zal niets veranderen aan de aspecten van de voorbereiding ook al is die door Michel Preud´homme nog opgesteld. De oefenwedstrijden liggen was en de trainingstijden ook, al zou hier een kleine aanpassing in kunnen komen. Zijn belangrijkste taak nu is om de medewerkers leren te kennen, inhoud te geven aan het managen door te observeren en daar waar mogelijk persoonlijke aspecten aan te brengen. Er is afgelopen 2 jaar succes behaald, dus je moet niet zoveel veranderen, aldus Adriaanse. Hooguit 5-10% verbetering aanbrengen.

Na de uitgelopen persconferentie is tijd voor de fotosessie op het veld en de 1-op1 interviews.

Foto´s persconferentie

[nggallery id=217]
Met dank aan Fardau Wagenaar

Video-fragment persconferentie

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties