Nieuws

Als vee via kooi het vak in

Als vee via kooi het vak in

De drie bussen met fans van FC Utrecht naderen De Grolsch Veste, het stadion in Enschede van FC Twente. Ze rijden een hermetisch af te sluiten sluis in. De supporters gaan via een trappenkooi omhoog naar de tribune waar ze geïsoleerd de wedstrijd volgen. In de trappenkooi schreeuwen ze uitdagend omlaag naar FC Twentesupporters die vrij rond het stadion krioelen. Zo ziet het er uit als Twente tegen Utrecht speelt.

De komst van de supporters lijkt op veevervoer. 59 hooligans heeft burgemeester Peter den Oudsten met een gebiedsverbod uit zijn stad geweerd. Met deze maatregel haalde hij het afgelopen weekeinde de landelijke media.
Den Oudsten die altijd zo gastvrij wil zijn aanschouwt het en zegt dat hij een hekel heeft aan ‘de kooi’. Maar het kan niet anders.

De goede supporters leiden onder de kwade. „We moeten de hooligans hard aanpakken en dan kunnen we later wellicht weer wat soepeler met de echte fans omgaan.”
Maar hoe duidelijk is de scheidslijn? De beveiliging komt politiechef Enschede Fouad Ouald Chaib melden dat er tussen de honderd ‘goede supporters’ die met deze zogenoemde gesloten combiregeling zijn gekomen een groep zit die er niet hoort. Er moet worden uitgezocht hoe dit kan en wie ze zijn.

Ouald Chaib vertelt dat met Twente wordt gesproken over het blinderen van de trappenkooi. Hij wil de mogelijkheid om elkaar uit te dagen verder inperken. Daarna laat hij zien dat binnenkort de bussluis ook via de andere kant te bereiken is. Dan kan er worden uitgeweken als een bedreigende situatie aan één kant dat noodzakelijk maakt.

Den Oudsten legt uit dat de vergaande maatregelen tegen de hooligans van Utrecht noodzakelijk zijn. Voetbalconfrontaties tussen Utrecht en Twente hebben een geschiedenis van rellen. In december liep het in de Domstad uit de hand. Twentefans gooiden in het stadion vuurwerk, hooligans van Utrecht gingen buiten op de vuist met de politie. De laatste groepkreeg een stadionverbod van de KNVB, niet van de strafrechter.

Strafrechtelijk onderzoek loopt nog. De geschiedenis leert volgens Den Oudsten dat er altijd mensen met een stadionverbod betrokken zijn bij ongeregeldheden buiten stadions.

Het zwakke punt is dat deze hooligans nog niet zijn veroordeeld en hun betrokkenheid bij eerdere rellen dus niet zonder meer vaststaat. „Maar ik kan daar niet op wachten. Er was een serieuze dreiging dat het mis kon gaan. Ik zou een aanpassing van de voetbalwet willen zodat we sneller tot actie kunnen overgaan. Signalen van rellen krijg je doorgaans pas twee, drie dagen vooraf,” zegt Den Oudsten.

Bron: TCTubantia


online adverteren www.m4n.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties