Nieuws

'Belastingdienst ook wakker na openbaring Cyprus constructie'

'Belastingdienst ook wakker na openbaring Cyprus constructie'

Nieuwsuur maakte afgelopen dinsdag bekend dat FC Twente de komst van Felipe Gutierrez heeft gefinancierd door midden van een constructie op Cyprus. Enkele zakenlieden, waaronder Munsterman en Van der Laan, legden geld bij elkaar waarna op Cyprus 'Twente Investment International' werd geregistreerd bij de Kamer van Koophandel van Cyprus.

Volgens Van der Laan zou de wens om anoniem te blijven van een aantal investeerders de hoofdreden zijn van de opgezette Cyprus constructie. Een bijkomend voordeel zou het belastingtarief zijn. Volgens fiscaal jurist mr. Dennis Jong­bloed uit Enschede zou het de partijen dan ook enkel en alleen gaan om het tweede punt. "Er zijn in Nederland meer dan voldoen­de structuren beschikbaar om ano­niem geldschieters in een ven­nootschap te krijgen. Daar hoef je niet voor naar Cyprus", aldus Jongbloed in gesprek met Dijkgraaf van de Tubantia.

"Het is een prettig land, omdat het binnen de EU ligt. Maar de belangrijkste reden om op Cyprus een vennootschap op te richten, is over het algemeen een lager belastingtarief. Dat zit daar op 12,5 procent, in Nederland is het 25 procent. Het kan daarnaast ook zijn dat over verkooptransacties helemaal geen winstbelasting be­taald hoeft te worden. Dat is in veel gevallen zo op Cyprus. Dus als een speler verkocht wordt, zou dat gunstig kunnen uitpakken voor de investeerders."

[google]"Ook kent Cyprus geen bronbelasting. Hierdoor kan geld fiscaal voordelig worden overgeboekt naar een Nederlandse aandeelhouder. Tenslotte heeft Cyprus een belastingverdrag met Nederland, dit voorkomt onnodige belastingheffing. Het is dus vrijwel altijd fiscaal getint, niet zozeer juridisch.”

Een ander opmerkelijk punt van Jongbloed is dat vennootschop gevestigd moet zijn op de plek waar de bestuurder woont. Om dit te omzeilen zou er een Trust-Company tussen kunnen zitten die de zaken regelt vanaf Cyprus, maar volgens de fiscaal jurist is het dan maar de vraag wie de controle heeft.

Volgens Jongbloed heeft het nieuws nu ook de belastingdienst wakker gemaakt. "Dat denk ik wel, ja”, besluit de jurist zijn uitleg.
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties