Nieuws

Brama Evenaart van der Vall en van Ierssel

Brama Evenaart van der Vall en van Ierssel

Wout Brama had niet gedacht ooit op een eeuwige ranglijst te staan met een illustere naam als Kick van der Vall. Maar hij staat er wel: hoog op de lijst met spelers van FC Twente met de meeste Europese duels. Van der Vall staat samen met Kees van Ierssel op de eerste plek, met 47 wedstrijden. Brama evenaart hen als hij donderdag tegen Steaua Boekarest speelt.

Dat oude records sneuvelen is een gevolg van de tijd die voortgaat. Het moet een keer, beseft Kick van der Vall (65). „En als ik het één speler gun om er een achter zijn naam te hebben staan, is het Wout wel. Hij is een belangrijke schakel voor FC Twente, dat merk je aan alles. Hij vult de gaatjes, heeft een sleutelrol. Wout is ondersteunend, dat spreekt me heel erg aan. We zijn vergelijkbaar als middenvelders. Alleen mag Wout wel wat vaker scoren. Dat zeg ik ook altijd tegen hem.”

Brama (25) kent de verschoten maar nog niet verbleekte beelden van toen. Van de generatie die nog altijd veel Twentse harten sneller laat kloppen en glorieuze herinneringen oproept. Wie kent de gesprekken niet? ‘ Weet je nog toen? Met Kick en Epy.’ Anno 2011 zijn het ‘Wout en Peter’ of ‘Luuk en Ola’.

„Ik heb fragmenten gezien van Kick als voetballer”, zegt Brama. „Ik weet dat hij een grote speler was en 70 goals heeft gemaakt. Ik moet meer scoren van hem. Neem van mij aan: dat wil ik ook graag. De eerste keer dat ik ‘man of the match’ werd, kwam Kick naar me toe. Hij herkende zich in mij als speler, zei hij. Dat vond ik mooi. natuurlijk. Hij zei ook dat ik me niet moest laten leiden door andere dingen dan voetbal.” Brama volgde de weg die Van der Vall in gedachten had.

Het is alweer 32 jaar geleden dat de oud-voetballer een Europese wedstrijd speelde. Tegenstander in 1978 was Manchester City. Daarna kwam er geen speler meer in de buurt van het aantal duels over de grens. Van der Vall en Van Ierssel bleven fier aan kop. Jaren later zag Van der Vall een kleine Brama als fanatiek jeugdspelertje op het veld. Maar dacht er niets bij. „En nu is hij al zover. Het heeft heel lang geduurd voordat ons record verbroken werd, maar het is prima, het moet een keer. Het betekent dat het goed gaat met de club. Er is één prestatie waar we trots op zijn en die we nog even willen laten staan: in een seizoen kregen we slechts dertien goals tegen. Dat is uniek.”

Donderdagavond speelt FC Twente tegen Steaua Boekarest in de Roemeense winter. Als Brama als gewoonlijk speelt, staat hij gedeeld bovenaan op de eeuwige ranglijst en kan hij de koppositie thuis tegen Steaua overnemen. Brama boven Epy Drost en Theo Pahlplatz. Een nieuwe tijd. „Best apart”, vindt Brama. Van der Vall: „Ik moet wel een kanttekening maken: nu zijn de ploegen verzekerd van drie poulewedstrijden. Wij speelden altijd knock-outrondes.” De knipoog is van de oude vedette voor het nuchtere ‘jonkie’. „Helemaal mee eens, om dat verschil kun je niet heen. Wij spelen veel vaker”, zegt Brama. „Wij kunnen het in zeven jaar doen, jullie hadden daar veel meer tijd voor nodig. Je moet het in perspectief zien. Maar Kick, ook al is een record geen doel op zich, het is wel leuk als je er een hebt. Dit is een van de weinige die ik kan verbreken. Ik bedoel: ik word nooit topscorer en zal ook niet de meeste duels spelen, die eer is aan Sander Boschker.”

Een shirtje met rugnummer zes komt op tafel, bedrukt met de naam Brama. „Wil je deze signeren?” Van der Vall bekent: „Deze is voor mezelf. Leuk toch?” De speler van nu schrijft in het zwart ‘samen 47’. Brama: „Best apart, zo veel al… Mijn eerste was tegen Kalmar in Zweden. Die telt niet mee? Oh ja, omdat het Intertoto was. Dat lijkt al een heel andere tijd. We sliepen in houten hutten, dat doen we al een tijdje niet meer.”

De gouden generatie uit de jaren 70 zit aan de vooravond van het duel tegen Steaua tegenover de „gouden generatie met een extra mooi randje”, vult Brama aan. „Wij zijn kampioen geworden. Maar wat als Twente de komende jaren nog zes keer kampioen wordt, dan valt onze prestatie ook niet meer zo op.” Van der Vall: „Vergelijken kan bijna niet. Wij hadden een team met vrijwel alleen maar Nederlanders, dat acht jaar bij elkaar bleef en verschrikkelijk goed op elkaar was ingespeeld.”

Van der Vall: „Dat jij je als speler zo enorm hebt ontwikkeld, komt mede door al die Europese wedstrijden. Daar leer je zo veel van. Al die andere stijlen. In Italië schoppen ze lachend je veters uit de schoenen, met de snelle en fysiek sterke Engelse ploegen hebben we het altijd lastig. Spanje spreekt me het meest aan, daar wordt echt gevoetbald.”

Brama: „Mij ook! Zo is voetbal bedoeld. Ik zou wel eens tegen Barcelona willen spelen.” Van der Vall: „Beloof me dat je dan geen shirt ruilt, maar schoenen, de wondersloffen van Messi!” Waar Brama nog een hele reis aan dromen in het verschiet heeft, kijkt Van der Vall terug op trips kriskras door Europa. „Pas later komt het besef: wat was het allemaal mooi. Wat hebben we prachtige avonturen beleefd. En dan denk ik wel eens: waren we nog maar die jongens van toen.”

Bron: Tubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties