Nieuws

Brama, hij zwoegt gewoon door.

Brama, hij zwoegt gewoon door.

Als records uit de rijke Enschedese jaren zeventig beginnen te sneuvelen, wordt weer eens duidelijk dat FC Twente werkelijk de beste periode uit de clubgeschiedenis doormaakt. Cees van Ierssel en Kick van der Vall leken lang onaantastbaar met hun 47 gespeelde Europese duels, waaronder de twee duels in 1975 in de UEFA Cup-finale tegen Borussia Mönchengladbach. Gisteravond verdrong Wout Brama, 25 pas, de twee heren uit de recordboeken. Het zal de FC Twente-middenvelder een zorg zijn dat hij die mijlpaal vestigde in een afzichtelijke wedstrijd.

De doortocht naar de achtste finales van de Europa League ten koste van Steaua Boekarest was al na een half uur bewerkstelligd. Na de 1-0 in Roemenië vorige week volgde in Enschede een duel met zwaaiende ellebogen, getrek aan shirtjes, harde tackles en één knullig doelpunt. Twente-aanvallers Luuk de Jong en doelpuntenmaker Nacer Chadli waren zo attent een uitglijder van Steaua-keeper Ciprian Tatarusa genadeloos af te straffen. Daarna hoefde Twente de zwakke Roemeense formatie alleen nog maar op te vangen. Laat dat maar aan Brama over.

Hij is niet de meest oogstrelende middenvelder, maar het stadium van noeste dienaar is hij wel voorbij. In een combinatie met Chadli na iets meer dan een uur spelen, was heel even de fijne techniek van Brama te zien. Voor het overige zagen de toeschouwers in de bijna uitverkochte Veste toch vooral dat karakteristieke zwoegen, met de kop naar beneden de sprint aantrekken – vooral als hij net balverlies heeft geleden. Bijna werd een slordigheid van Brama laat in de tweede helft afgestraft, maar Twente-doelman Nikolay Mihaylov bracht redding.

Brama, met Ola John de enige vaste waarde uit eigen Twentse kweek, bloeide tijdens de eerste periode van trainer Steve McClaren bij FC Twente op tot een sleutelspeler die lucht gaf aan talentvollere spelers als Theo Janssen en Kenneth Perez. Onder de Belgische Michel Preud’homme groeide hij door, maar net in de verloren kampioenswedstrijd vorig jaar tegen Ajax gaf de Tukker samen met een groot deel van zijn team niet thuis in een kolkende Arena.

Met Co Adriaanse, die deze winter al na een half jaar ontslagen werd in Enschede, klikte het niet. Als vice-aanvoerder manifesteerde Brama zich in de spelersgroep als een van de belangrijke opposanten van de eigenzinnige trainer.

Op het middenveld met Leroy Fer en Willem Janssen is de chemie na een paar weken nog steeds niet gevonden, maar met people’s manager McClaren terug in Enschede voelt Brama zich in ieder geval weer gewaardeerd.

Zijn eerste Europese avontuur was een wedstrijd in 2006 in de Intertoto-cup, een voortoernooi om een plek in de UEFA Cup (sinds het seizoen 2009/10 Europa League geheten). Dat was FC Twente destijds: voorzichtig snuffelend aan een Europees toernooi. Daarna ging het hard. Met Brama, geboren Almeloër, was de Enschedese club de afgelopen vijf jaar de meest succesvolle club in Nederland met het kampioenschap, een KNVB-beker, twee Johan Cruijff-schalen en drie tweede plaatsen. Overwintering in de Europa League is nu een vanzelfsprekendheid geworden bij Twente. Vorig jaar werden de kwartfinales bereikt, de beste Europese prestatie in 33 jaar voor FC Twente.

Maar Twente weet dat ver komen in de Europa League niet alleen maar een zegen is. Clubvoorzitter Joop Munsterman heeft weleens gezegd dat je op de Europa League alleen maar geld toelegt. Aanhangers van de theorie dat Europees voetbal ten koste gaat van prestaties in de competitie, en daarmee plaatsing voor de Champions League in gevaar brengt, zullen zijn woorden beamen.

De spelers van Twente en ook van PSV en AZ, die zich gisteren ook voor de achtste finales plaatsten, weten dat ze de komende maand in ieder geval nog op meerdere fronten strijden. Het uitgeschakelde Ajax heeft sinds gisteravond de handen helemaal vrij voor de binnenlandse competitie. Het is voor Twente te hopen dat het veelgebruikte spelers als Wout Brama in de apotheose van de competitie niet aan krachten ontbeert.

Hij zwoegt gewoon door.

NRCNext

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties