Nieuws

Column: Adriaanse verdient titel niet

Column: Adriaanse verdient titel niet

De kritiek op Co Adriaanse paste voor een deel in wat hijzelf omschreef als 'ranglijst-journalistiek'. Mooie uitspraak, een verrijking voor het voetbaljargon. De trainer van FC Twente stoorde zich aan een aantal bijtgrage criticasters. Met name de regionale krant hekelde zijn gegoochel met opstelling en tactiek. Het was niet voor het eerst dat Adriaanse een gezegde verzon in zijn eeuwige strijd met de media. Begrippen als 'scorebord-journalistiek', 'woonerf-voetbal' en 'avondvoetballer' herinneren nog aan zijn bewogen periode bij Ajax en AZ.

Ooit betwijfelde Adriaanse ook hardop of er wel een kundige trainer in Marco van Basten zou ontluiken. 'Een goed paard is nog niet automatisch een goede ruiter'. Een Cruijffiaanse uitspraak, een even kromme als onmogelijke vergelijking maar duidelijk en boordevol venijn en scepsis over een opkomende collega. Met ranglijst-journalistiek doelde Adriaanse op de positie van FC Twente in het klassement van de Eredivisie. De kampioen van 2010 dreigde uit het zicht te verdwijnen van AZ, lang de ongenaakbaarlijkende koploper. Gelijke spelen tegen Excelsior, PSV, Vitesse en uit tegen FC Groningen en Heracles Almelo verruimden onnodig de afstand met de eerste twee plaatsen.

Zo onlogisch en onredelijk was het gekat op het beleid van Adriaanse nou ook weer niet helemaal. FC Twente ontgoochelde ook de eigen aanhang en zelfs voorzitter Joop Munsterman uitte heimwee naar het swingende spel van weleer. Het idool van Enschede verknoeide wel degelijk dure punten. Zoiets is altijd de schuld van de trainer. Dus ook van Adriaanse, die rommelde met de samenstelling van de ploeg en iets te frequent rouleerde in de verschillende linies. Tegen PSV verkoos hij liefst vijf aanvallers en stuurde zodoende iets te arrogant op zelfmoord aan. Scheidsrechter Kevin Blom behoedde hem voor de hoon van een nederlaag met de rode kaart voor Kevin Strootman.

Niet zonder reden gingen FC Twente en Adriaanse een eenjarig contract aan. Beide partijen wilden afwachten of er een klik zou ontstaan. Dat was de wijze les met de ook al solistische Michel Preud'homme, die reeds na een seizoen met alle plezier mocht avonturieren in het Midden-Oosten. En Adriaanse wilde zelf de vrijheid hebben om medio 2012 te kunnen overstappen naar Feyenoord. Dat laatste gaat zo goed als zeker niet door. Ronald Koeman bevalt boven verwachting en technisch directeur Martin van Geel kan het niet maken om zijn goede vriend te ontbieden in De Kuip. Een hereniging van het duo uit de tijd van AZ lijkt derhalve uitgesloten. Mogelijk verklaart dat het bijna genante geflirt van Adriaanse met FC Utrecht, waar hij tussen 1970 en 1976 zelf nog voetbalde.

Het management van FC Twente kan moeilijk wennen aan het eigengereide karakter van de 64-jarige Amsterdammer. En dat zal Adriaanse echt nimmer veranderen. Van enig aanpassing zal geen sprake zijn. De kans dat hij de verbintenis zal en mag verlengen in Enschede is dan ook minder dan minimaal. En dat voelen zijn critici feilloos aan. Maar wat nu als FC Twente straks ineens een hoofdprijs pakt als de nationale titel of in de Europa League? Ondanks het gemors van punten doet de ploeg van Adriaanse nog altijd op alle fronten mee. AZ kan wel eens bruusk stilvallen in de opmars naar het kampioenschap. En PSV faalde weer in een krachtmeting met een tegenstander uit de langgerekte top.

In deze grillige en onvoorspelbare competitie staat het nog lang niet vast wie nu als de ware favoriet op de finish afstevent. AZ, PSV, maar ook FC Twente, Ajax en misschien toch Feyenoord of sc Heerenveen kunnen allemaal de spanning rekken tot traditioneel de laatste ronde op 6 mei. Van dat zestal moeten PSV en Ajax de schaal ophalen. Maar FC Twente is daar niet toe verplicht. Adriaanse mist nog altijd de waardering van een titel in eigen land op zijn erelijst. Het klinkt onaardig voor FC Twente maar het is beter als dat zo blijft...

Lex Muller

Actie!! Registreer je op FC Twente Forum en maak kans op 2 kaartjes voor de bekerwedstrijd FC Twente - PSV op 22 december a.s.

Klik hier om naar het discussieforum te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties