Nieuws

Column: "Adviseur..."

Column: "Adviseur..."

Tja, wat doe je dan als kersvers aangesteld adviseur buitenlandse betrekkingen? Dan ga je maar eens naar een wedstrijd van FC Twente toe, al is die dan ook niet in het buitenland. Je moet je natuurlijk wel gedegen voorbereiden op een dergelijke functie en dan is het altijd goed even de temperatuur van het water ter plekke -ook al is dat bevroren- te voelen en kennis te maken met belangrijke mensen aldaar aan wie je straks advies moet geven. Een goed plan leek mij, want tegen Heracles was thuis in ruim 25 jaar niet verloren, dus het risico op stroeve dialogen na afloop leek beperkt.

Het begon ook allemaal prima met een uitstekende maaltijd in het Twente-restaurant die ik samen met een goede vriend en zakenrelatie - ook FC Twente-supporter- (nog) in opperbeste stemming nuttigde. Gezeten op de tribune, naast en voor het bevriende Heracles-bestuur, ontwaarde ik vlak achter mij onze bondscoach Bert van Marwijk en zijn assistent Dick Voorn die natuurlijk even kwamen kijken of Ola John wel vormbehoud zou tonen om in aanmerking te komen voor een plaats in de selectie van Oranje, dat eind februari immers oefent tegen Engeland. Enige aanvulling van die selectie was toch wel dringend gewenst, zoals Bert recentelijk aan de media te kennen had gegeven.. Een paar strakke voorzetten op het hoofd van Luuk en dan zou het wel goed komen, dacht ik zo. Voor Douglas hoefde hij niet meer te komen en dat vond Douglas kennelijk ook! In de rust proefde ik in de ruimte waar ik mocht vertoeven een licht nerveuze stemming onder de aanwezigen en was er nauwelijks een basis te vinden voor een vruchtbare discussie over interessante zaken, zoals de situatie bij Ajax of de komende bezuinigingsronde van het kabinet.

Gelukkig bevestigde Bert mij onder het genot van een uitstekend glas rode wijn dat Oranje een wel erg smalle selectie had in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland.

Over Ola zei hij gelukkig niets en dat stemde mij tot grote tevredenheid, want ik weet dat hij zijn keuzes liever door Hans Jorritsma, de teammanager van Oranje, als verrassing aan de spelers zelf laat weten. Wetend dat FC Twente onder Steve McClaren in het verleden vaak in blessuretijd scoorde, nam ik vol vertrouwen plaats voor de tweede helft. Als koploper vrijdagavond het weekend in richting de Ajax-supporters in mijn familie, leek mij een heerlijk gevoel.

Na de 1-1 riep mijn gast enthousiast achterom tegen Jan Smit dat hij vreesde voor Jan dat er nu nog wel meer zouden volgen. Dat was inderdaad het geval en zoals ik al had gedacht scoorde FC Twente in blessuretijd! Na afloop riep Jan Smit tegen iedereen dat dit het hoogtepunt in zijn Heracles-periode was. Ik adviseerde hem nu -op het hoogtepunt- te stoppen, maar hij was niet te houden: wij spelen de bekerfinale en gaan Europa in, dan neem ik pas afscheid. Daar geloof ik niets van. Het was wel een leerzame avond als adviseur. O ja, in 1982 trad ik in november toe tot het algemeen bestuur van FC Twente. Aan het eind van dat seizoen degradeerde FC Twente.

Eerst donderdag maar even afwachten hoe het in het buitenland gaat. Dat is mijn terrein!

Henk Kesler

Bron: TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties