Nieuws

Column: Asjeblieft, oale wief, hoal um stief!

Column: Asjeblieft, oale wief, hoal um stief!

Wat ooit begonnen is bij de stadionspeaker van weleer Krijn Torringa, valt nog steeds in de Veste te beluisteren als Twente gescoord heeft; Dankjewel, alsjeblieft, oale wief, hoal um stief. De laatste toevoegingen hebben de supporters zelf bedacht en tot dusver heeft dit interactieve intermezzo tussen de speaker en de supporters de tand des tijds ruimschoots kunnen doorstaan.

Waarom is deze tekst echter zoals deze is? Waarom niet; lekker
wief, hoal um stief? Maar; “Oale wief”? Heeft de gemiddelde Twente fan een fetisj voor MILFS die nog maar een paar van hun eigen tanden hebben en al in ruime mate AOW hebben ontvangen? Lijdt de gemiddelde Twente fan aan een hardnekkige vorm van impotentie en is het verzoek tot stijf houden derhalve van quasi medisch/psychische aard? Of betreft het soms de speaker die als een oud wijf wordt beschouwd? Het team dat als oude wijven speelt? Roept u maar…. Een ieder maakt er maar van wat hij of zij wil.

Feit is dat het een van de tradities is die bij de club zijn gaan horen, net als het YNWA ten gehore brengen en meezingen vlak voor de aftrap. Iets dat ons onderscheidt van de rest, wat men er ook inhoudelijk van mag vinden. Gisteren vond ik het als beeldspraak wel passend. Voordat Verbeek van NAC de 3-2 binnenschoot waren ze aan Twentezijde weer behoorlijk aan het klootviolen geslagen en werd er ingegrepen als oude wijven. Als er dan toch nog een prachtige 4-2 wordt gescoord is het afsmeken van het behouden van dat moment middels de beeldspraak van een stijf geslacht een gepaste uiting van het publiek. Voor mij wil dat dan zoveel zeggen als: Ga door, en val niet weer terug in dat ouwe lullen voetbal, blijf alert, houdt de snelheid erin, blijf scherp, laat hem niet verslappen tot maatje slurf…. Kortom; houd hem stijf! Geniaal bedacht eigenlijk destijds.

hoal um stiefZo komen wij in de voetballerij nog wel meer vocale hoogtepunten tegen waarvan het nageslacht de wenkbrauwen aardig zal samenknijpen. Wat dacht u van : “Hi ha hondenlul”, “Hij is een hondenlul”, “Pieter Vink (vul naam van willekeurige scheids in), je moeder is een hoer”, “Alle AZ’ers (vul club naar keuze in) zijn homo’s”, de knallende kraker; “Ole ole….olee, olee….olee, olee olee oleeeee”, de meezinger; “Ajax moet dood en AZ moet kapot en (invullen willekeurige club, niet zijnde Twente) rollen we ook even op “.

Het scanderen van de naam van een speler die net gescoord heeft met daarna de vocale toevoeging; “Ohooo”, doet het ook goed al wordt het wat minder gebruikt in de Veste; “Bajrami hoho, Bajrami ohohoohooo”. Niet zo gek ook dus he.

”Oh when the reds go marching in” is een mooi voorbeeld van het immer durende jatwerk dat wereldwijd plaatsvindt tussen de vocaal wat beter aangelegde voetbalfans. “Wij zijn FC Twente, Twente Enschede. We komen uit het Oosten, Twente Enschede. Hier is jullie hel, de hel van Enschede, Come on FC Twente, Twente Enschede”, valt dan weer onder het wat meer originelere werk. Hoewel de tekst vaak gezongen wordt terwijl twee derde van het stadion even tevoren toch heel duidelijk een merel kon horen schijten.

hoal um stiefWas het vroeger dan beter ? Mwoahh….Ten tijde van de gloriedagen van vak Q had je de Diekmennekes en de Diekmansound. “Den Uyl zit in de olie, in de olie zit Den Uyl…. Koekoek, koekoek…etc”, “So ein tag, so wunderschön wie heute…”, “Heya de Keu, heya de Keu, heya, heya heya de Keu”, “Hoor je soms een reuzenknal da’s Kicky, da’s Kicky, hoor je soms een reuzenknal da’s Kick, boem boem, van der Vall”…..Tsja, daar springen de tranen je nu ook niet direct van in het ondergoed, maar het heeft tenminste nog de charmes van de warme herinneringen aan een tijd van weleer waarin de term Old Skool nog uitgevonden moest worden. Tijden waarin nog zonder enige schaamte massaal de oldtimer; “Daar boven in die bergen, daar woont een Chinees’ kon worden ingezet. Overigens bestaat daar ook een variant op; “Daar boven in die bergen -daar woont een oud wijf- die maakt voor een kwartje-je piemeltje stijf”……zou het dan toch?

Nee, wat dat betreft moeten we gewoon erkennen dat er qua vocale ondersteuning van onze trots het nodige te verbeteren valt. Wellicht zit het ook gewoon minder in ons Calvinistische Nederlanders in vergelijking met bijvoorbeeld de Schotten en de Ieren, of Zuid-Amerikanen. Is ook niet zo erg natuurlijk. In het licht van waarlijk belangrijke gebeurtenissen in iemands persoonlijke levensloop kunnen we zelfs spreken van een betrekkelijke voetnoot uiteraard. Maar toch, voetbal is emotie, supporters voelen emotie en die emotie zoekt een uitweg. Juist in een tijd van verdergaande vercommercialisering van de sport en criminalisering van hen die die sport volgen.

Het mooiste voorbeeld van die samenkomst van historisch besef, verbondenheid in eenheid, emotie en broederlijke samenzang was voor een ieder te zien en te horen tijdens Euro 2012. Spanje hakte Ierland in de pan, het meest gedenkwaardige en kippenvel bezorgende moment was echter het collectief uit volle borst en trots hart zingen van de Ieren. Ze zongen het lied ; “The Fields of Athenry”. Het lied gaat over een jong stel waarvan de man door de Engelsen gevangen werd genomen omdat hij wat mais stal van het land van iemand anders om zijn kind van een wisse dood te kunnen redden. Ierland ging gebukt onder de Engelse knoet en een ernstige hongersnood die een miljoen levens kostte (The Great Famine) .

Wellicht lukt het ons ooit om zoiets schitterends ook eens in het Twents te produceren…. Hoal um stief !!

The Fields of Athenry

hoal um stiefBy a lonely prison wall
I heard a young girl calling
"Michael they have taken you away
For you stole Treveleyn's corn
So the young might see the morn
Now a prison ship lies waiting in the bay"

(Chorus)
Low, lie the Fields of Athenry
Where once we watched the small free birds fly
Our love was on the wing
We dreams and songs to sing
It's so lonely 'round the Fields of Athenry

By a lonely prison wall
I heard a young man calling
"Nothing matters Mary when you're free
Against the Famine and the Crown
I rebelled they ran me down
Now, you must raise our child with dignity"

(Chorus)

By a lonely harbour wall
She watched the last star falling
As the prison ship sailed out against the sky
Sure she'll wait and hope and pray
For her love in Botany Bay
It's so lonely 'round the Fields of Athenry

TAZ

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties