Nieuws

Column: De bietenbrug op

Column: De bietenbrug op

Kent u die uitdrukking 'de bietenbrug op'? Ik gebruik deze uitdrukking nog wel eens als het niet zo goed gaat. En wat nou vervelend is, dat ik het dus de laatste tijd veelvuldig gebruik als ik het over onze FC heb. En dan is het niet best, kan ik u verzekeren.

De bietenbrug. Deze brug is vaak glad vanwege het feit dat er nog zand of klei aan de banden zit, maar ook de bieten die van de kar vallen kunnen de brug glad maken. En op een gladde brug kun je makkelijk uitglijden, een misstap maken. En dan volgt de val. Dat behoeft niet direct een vrije val te zijn, maar wel één die schade kan opleveren.

Een andere uitleg is dat de bietenbrug een weegbrug is. Je wordt gewogen en dan te zwaar of te licht bevonden. Hier hebben we twee paralellen waar we in deze column wel wat mee kunnen.

Het is hard werken om de bieten over de brug te brengen. Het is al hard werken om de bieten 'in de kar' te krijgen. Je staat dan letterlijk met de voeten in de klei. Hard werken doen de spelers wel, daar ontbreekt het niet aan. Maar ik heb wel het idee dat de afstemming wat beter kan, als ik deze understatement mag gebruiken. Wil de één de zorgvuldig opgeraapte bieten in de kar gooien, geeft degene die achter het stuur van de tractor zit ineens gas. Moet je weer opnieuw beginnen.
En dan het wegen. Er zijn er die op de bietenbrug staan en te licht worden bevonden. En dan is de kwaliteit niet goed en de prijs die je ontvangt lager dan je had gehoopt cq. verwacht.

Oké, genoeg beeldspraak. Wat leert ons de afgelopen weken? Er is een fundamenteel probleem. Een weeffout, die snel hersteld moet worden. En dan is het net iets te makkelijk om te zeggen dat wanneer Fer weer terugkomt het beter zal gaan. Het is ontegenzeggelijk waar dat Fer de turbo was en hopelijk ook weer wordt. Maar we hebben toch een brede selectie? Het wegvallen van één speler mag niet leiden tot zo'n terugval. Op 'de brug' worden anderen gewogen en te licht bevonden.
McClaren heeft in een interview op 18 augustus dit jaar in TC Tubantia aangegeven dat in de zomer 40 goals zijn verkocht. Analyseer de wedstrijden nog maar eens. Dan heb je hier het probleem te pakken. Ik ben niet zo van het wijzen naar een schuldige, maar Castaignos heeft het nog niet. En nu is het zo dat het mopperen op een spits van alle tijden is, maar er moet wel een bepaalde mate van hoop zijn dat het beter wordt. Die hoop wil ik best wel hebben, maar we kopen er nu even helemaal niets voor.

Verder heeft Tadic niet die vorm die we graag zouden willen zien. Hij heeft soms mooie acties, maar brengt nog te weinig om echt het verschil te kunnen maken. En dan is de hoop voorin gevestigd op Chadli. Speelt hij een paar goede wedstrijden en komt zijn zaakwaarnemer met de mededeling dat er 'belangstelling bestaat'. Kunnen we hierover niet eens een radiostilte afspreken. In Den Haag kunnen we wel advies vragen hoe zoiets moet. Laten we nu eens die zaakwaarnemers stilzwijgen. Publiceer niet elk berichtje, maar dat zal wel een utopie zijn. Een utopie omdat we nieuwsjunks zijn geworden, en alles voorgeschoteld krijgen wat gebeurt of juist niet gebeurt.

En dan kan ik me de reactie van Munsterman onlangs goed voorstellen. Hij gaf aan dat hij het, met mijn eigen woorden, wel eens zat is dat er steeds geschermd wordt met een vertrek door een speler. En dan merk je meteen dat elk woord onder een vergrootglas komt te liggen. Alles wordt breed uitgemeten.
En ik hoor u nu denken, maar dat doe je nu toch ook. Klopt helemaal! Maar is het u ook opgevallen dat ik de afgelopen weken geen column heb geschreven? Ik was er even helemaal klaar mee. Alle meningen die zich opstapelden en over elkaar heen vielen. En ik kan u verzekeren dat ik dan e.e.a. minimaal volg. Inmiddels weet u hoe ik denk over de praatprogramma's over voetbal. En deze mening is nog steeds niet bijgesteld, en dat kan ook niet want ik kijk er immers niet na.


We gaan zware weken tegemoet. We hebben het geel/zwart in Kerkrade gehad, zondag wacht ons het geel/zwart in Waalwijk en op 11 november het geel/zwart van Vitesse.
En natuurlijk ontvangen we in onze Veste nog Feyenoord, Den Bosch en Levante.

Voordat we aan de laatste maand beginnen van dit jaar weten we meer over de staat van FC Twente en of de weeffout gevonden is.

De bietenbrug. Je maakt smerige handen, je verliest onderweg wel eens wat. Het is zwaar werk en je staat onder druk. Het product moet op tijd afgeleverd worden. Maar als het dan allemaal gelukt is, dan is de smaak van het eindresultaat zoet. Laten wat dat laatste voor ogen houden. De zoete smaak van het resultaat in onze vaderlandse competitie, want dat zal het eindelijke doel worden dit seizoen.

Bert Hassink

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties