Nieuws

Column: Heibel rond Sir Steve

Column: Heibel rond Sir Steve

De journalisten hadden hun gevechtstenue aan, de camera's stonden paraat. Op het trainingscomplex van FC Twente heerste maandagmorgen de nerveuze lynche-ethiek van Bloody Monday. Het wachten was op de rollende kop van Steve McClaren.

Terwijl de trainer van FC Twente het veld op ging om de beloften te trainen, kwam er een hip stel aangelopen. In het kielzog twee opgewonden kinderen met een shirt van FC Twente onder de arm. Ze kwamen om handtekeningen te verzamelen, want in hun onschuldige beleving zijn de spelers en trainers van FC Twente nog steeds helden. Ook dat is het beeld van een voetbalclub. Gelukkig maar.

Zaterdagavond ging het er in de Grolsch Veste een stuk grimmiger aan toe. Door het smadelijke 1-1 gelijkspel tegen hekkensluiter Willem II had FC Twente zichzelf zojuist teruggeworpen in de oudheid. Vijf competitiewedstrijden op rij zonder overwinning; zo beroerd had het elftal sinds 2003 niet meer gepresteerd. Na afloop verzamelde zich een woedende menigte voor de hoofdingang van het stadion, de politie nam strategische posities in, er gingen letterlijk dikke slotkettingen om de deuren. De onvrede van de supporters gold vooral Steve McClaren en droop al voor de wedstrijd af van een immens spandoek. Clean shit stond erop. Het hing op dezelfde plaats als het dundoek waarmee de Engelsman ruim een jaar geleden als een majesteit werd binnengehaald toen hij Co Adriaanse opvolgde. Welcome home, Sir Steve, viel er toen te lezen.

In slechts dertien maanden tijd is er tussen de kampioensmaker van 2010 en de supporters van FC Twente veel liefde verloren gegaan. De frustraties van de fans komen vooral voort uit het armoedige en vaak ook angstige voetbal dat het Enschedese elftal onder het bewind van McClaren speelt. Maar ook zijn klungelige uitspraken jaagt de Engelsman de laatste tijd steeds meer mensen tegen zich in het harnas. Alom beschimpte clichés als 'deze dingen gebeuren in een voetbalseizoen' worden de trainer nog wel vergeven, omdat clichés vaak appelleren aan de waarheid.

Erger wordt het als McClaren zijn gevoel laat spreken. Dat begon in oktober toen de trainer de Twentse fans kapittelde omdat ze het hadden gewaagd om zijn beschermeling Dedryck Boyata uit te fluiten tijdens de wedstrijd tegen AZ. Tja, dat is wat voetbalsupporters doen. Meestal juichen ze, soms spreken ze hun afkeuring uit als een voetballer opzichtig faalt, zoals Boyata deed.
Geboorte Verhuur Twente

Eind januari vergaloppeerde McClaren zich opnieuw. In Twente was was het een behoorlijk theater vanwege het afketsen van de transfer van Leroy Fer naar Everton. Geheel tegen zijn gewoonte in kwam de trainer in de aanloop naar het duel met FC Utrecht met een geladen speech, waarin hij vertelde dat Fer was vernietigd en dat hij zeker wist dat de affaire een negatieve uitwerking zou hebben op de rest van de spelers. Daarmee maakte hij de kwestie-Fer nog groter e reikte hij zijn selectie indirect een excuus aan om te falen. Tegen FC Utrecht gebeurde dat prompt.

Afgelopen vrijdag haalde McClaren opnieuw de truc met de tong uit. Met de beladen wedstrijd tegen Willem II op komst trachtte de trainer de crisissfeer in Twente te beteugelen met een ingestudeerd betoog. Hij beklaagde zich over de fans die spelers en staf een paar dagen eerder op het trainingscomplex hadden opgewacht na het gelijke spel tegen PEC Zwolle. Hij miste de nuchtere en stabiele houding van een volksclub zoals hij die meende te kennen en wond zich op dat de identiteit van FC Twente verloren dreigde te gaan.

En daarover hebben de supporters van FC Twente zich op hun beurt weer opgewonden. Zij zijn van mening dat de identiteit van een club vooral wordt bepaald door de mensen op de tribune, van wie sommigen al decennialang trouw een jaarkaart kopen. En niet door een passant van een trainer die voor een kortstondig dienstverband vorstelijk krijgt betaald en tegelijkertijd ook nog het leven van een vorst leidt.

Steve McClaren kan het maar beter bij zijn clichés laten. Want als hij zijn hart laat spreken, komt er heibel van.

Peter Wekking / Voetbal International

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties