Nieuws

Column: LacheJackje

Column: LacheJackje

Normaliter besteden wij geen aandacht aan Jack van Gelder maar deze konden we toch niet laten schieten. De onderstaande column is afkomstig van Tim Nijhof uit Hengelo (O) die deze mailde naar VI en zijn stuk vandaag gepubliceerd zag op vi.nl.

LacheJackje

Jack Van Gelder is een begenadigd radioverslaggever, een waardeloos interviewer en een gemankeerd gespreksleider. De man in kwestie is vrijdagavond tijdens Nederland-Zwitserland voor de 250ste keer radioverslaggever bij een wedstrijd van het Nederlands elftal en is daarvoor gehuldigd in Studio Voetbal (...) Van Gelder is het oudste selectielid van Oranje.

Hij doet zijn uiterste best om erbij te blijven horen. Na een zoetsappig onderonsje met een speler neemt hij steevast afscheid met een populair soort handjeklap, zoals we dat kennen uit da hood. Jongens onder elkaar, weet je wel. Weerzinwekkend is het. Van Gelder zou wat meer afstand moeten nemen, dat hoort bij zijn vak, maar hij kan het niet.

Hij wil te graag vriendjes zijn met voetballers. De NOS staat dit kleffe gedrag helaas toe. Het is wat dat betreft treurig gesteld met de omroep. In Studio Voetbal ontpopt Van Gelder zich als een lachmachine, die inhoudelijk niets toevoegt aan dat wat allang bekend is. Hij is niet alleen een clichémannetje, hij is nog eenkennig ook, want praat bij voorkeur over Ajax en Oranje. De rest van de Nederlandse voetbalwereld is een gapend gat voor hem.

Verder wil hij het vooral gezellig houden. Van Gelder hangt van neuzelen en glunderen aan elkaar. Hij is een beroepsbabbelaar, die niet thuis geeft als het echt ergens om gaat. De laatste keer dat ik Studio Voetbal zag - het moet een flinke tijd geleden zijn - heb ik het einde niet gehaald. Wat een oorverdovend saai programma. Op Jan Mulder na heeft Studio Voetbal geen tafelgasten meer die op een originele manier stelling kunnen nemen. Ik houd het niet bij, maar dit moet toch zijn weerslag hebben op de kijkcijfers?

Het vervelende is dat we Van Gelder maar moeilijk uit kunnen wissen. Hij is net onkruid, hij keert altijd terug. Van Gelder verdwijnt wel, na iedere uitzending van Studio Voetbal bijvoorbeeld, maar is nooit lang weg. De dinsdag of woensdag erna is hij weer paraat en voert met die kenmerkende grijns van oor tot oor deerniswekkende gesprekken met Ron Jans en Boudewijn Zenden over de Champions League.

Hij verdient lof voor zijn radiocommentaar, maar ik vind het onbegrijpelijk dat hij nu al zo lang met zijn Koffietijdstijltje wordt gedoogd in de belangrijkste voetbalprogramma’s van de NOS. De alomtegenwoordige Van Gelder: het is veel teveel van het goede. En ga me niet vertellen dat er geen alternatief is.

Tom Egbers komt niet in aanmerking, die geneert zich voor zichzelf en zijn eigen stemgeluid, ook na al die dienstjaren nog. Henri Schut is een betere keuze. Hij heeft als vragensteller en forumleider veel meer in huis dan Van Gelder. Geef die man een kans. Durf eens wat, NOS. Als er een occupy-actie voor nodig is, als de studio in Hilversum moet worden bezet voor dit goede doel, dan sluit ik mij aan. Er zit nog geen sleet op de radioverslaggever Van Gelder, maar gespreksleider/interviewer lachejackje is aan het eind van zijn latijn.

Tim Nijhof (Hengelo)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties