Nieuws

Column: Meesterstrateeg Adriaanse ontslagen

Column: Meesterstrateeg Adriaanse ontslagen

Co Adriaanse is ontslagen, wat een droevig nieuws. De spelersgroep zag het niet meer in hem zitten. Wat ze voor beleid voeren bij Twente, kan me weinig schelen, maar het emotioneert me toch. Niemand gunde ik het meer om nog eens kampioen te worden dan Co.

Mijn sympathie voor Adriaanse is ontstaan in juni 2005, toen een Hard Gras verscheen, geheel gewijd aan Adriaanse. Willem Vissers had hem een half seizoen gevolgd. Het was het laatste seizoen van Adriaanse bij AZ voor hij naar Porto vertrok. Zijn ploeg werd op dramatische wijze uitgeschakeld in de halve finale van de Europa League, maar er wordt een schitterend beeld geschetst van de trainer.

Bij AZ had hij het beste gehaald uit een middelmatige groep spelers. Hij oogstte hiervoor veel bewondering, onder andere van Wouter Bos, die hem een handgeschreven brief stuurde: Linkse politiek draait om kansen geven aan mensen om het beste uit zichzelf naar boven te halen. Dat doe jij ook met AZ. Petje af!

Een mooie anekdote gaat vooraf aan zijn ontslag bij Ajax. Toen hij voelde dat het ontslag in de lucht hing, draaide Adriaanse een powerpoint-presentatie in elkaar. Hij toog naar het bestuur en vertelde Van Praag, Beenhakker en Van Eijden onomwonden hoe hij over ze dacht. Op slide 3, afgebeeld in Hard Gras, staat opgesomd welke streken het bestuur hem heeft geleverd. Bijvoorbeeld: Van Praag maakt trainer belachelijk bij Henk Spaan. Op de laatste slide staat één zin: Tot ziens op 5 mei op het Museumplein. Adriaanse besefte dat dit een riskante onderneming was, maar het was zijn laatste strohalm. Hij werd alsnog ontslagen. Ajax werd dat seizoen overigens wél kampioen.

De mooiste verhalen gaan echter over zijn tactische plannen. Vooraf aan de wedstrijd tegen Villarreal legt hij aan Vissers en Evert ten Napel zijn strijdplan uit, waarin een sleutelrol is weggelegd voor Denny Landzaat. Een dag later beslist Landzaat de wedstrijd. In de return wordt de tactiek compleet omgegooid en weer valt alles op zijn plaats. Ook tegen Sporting Lissabon pakten zijn gedurfde tactieken goed uit, tot de laatste minuut van de verlenging dus.

Zolang alle spelers als pionnen doen wat ze wordt opgedragen, gaat het goed. Het gaat mis wanneer de spelers een eigen mening krijgen. De blagen van Twente voelen zich blijkbaar te goed voor de strakke aanpak en ‘hebben het vertrouwen in hun trainer opgezegd’. Ik zou zeggen: veel succes verder, jongens.

Bron: 11 Apen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties