Nieuws

Column: Munsterman heeft iets van een wolf in schaapskleren

Column: Munsterman heeft iets van een wolf in schaapskleren

Wat dat betreft is de beslissing van Joop Munsterman om Co Adriaanse te ontslaan de juiste gebleken. Een winnende voorzitter heeft nu eenmaal altijd gelijk. Zelf gaf hij gistermiddag aan daar nog altijd mee te zitten: 'Wij hebben mismanagement gepleegd, toch zou ik 'm zo weer aannemen', aldus de immer innemende voorzitter.

Grappig om te zien hoe deze competitie gerenommeerde voetbalanalytici - voor zover je daar in ons vak überhaupt van kan spreken - tot grote wanhoop kan drijven. Het was Jan Mulder, nota bene de voorzitter van deze beroepsgroep, die zich zondag in Studio Voetbal hardop afvroeg waarom bijna iedereen FC Twente als titelkandidaat over het hoofd had gezien. Een bevredigend antwoord bleef uit.

Een andere collega leek gisterochtend in deze krant ronduit geïrriteerd over de hele gang van zaken. Schreef Willem van Hanegem vorige week nog: 'Kom op, er is maar één titelkandidaat en dat is PSV', gisteren had hij het overduidelijk gehad met de Nederlandse Eredivisie. Het woord kermis viel zelfs.

Willem vindt het niet leuk meer en denkt dat de fans er net zo over denken. Als objectieve Cambuurfan meen ik echter dat er sprake is van de leukste competitie in jaren. Bovendien heeft niemand ooit gezegd dat fan zijn leuk is. Was het niet Gerard Cox die jaren geleden al riep dat je niet voor je lol Feyenoordfan bent?

Daarnaast is het ook niet geheel juist dat er geen peil op deze competitie valt te trekken. FC Twente heeft na het vertrek van Co Adriaanse namelijk een behoorlijk constante lijn te pakken. Toegegeven, er werd thuis verrassend verloren in de derby tegen Heracles, maar de andere vijf competitiewedstrijden werden gewonnen. Net als de twee Europese duels met Steaua Boekarest. Niet altijd met het meest wervelende voetbal, maar de laatste weken was er wel steeds meer herkenbaarheid in het spel. Met als apotheose de voetbalshow in Eindhoven.

Wat dat betreft is de beslissing van Joop Munsterman om Co Adriaanse te ontslaan de juiste gebleken. Een winnende voorzitter heeft nu eenmaal altijd gelijk. Zelf gaf hij gistermiddag aan daar nog altijd mee te zitten: 'Wij hebben mismanagement gepleegd, toch zou ik 'm zo weer aannemen', aldus de immer innemende voorzitter.

Al roept deze innemendheid ook altijd een bepaalde achterdocht op. Munsterman heeft iets van de zo bekende wolf in schaapskleren. Je kan onmogelijk zo succesvol zijn door louter zoete broodjes te bakken. In zijn communicatie is hij echter lovend over iedereen: de directies van andere clubs, de fans, ons televisieprogramma, sponsors, de technische staf en dus ook over Co Adriaanse. 'Ik hoop hem als mens nooit kwijt te raken', zei Munsterman op de hem zo bekende zoetgevooisde wijze. Ik moest direct denken aan een scéne van Wim Sonneveld, waarin die voor 't eerst zijn schoonzoon op bezoek krijgt: 'Ik prees 'm regelrecht het graf in.'


Duidelijk werd echter ook dat Co zich ondanks eerdere afspraken niet dienstbaar had opgesteld in de uitgezette lijn van FC Twente. Het plan met de 'lopers' Leroy Fer en Willem Janssen was al onder Preud'homme uitgezet. Daar wist Adriaanse van. 'We moeten nou eenmaal allemaal wel eens buigen, ook de voorzitter', aldus Munsterman, die nog even wilde benadrukken dat gezondheidsproblemen zeker niet aan de basis van het vertrek van Adriaanse hadden gelegen. Maar het project FC Twente verlangt nu eenmaal dat iedereen zich schikt in de uitgedokterde strategie, die er inmiddels voor heeft gezorgd dat FC Twente na dit seizoen de nummer 28 van Europa is. Bij een mogelijke deelname aan de Champions League zit de club daarmee in de eerste bol.

Wat dat betreft is het dus helemaal niet zo verrassend dat FC Twente zich opnieuw meldt als serieuze titelkandidaat. Maar wij moeten er met zijn allen nog steeds aan wennen. Zelfs Jan Mulder. Eigenlijk zijn er weinig clubs in Nederland die zo'n strak beleid voeren als FC Twente. Met dank aan de 'dienende' voorzitter, zoals Munsterman zichzelf omschrijft. 'Je zult me ook steeds minder op het veld zien, ik wil geen wethouder Hekking worden.'

Daarom komt hij ook niet meer langs in televisieprogramma's: 'Ik heb namelijk niets te vertellen.' Daar zullen ze bij Twente ongetwijfeld anders over denken.

Wilfred Genee

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties