Nieuws

Column: Rust met een hoofdletter R.

Column: Rust met een hoofdletter R.

De afgelopen weken keek ik volledig ontspannen uit over een prachtige turquoise zee en om me heen was zand. Alleen maar spierwit zand. Ik hoorde de golven van de zee, het gespeel van mijn kinderen en verder niets. Vakantie zoals vakantie bedoeld is; Rust met een hoofdletter R. Naast me voorzag mijn vrouw haar ingesmeerde huid van nog weer een laagje bruin. Toen al wist ik dat er deze week bij Bevelsborg weer een extreem duur potje crème gekocht moest gaan worden om dat bruine huidje glad te gaan houden. Een rustgevende vakantie op een warm eiland blijkt voor vrouwen ook na afloop een duur geintje, maar dat terzijde. We proberen zo’n vakantie een paar keer per jaar te doen en elke keer krijg ik al na een paar dagen de dwingende behoefte om ergens een internetverbinding uit de lucht te plukken om mij op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen rond FC Twente. Toen ik deze vakantie dit ritueel herhaalde, bleek er ook in Enschede Rust met een hoofdletter R te zijn. En ook bij ons in het Twentse voetballand werd er preventief gesmeerd om de eigen huid te redden.

Dit smeren had betrekking op de boekhouding die volgens Joop Munsterman dringend behoefte had aan wat lagere vaste lasten. De stevige economische fundering die ons bestuur onder de club heeft gelegd begint namelijk kleine haarscheurtjes te vertonen. En dus is de nieuwe strategie dat alle inkomsten uit transfers worden gebruikt voor de aflossing van de lopende hypotheek. In voorgaande jaren werd hier ook reeds stevig op afgelost, maar toen werd een deel van de aanwezige goudstukken nog gebruikt om Janko een nieuw polstasje te gunnen of om Tadic zijn bruidsschat te laten toenemen tot het formaat van zijn Q7. De afgelopen twee jaren zijn op sportief vlak echter nogal tegengevallen waardoor de wachtlijsten voor ons clubje zijn verdampt en de sponsoren ineens niet meer staan te vechten voor een regenplekje bij de TOS. Om in de toekomst beter bestand te zijn tegen dit soort fluctuaties gaat nu elke eurocent in de aflossing van de stadion.

RustVoor de toekomst natuurlijk een voortreffelijke strategie, want zoals Joop keurig toelichtte tegenover Martine Braam van FC Twente TV, kan elke euro die je niet aan een bank of gemeente hoeft te betalen over een aantal jaren meteen doorvloeien in het voetbalbedrijf. Zo hoop ik ook nog steeds dat alle euro’s die Munsterman heeft bespaard met zijn te grote C&A kostuums ooit zullen resulteren in een prachtig gesneden maatpak voor onze fantastische voorzitter. In Joop zijn betoog bij Twente-TV miste ik echter wel een aantal zaken. Ten eerste was een hand in eigen boezem niet gek geweest. De voorheen gebezigde strategie van investeren in ‘duurdere’ spelers en trainers hoeft namelijk helemaal geen verkeerde te zijn, mits je maar de juiste mensen aantrekt. Spelers en trainers die je als club verder brengen dus. Er is nu bijsturing nodig doordat daar grote fouten zijn gemaakt en alle door Munsterman uitgesproken ambities over het bestormen van de top kunnen dan ook even de ijskast in. Maar Joop hoor je daar gek genoeg niet over.

Ten tweede miste ik ook zijn visie op de korte termijn, want lagere lasten in de toekomst zullen ons tegen RKC nog niet gaan helpen. Toen Martine Braam de lipjes nog eens nat maakte en Joop met het tongetje half uit de mond vroeg naar eventuele versterkingen, bleek dat Pelupessy, Promes en Bouma in de pikorde ineens zijn opgeschoven van ‘te slecht voor speelminuten’ tot ‘volwaardig selectiespelers die veel moeten gaan spelen’. Een te grote stap naar mijn mening, want de doelstelling van de club blijft wel onveranderd. Je kan het kwaliteitsverlies van Fer, Chadli en Douglas simpelweg niet opvangen met alleen maar potentiële talenten die ’s ochtends bij het scheren meer puistjes raken dan baardharen.


Desondanks vond ik de afgelopen weken met mijn tropische internetverbinding van 2 kb/s vooral Rust met een hoofdletter R op de Enschedese afdeling ‘inkomende transfers’. En misschien is dat ook wel even goed. Er is op basis van de fouten van de afgelopen jaren organisatorisch namelijk niet ingegrepen en het tekort aan voetbalkennis in de organisatie is naar mijn mening ook nog steeds aanwezig. De koerswijziging richting jeugd is qua investeringen dan ook een veilige route. Als deze strategie met eigen jeugd en eigen trainers goed uitpakt dan gaat dit onze club zelfs reuzenstappen vooruit helpen en dan heeft Joop dat uitstekend bekeken. Persoonlijk ben ik echter lichtelijk sceptisch over de huidige verhouding tussen kwaliteit en talent, maar scepsis gaat ons clubje zaterdag tegen RKC natuurlijk niet helpen.

Wat ons team wel kan helpen is onvoorwaardelijke steun in het stadion. Vingers die niet gebruikt worden om op te fluiten, maar om mee te klappen. Stemmen die niet worden gebruikt om te klagen, maar om aan te moedigen. Ik hoop dan ook op een Grolsch Veste die begrijpt dat deze jongelingen niet uit zichzelf zonder bandjes in het diepe zijn gesprongen. Ik hoop op een aanhang die deze jonge garde vol overgave steunt, ook als het even tegenzit. Ik hoop vooral op een ouderwets kolkende Veste met een fantastische sfeer die onze talenten doet opbloeien. Een goede eerste wedstrijd geeft deze selectie dan misschien net dat beetje rust dat nodig is voor een vliegende start. Die Rust met een hoofdletter R. Come on Twente!

Hannibal

[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties