Nieuws

Column: “Als u het vindt”

Column: “Als u het vindt”

Ik schrijf deze column de dag na de wedstrijd tegen de Amsterdammers, waarbij de punten verdeeld werden. Strikt formeel klopt deze niet, want er is één punt niet verdeeld. Hetgeen De Boer na afloop aangaf tegen Schreuder van de NOS dat zijn ploeg twee punten had verspeeld, gold ook voor onze FC. Althans, dat is zeer sterk mijn gevoel. Mijn stelling dat je minimaal twee keer moet scoren om een wedstrijd te kunnen winnen deed, helaas, weer opgeld. Natuurlijk kun je ergens de fout ingaan en een doelpunt tegen krijgen. Dat gebeurde ook. Maar we weten ook dat aan elk doelpunt een (individuele) fout vooraf gaat van de ploeg die de bal uit het net kan halen. Het gaat er dus om, om het achter zo dicht mogelijk te houden en voorin de kansen benutten.

En dan kom ik op het punt waarom bij mij het chagrijn overheerst. En ik niet het goede gevoel heb toen we tegen Heerenveen en PSV in onze Veste ook gelijk speelden. Allereerst was deze wedstrijd tegen AJAX wel spannend omdat er nog steeds een winnaar van het veld kon stappen. Maar het behaalde niet het niveau van de eerder genoemde wedstrijden. Daarvoor ontbrak het beide ploegen aan moed en ook kwaliteit. Onze FC bracht niet dat ietsje extra waarop we gehoopt hadden en eigenlijk ook verwachtten. En Ajax was niet bij machte om de rondotjes om te zetten in kansen. Daar waar de eerste helft voor ons was de tweede helft voor de Amsterdammers. En dan vraag ik me af hoe dat kan.

Tadic-AjaxLaat ik proberen een antwoord te geven op de door mezelf gestelde vraag. In ons elftal stond gisteren geen leider. Wel een hele goede spelbepalende speler: Gutiérrez. Maar de ogen waren vooraf zeker ook gericht op Tadic. Buiten kijf een hele goede en waardevolle speler binnen het team. Maar geen leider. Tadic rendeert maximaal als hij een topper naast zich heeft staan. Iemand die de druk bij hem weg kan nemen. Tadic heeft al wel enkele assists op zijn naam staan en de strafschoppen gaan er ook fraai in, maar hij heeft nog geen velddoelpunt gemaakt. Ook gisteren tegen Ajax had hij de mogelijkheden. Graag had ik het moment in de tweede helft terug willen zien waarop onze FC uitbrak en vlak over de middellijn één der onzen ter val kwam na een botsing met een speler van Ajax en Tadic alle ruimte had om richting Vak P het doel van Cillessen onder vuur te nemen. Maar hij was te gehaast en onnauwkeurig. Twee opmerkingen hierover. Een speler van zijn kwaliteiten had hier meer mee moeten doen. En ten tweede. Scheidsrechter Vink gaf duidelijk aan dat hij wel gezien heeft wat er gebeurde net over de middellijn, maar dat er doorgespeeld mocht worden. Gezien de spelsituatie kun je kiezen voor voordeel. Graag had ik de situatie nog eens bekeken, maar zowel FOX als de NOS hebben deze spelsituatie vakkundig uit hun samenvatting weggelaten. Werd hier nu een speler van Twente neergehaald of was het een botsing. Gezien de reactie van Vink na het missen van de kans van Tadic denk ik toch aan een overtreding. Want Vink reageerde duidelijk richting een speler van Ajax met een opmerking en een bestraffend vingertje. Het snerpende fluitconcert omdat hij niet alsnog voor een vrije trap voor Twente koos, was dan ook wel begrijpelijk.

Chagrijn over een wedstrijd duurt bij mij doorgangs niet zo lang. Daarvoor zijn andere zaken in het leven belangrijker dan het voetbal. Gisteren hebben we ook kunnen zien dat als onze ploeg druk zet we mooie staaltjes voetbal kunnen zien. Dat Eghan wat moeilijkheden had om mee te komen, mag in zijn ontwikkelingsfase voorkomen. De wissel was terecht. Maar ik had voor Corona gekozen. Op de Twentse bank zal best wel nagedacht zijn waarom Mokhtar mocht invallen. Maar juist in deze wedstrijd moesten we onder de druk van Ajax proberen te ontsnappen. De snelheid van Mokhtar is geen punt van discussie, maar we hadden de Amsterdammers meer in verwarring kunnen brengen met Corona als creatieve speler. Het had ons als publiek ook een impuls kunnen geven om nog meer achter de ploeg te gaan staan.

stand-eredivisieWe gaan volgende week naar de Residentie en de week erna ontvangen we NEC in onze Grolsch Veste. Misschien staan we na vanavond niet meer bovenaan. Maar dat hoeft voor mij ook niet. Natuurlijk is het leuk, maar nu de top vijf zo dichtbij elkaar staat wat puntenaantal betreft, is bovenaan staan behoorlijk relatief. We kunnen de komende twee weken zes punten bijschrijven in ons totaal, althans dat mag ik toch aannemen.

“Als u het vindt”. Wellicht een gekke titel voor een column waarin vooral mijn mening wordt weergegeven. Maar als ik u even mee terug mag nemen, ik weet het is inmiddels een tijdje geleden, naar de uitwedstrijd tegen Feyenoord op 11 augustus. Ebecilio wordt na afloop geïnterviewd door de NOS. Bescheiden en netjes staat hij voor de camera. Ik glimlach nog steeds als ik hem hoor zeggen, nadat hij complimenten heeft gekregen, “als u het vindt”.

Deze bescheidenheid en klasse staat voor onze FC op dit moment. En daarom is het nog steeds ‘Trots daw veur Twente bint’.

Bert Hassink

Foto's: Dolf Ruesink

[nederbet]
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties