Nieuws

Column: Welkom Hakim

Column: Welkom Hakim

De voetbalwereld is vaak een wereld van uitersten. Uitersten qua emoties van de fans, uitersten qua prestaties van een team en uitersten qua acceptatie van een speler door de supporters. De ene week ben je een superheld, de ander week een sulletje eerste klas. In die zin is de voetbalwereld dan ook keihard. Wie niet mee komt is gezien en mag het een niveau lager gaan proberen.

Ik ben opgegroeid in de voetbalcultuur van de late jaren zestig en de beginjaren zeventig. Spaarzaam voetbal op TV, dat deed je per slot van rekening dan ook de hele dag buiten. Voetballers die aanraakbaar waren en onderdeel uitmaakten van een samenleving die ze nog niet tot quasi onbereikbare popsterren had verheven. Voetbalplaatjes die je nog in moest plakken met lijm. In het stadion slechts de kleuren van de club, zonder reclame, die schitterende kleur rood in het Diekman. Als klein ventje elke vrijdagavond met spanning wachtend op de auto van de meneer van de club die de uitnodiging voor de wedstrijd van de F-jes nog persoonlijk langs kwam brengen. Die magische woorden; “Je bent hierbij uitgenodigd om op zaterdag te komen spelen in de F1 van SC Enschede. De wedstrijd begint om 10:00 uur en de tegenstander is Rigtersbleek F3”.

frem kopenhagen twenteDolend met mijn vriendjes door de straten van mijn stad Enschede waarbij op de bekende plekken een poster aankondigde wanneer Twente weer thuis speelde, tegen wie en hoe laat. “FREM Kopenhagen is goed hoor, die zijn kampioen van Noorwegen”, “Helemaal niks van waar, die zijn kampioen van Zweden of zo”. “Als Jeuring er maar een paar inschiet gaat Twente gewoon winnen hoor, mag jij van je moeder naar de wedstrijd?“ “Mag wel, maar ik krijg deze week geen zakgeld, dus heb ik niet genoeg voor een kaartje”. “ Dan sluipen we toch gewoon weer binnen bij die manke?" “Nee, dat kan niet, daar staat nu een nieuwe, die slaat je zo neer als je binnen probeert te glippen”. “Wie zegt dat, misschien staat de manke wel bij een ander vak, overdekt of zo”. “Nee, hij is ziek. Heb ik gehoord van Fritsje en zijn vader is ook suppooster”.

Geen internet, geen mediamannen die zichzelf welhaast belangrijker vinden dan de sport en de spelers, geen PR-cursussen voor voetballers die voorgekauwd worden wat er gezegd moet worden en wat het lichaam daarbij moet uitstralen. En vooral geen bedragen die betaald worden die het stadium van de ultieme perversie allang gepasseerd zijn.

Af en toe gebeuren er echter dingen in het voetbalwereldje die me in gedachten weer terugbrengen naar dat gevoel van toen. Promes koos als jong talent heel duidelijk voor de geleidelijke weg omhoog en knokte zich via een seizoen bij Go Ahead sterk terug in de basis van Twente. Een slimme jongen die zijn eigen weg gaat en zich niet gek laat maken. Toen kwam daar plots toch het onverwachte nieuws dat hij een bod heeft geaccepteerd dat meerdere Russische miljoenen behelst en niet te weigeren was voor hem en de club. Nu ja, niet te weigeren? Moeilijk te weerstaan dan maar.

[caption id="attachment_51307" align="alignright" width="280"]hakim Foto: heerenveen.nl[/caption]“Money talks and talked again”. Daar ging mijn blijdschap over de zege van de sport boven het grote geld. Op zoek naar een vervanger kwam Twente echter al snel uit bij een speler die al langer bij de club op de radar stond. Ik herinner mij een thuiswedstrijd tegen Heerenveen waarin deze speler welhaast in zijn eentje het hele middenveldspel domineerde en keer op keer een medespeler in kansrijke positie voor het doel zette via prachtige splijtende passes. Hakim Ziyech is de naam.

FC Twente staat onder curatele van de KNVB en daar horen bureaucratische regeltjes bij die voorbij gaan aan de actualiteit van twee transfers waarmee miljoenen aan inkomsten gemoeid zijn. Vervolgens kwam Feyenoord ook om de hoek kijken met interesse in de speler. Feyenoord was zelfs bereid om de speler meer te betalen dan Twente, maar had wel net de voetballend zeer beperkte Immers tot aanvoerder gebombardeerd, dus Hakim moest de concurrentie aan gaan.

Dat is uiteraard een flagrante belediging voor een technisch begaafde speler die veel meer voetballend vermogen, inzicht en scorend vermogen heeft dan Immers ooit zal krijgen en heeft niets met concurrentie aangaan te maken, maar met een zeer kortzichtige en domme wijze van handelen door de Feyenoord leiding. Gelukkig heeft de speler dan ook niet voor het geld gekozen, maar voor de sportieve kans op zelfontwikkeling die Twente hem biedt. In deze periode van onder curatelestelling mag dat een zeer puike prestatie genoemd worden door alle betrokkenen van FC Twente. Joop, Aldo en Alfred….prima gedaan. Eerst Mokotjo en nu Ziyech, met de leiband van de bond om je nek? Een groot applaus voor jullie!!

[google]Hakim bracht direct weer dat beetje nostalgiegevoel terug dat was verdwenen na het vertrek van Promes. Ik hoop voor hem en de club dat het een zeer mooi seizoen gaat worden, waarin een ieder het uiterste uit zichzelf haalt en heb daar ook vertrouwen in. Twente is nog zoekende qua team en tot 2 september zal er nog wel wat gebeuren op de transfermarkt. Wellicht wordt het een seizoen met vallen en opstaan, we gaan het zien. Feit is wel dat Twente wel degelijk een hele serieuze optie is voor veel talentvolle voetballers en Feyenoord heeft afgetroefd in de strijd om een van de beste middenvelders van ons land. Dat komt aan in het land, dat zegt wat over het sportieve klimaat in het Twentse. Eenmaal formeel weer in categorie 3 met straks het stadion geheel afgelost wacht ons een in allerlei opzichten mooie toekomst. Laat ons dat onthouden op de momenten waarop het even tegenzit.

Hakim, je hebt het eerste punt al gescoord, welkom bij onze club!! We nemen je met liefde op in onze rode familie.

1 Hakim Ziyech…..er is maar 1 Hakim Ziyech…..1 Hakim Ziiiiiiiyeeeechhh, er is maar 1 Hakim Ziiiiyechhh.

TAZ
[ligatus]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties