Nieuws

De motor Janssen, Fer, Brama

De motor Janssen, Fer, Brama

FC Twente leverde in de topper tegen PSV een collectieve topprestatie, maar een bijzondere vermelding verdiende het sterke spel van de middenvelders Willem Janssen en Leroy Fer. Geruggensteund door toonbeeld van stabiliteit Wout Brama wonnen zij de slag op het middenveld voor de tukkers en daarmee waren zij de motor achter de unieke 2-6 overwinning van FC Twente. Daarnaast zorgden Janssen (twee goals) en Fer (één goal) ook nog eens voor de helft van de monsterproductie. Wie het tweetal zag heersen in Eindhoven, kon zich niet voorstellen dat bij de eerdere ontmoeting tussen beide teams in deze competitie Janssen en Fer nog naast elkaar op de reservebank zaten.

McClaren zal de laatste zijn om het in de openbaarheid te roepen, maar met de eclatante zege in Eindhoven zette hij in één klap zijn twee voorgangers bij FC Twente in de schaduw. Allereerst natuurlijk de huidige PSV-trainer Fred Rutten, die er maar niet in slaagt in topwedstrijden een winnend team in het veld te brengen ondanks de immense investeringen van afgelopen zomer.

Maar ook Co Adriaanse kan de 2-6 zege in zijn zak steken. Met de glansrijke overwinning onderschreven de spelers van FC Twente hun stelling rondom het ontslag van Adriaanse dat er veel meer in deze selectie zat als er op een consistente manier mee gewerkt zou worden. De drastische en veelbekritiseerde beslissing van de clubleiding om na alle interne onrust in januari Adriaanse te vervangen door McClaren betaalt zich momenteel uit.

In de herfst van 2011 wankelde het gisteren oppermachtige FC Twente nog als een aangeslagen bokser door de Grolsch Veste tegen PSV, dat die avond volop profiteerde van de zelfmoordtactiek en lastminutewijzigingen van toenmalig FC Twente-trainer Adriaanse.

Adriaanse liet FC Twente met vijf aanvallers en drie verdedigers spelen. Ergens daartussenin verzoop Brama in de enorme gaten die vielen op het middenveld, waar alleen centrale verdediger Rasmus Bengtsson hem onwennig secondeerde. Het was uitsluitend te danken aan de rode kaart voor PSV’er Kevin Strootman dat FC Twente nog terug in de wedstrijd kwam en op 2-2 kon afsluiten, mede door een goal van invaller Fer.


Als je de confrontaties met PSV als graadmeter neemt, is de metamorfose die FC Twente tussen eind oktober en begin maart heeft doorgemaakt enorm. De twijfelende en zoekende ploeg van enkele maanden geleden heeft weer een herkenbaar gezicht. De organisatie staat weer naar behoren, terwijl voorin nog steeds aan de lopende band wordt gescoord. Met 65 goals na 23 duels heeft FC Twente al bijna het alltime clubrecord geëvenaard van 69 goals in 34 wedstrijden, een record dat dateert uit 1968/1969. Het is niet zo gek dat McClaren af en toe weg mijmert bij de gedachte, waar dit jonge, getalenteerde elftal zou hebben gestaan, als hij er vanaf het begin van het seizoen mee had kunnen werken.

Is McClaren dan werkelijk zo’n tovenaar? Nee, het tegendeel is het geval. Juist door zich verre te houden van ingewikkelde tactische vondsten of het voortdurend rouleren haalt McClaren momenteel veel meer uit zijn selectie dan zijn voorganger. Naast de eerdergenoemde Janssen en Fer, die voor de winterstop nog voortdurend pendelden tussen bank en basis en in tal van verschillende tactische varianten werden geprobeerd, is ook spits Luuk de Jong daarvan een goed voorbeeld. Verlost van het geschuif en gewissel met Marc Janko lijkt De Jong niet meer te stuiten. De huidige topscorer van de eredivisie – net als Bas Dost van SC Heerenveen scoorde hij al twintig keer – heeft sinds de winterstop in elk van de zes eredivisiewedstrijden minimaal één keer het doel gevonden. En ook Nacer Chadli benadert in zijn oorspronkelijke stiel van vleugelaanvaller weer zijn oude niveau.

De uitdaging voor McClaren en zijn spelers zal zijn het hoge niveau vast te houden in de komende wedstrijden, waarin de extra motivatie van een topper ontbreekt en de vermoeidheid, blessures en schorsingen, die onvermijdelijk zijn bij het huidige drukke programma, op zullen spelen. De zeperd van enkele weken geleden tegen Heracles Almelo, toen enkele slordigheden FC Twente drie dure punten kostten, staat nog vers in het geheugen. FC Twente is dan momenteel wel titelfavoriet nummer één, maar het past ook in deze knotsgekke competitie dat kansen snel keren. Het is aan FC Twente om het tegendeel te bewijzen.

Telegraaf

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties