Nieuws

De Robben onder de keepers

De Robben onder de keepers

Tweede doelman Sander Boschker zei het vorige week nog: „Ik weet zeker dat ik dit seizoen nog genoeg speel.” Hij praat uit ervaring: Nikolay Mihaylov is opvallend vaak geblesseerd voor een keeper. Het duel met RKC afgelopen zaterdag miste de Bulgaar, maar als FC Twente vanavond tegen OB uit Odense speelt, is hij er weer bij.

Het verhaal klonk bijna komisch. De Bulgaarse doelman Nikolay Mihaylov stapte vorige week tijdens de interland tegenWales in een putje op het veld. Hij verzwikte zijn enkel heel ongelukkig.

Later bleek dat hij in een sproeiputje was gaan staan. Heeft hij weer. De keeper van FC Twente speelde de hele wedstrijd voor zijn land, maar de pijn nam toe. Een paar dagen later kon hij niet anders dan RKC-uit laten schieten.

Mihaylov (23) mag tijdens de afsluitende training in Odense dan weer op het veld staan, voor een keeper is hij wel erg vaak afwezig. Wat is dat toch met hem? Is zijn pechmeter zo hoog of zijn pijngrens zo laag? Is hij de Arjen Robben onder de keepers of de Kortjakje is altijd ziek, midden in de week, maar zondags niet? Clubarts Gekie Meins denkt dat het een combinatie van een explosief lijf en gevoelige spieren is. „Dat putje was domme pech. Hij wilde echt graag spelen, maar het lukte gewoon niet. Nikolay is nog jong, hij moet sterkere spieren krijgen. Door zijn extreme explosiviteit raakt hij snel overbelast, daar werken we aan.”

Dit seizoen miste de doelman ook al de uitwedstrijden tegen NAC en Heerenveen. De eerste vanwege rugklachten, die in Friesland omdat hij last had van rug en nek. De bekerwedstrijd tegen Zwaluwen in Vlaardingen liet hij over aan Nick Marsman, Mihaylov was ziek. Ook afgelopen zaterdag mocht het talent keepen tegen RKC, dit keer vanwege het ‘putje-incident’.

Tweede doelman Boschker kampt met een kuitblessure en ontbreekt ook in Odense. Marsman begon het duel met twee hele dikke gekneusde vingers. „Een doelman doet veel kort werk. Snel springen en verplaatsen. De trainer zegt dat Nikolay ook nog heel snel op zijn voeten is”, legt Meins het probleem verder uit.
„Dat moet hij lichamelijk aan kunnen. Nikolay heeft snel harde spieren, die behandelen we elke keer. Ik denk wel dat hij steeds sterker wordt, hij kan er zeker overheen groeien. Nee, ik denk niet dat zijn pijngrens laag is. Hij is geen zeur en komt niet elke dag met een pijntje bij me langs.”

Dat hij vaak ontbreekt, kan de clubarts niet ontkennen. Ook trainer Co Adriaanse vindt dat Mihaylov voor een doelman vaak afwezig is. „Sinds ik hier ben, is hij regelmatig geblesseerd geweest. Je zou het eigenlijk niet zeggen als je hem zo ziet lopen. Zo’n grote kerel vol tattoos. In mijn tijd hadden alleen zeemannen en zigeuners tatoeages, van die hele stoere mannen. Maar kennelijk laten ook minder stoere mannen zich tatoeëren”, zegt Adriaanse grijnzend. „Maar hij is weer fit, ik denk dat het een heel klein putje was waar hij in is gestapt.”

Soms lijkt het alsof Mihaylov zijn duels uitkiest. Thuis is hij erbij en ook in Europa wil hij zeker niet ontbreken. De doelman doet niet moeilijk over zijn ambities, hij wil hogerop. De top bestormen en net als zijn keepende vader en opa eeuwige roem vergaren in Bulgarije.

Hij is geen trainingsbeest, komt daar ook eerlijk voor uit. Maar zodra de spotlights aangaan, blaast hij zijn borst op en komt de showman binnen. „Daar geniet ik van, een vol stadion. Een wedstrijd kan me niet groot of belangrijk genoeg zijn”, zei hij daar eerder al over.Niet dat de wedstrijd tegen Odense zich afspeelt voor een kolkende massa, maar Europa is Europa.

Om hogerop te komen, zal hij echter meer moeten spelen. Alles eigenlijk. Zijn cv moet volstaan met duels tegen grote en kleine tegenstanders en amper een onderbreking wegens lichamelijk ongemak bevatten. Meins: „Daar hebben we het ook met hem over: ‘Nikolay, de topclubs kijken naar het aantal wedstrijden dat je speelt’. Hij realiseert zich dat heel goed. Hij wil ook heel graag en ik geloof ook dat het goed komt.”

bron: Tubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties