Nieuws

De Twentse jeugd kan twee kanten op

De Twentse jeugd kan twee kanten op

Heracles krijgt steeds meer spelers uit de voetbalacademie van FC Twente binnen de poort. Moeten ze zich in Enschede zorgen gaan maken? Nee hoor, zeggen de betrokkenen. „De grootste talenten spelen nog steeds bij Twente.”

De wereld was even te klein toen de clubleiding van Heracles de samensmelting van de jeugdopleiding met FC Twente bekendmaakte. Welke argumenten er ook op tafel kwamen, veel supporters van Heracles wilden er niets van weten.

Inmiddels heet die gezamenlijke jeugdopleiding al een tijdje de voetbalacademie FC Twente en nog maar zelden hoor je vanuit Almelo een kritisch geluid. „Wij zijn zeer tevreden over de samenwerking”, zegt Heracles-voorzitter Jan Smit. De meeste fans zijn dat tegenwoordig ook, omdat ze wel inzien dat hun club hiermee veel geld kan besparen dat direct ten gunste komt van de eerste selectie. En bovendien stappen steeds meer spelers vanuit de academie over naar het Polman Stadion. Vorige week nog maakten Ninos Gouriye (speler van de beloften) en Joey Belterman (speler van A1) de switch van Twente naar Heracles.
„Maar zij zaten in de deal verpakt met Glynor Plet”, legt manager finance & control Gert-Jan Nijweide van Twente uit.

Bij de supporters van Twente zou het idee kunnen ontstaan dat Heracles de grote afnemer aan het worden is van de jeugdafdeling. Immers, het niveau en de ambities van Twente liggen zo hoog dat het voor jeugdspelers steeds lastiger wordt om aan te pikken. Liever een buitenlander die er meteen staat, dan een Tukker die een iets langere aanloop nodig heeft, zo wordt er links en rechts nog wel eens gemopperd op een zaterdag bij een jeugdwedstrijd.

In Almelo krijgt een jongeling daarentegen meer tijd en mogelijkheden om te wennen, omdat het instapniveau nu eenmaal lager lager ligt. „Maar de grootste talenten spelen nog steeds bij Twente hoor”, zegt Smit. „Alleen de laag die daar net onder zit, komt nu misschien wat sneller bij ons terecht.”

Voor alle duidelijkheid: Twente heeft het eerste recht op spelers en dat heeft alles met de financiën te maken. De voetbalacademie werkt met een begroting van ongeveer 2,3 miljoen euro en het grootste gedeelte van dat bedrag wordt bekostigd door de Enschedese club. Heracles draagt - net als Go Ahead Eagles trouwens - vijf procent van de totale kosten bij.

„Spelers in de jeugdopleiding staan geregistreerd bij Twente”, aldus Nijweide. „Wij hebben ook het recht om ze als eerste een contract aan te bieden. Als Heracles een speler wil overnemen, moet het eerst contact met ons opnemen. Als die speler naar Heracles gaat, moet er ook een bedrag worden betaald en later komt daar nog wat bij als die voetballer aan een aantal sportieve voorwaarden heeft voldaan. En als een speler later wordt doorverkocht, krijgen wij nog een percentage van de opbrengst.”

Michel Jansen, hoofd opleidingen van de voetbalacademie, benadrukt dat spelers in eerste instantie de vrije keus hebben: of Twente, of Heracles. „Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dat zie je nu ook wel aan Thomas Bruns die bij Heracles dicht tegen het eerste elftal aanzit. Maar de meeste echte grote talenten met een enorme drive zijn niet bang om voor Twente te kiezen”, meent hij.

„Als je het bij Heracles niet redt, kom je al snel aan de onderkant van de eerste divisie of in de topklasse terecht. Als je bij Twente niet meteen doorbreekt, heb je vaak nog heel mooie opties achter de hand. Kijk maar eens naar Berghuis (in de winterstop verhuurd aan VVV, red.) en Thesker (onlangs vertrokken naar Hoffenheim, red.). Je moet eens zien wat hier op een maandagavond allemaal aan scouts langs de lijn staat bij een wedstrijd van de beloften.”

Bij Twente hebben ze in al die jaren van samenwerking maar één speler met lede ogen zien vertrekken naar de buurman: Thomas Bruns. Bruns, boezemvriend van Ola John, gold in de jeugd als een zeer beloftevolle speler en die reputatie lijkt hij nu ook waar te maken in Almelo, waar hij steeds meer speelminuten krijgt. Afgelopen zondag viel de jonge Wierdenaar uitstekend in tegen PSV. Intern zijn er bij Twente ook de nodige harde noten gekraakt toen bleek dat Bruns voor Heracles koos, omdat veel betrokkenen vonden dat Twente hem veel te laat een contract had aangeboden. Maar in de ogen van Nijweide valt de club weinig te verwijten. „Thomas is van kinds af aan Heracles-supporter geweest. Hij sliep bij wijze van spreken in een pyjama van Heracles. Daar konden wij gewoon niet bij komen.”

Volgens Michel Jansen gedijen alle partijen bij de huidige constructie, die het komend seizoen misschien nog wordt uitgebreid met de jeugdtak van Emmen. „Er hebben nog nooit zoveel spelers uit onze opleiding in het betaalde voetbal rondgelopen als op dit moment”, aldus Jansen. „Het mooiste voorbeeld daarvan is Tjaronn Chery, die via allerlei clubs nu bij ADO in de eredivisie is beland.” En wat zijn eigen werkgever betreft: ook bij Twente fonkelen in de verte de nodige pareltjes aan de horizon. „Er komen de komende jaren spelers aan die het niveau van Twente aankunnen. En dan bedoel ik dus het huidige topniveau van het eerste elftal. De toekomst ziet er gewoon goed uit en dat is uiteindelijk ook weer gunstig voor Heracles.”

Bron: TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties