Nieuws

Douglas: Eindelijk rust in mijn hoofd

Douglas: Eindelijk rust in mijn hoofd

Verdediger Douglas wil niet meer die schreeuwende speler zijn: "Dat is niet goed voor mijn carrière". Als de verwachtingen waren uitgekomen, had Douglas vorig seizoen al ergens bij een Europese topclub gespeeld. Maar volgens de verdediger is hij nu pas klaar voor een stap omhoog. De storm in zijn hoofd is gaan liggen. De bijna-Nederlander (23) voelt zich 'eindelijk' volwassen.

Vanavond treedt Douglas met FC Twente aan tegen grootmacht Benfica. De club die in zijn vaderland Brazilië vaak voorbij komt op televisie en die qua ledenaantal de grootste ter wereld is. Hij spreekt Portugees, dezelfde taal als de tegenstanders op het veld. Ergens is er de droom, spelen in Lissabon. Of ergens anders bij een klinkende voetbalnaam.

Maar de verdediger laat zich niet meer opjagen. Zijn vertrouwen in God is groot en pas als de hemelse vader zegt dat het tijd is om te gaan, dan is het tijd. Douglas heeft rust in zijn hoofd. Hij wil niet meer schreeuwen als de scheidsrechter hem dwarszit of - als het even tegenzit - geïrriteerd met zijn armen zwaaien als een op hol geslagen propellervliegtuig. "Iedereen vraagt aan me: waarom schreeuw je niet meer? Je schreeuwt altijd tijdens een wedstrijd."

Douglas grijnst, zijn nieuwe aanpak valt op. De grote les leerde hij in februari van dit jaar in het uitduel tegen AZ. Douglas had volgens de arbiter Pontus Wernbloom een tik gegeven en kreeg rood. Er knapte iets. Meerdere spelers en begeleiders waren nodig om hem van het veld te krijgen. En nog verzette hij zich.

Douglas werd door FC Twente voor vijf duels geschorst en door de KNVB voor zes duels. Hij verbeet zich tijdens competitieduels op de tribune, deed maatschappelijke klussen voor Twente en sprak zichzelf vermanend toe: dit moest anders. "Dat was de ommekeer. Wat kon de scheidsrechter er aan doen? Ik besef dat het voor mijn carrière heel slecht is dat ik me zo gedraag. Een club wil geen speler die niet kan accepteren dat de fout bij hemzelf ligt."

Eind vorig seizoen liet hij zich nog weleens gaan, zoals in het laatste duel tegen Ajax. Afgelopen zaterdag tegen AZ was daar het 'sorry mijn-fout- gebaar'. Hij maakte de negentig minuten zonder wanklank vol en qua spel deed hij weer denken aan de onwrikbare verdediger van weleer. Vorig seizoen kreeg hij ook rood in het thuisduel tegen de Alkmaarders. "Ja, maar je moet het niet overdrijven, ik heb vaker geen rood gehad tegen AZ."

Douglas is in mei vader geworden. "Ook dat heeft rust gebracht. Mijn dochter is mijn hart. Ik heb nu mijn eigen familie hier. Een vrouw, een dochter. Ze zijn Nederlands, ik hoop het ook zo snel mogelijk te worden. Wanneer ik het paspoort krijg, weet ik nog niet. Ik hoop zo snel mogelijk. En dan hoop ik op een telefoontje van de bondscoach. Weer een reden om mijn best te doen en rustig te blijven, want hij belt niet zomaar."

Doet het pijn om je Braziliaanse paspoort op te geven? "Ik heb in Brazilië nooit kansen gekregen, hier wel. FC Twente heeft alles voor me gedaan en als ik hier zou blijven, vind ik dat helemaal goed. Moet je kijken waar ik sta? Dit is nu ook mijn thuis. Ik denk alleen dat ik wel klaar ben voor een nieuwe stap. Nee, er heeft zich nog geen club voor me gemeld. We wachten af."

Fardau Wagenaar, tctubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties