Nieuws

Douglas voorlopig nog niet speelgerechtigd voor Oranje

Douglas voorlopig nog niet speelgerechtigd voor Oranje

Volgende maand krijgt FC Twente-verdediger Douglas zijn Nederlandse paspoort. Maar het maakt hem niet automatisch speelgerechtigd voor Oranje.

De FIFA-reglementen – vastgesteld in juni 2008 – gebieden dat een genaturaliseerde voetballer na zijn achttiende minstens vijf jaar woonachtig moet zijn in zijn nieuwe land voordat hij daarvoor mag uitkomen. Dat klinkt wat merkwaardig, omdat de FIFA in sommige gevallen dus andere regels aanhoudt dan de landen die de paspoorten verstrekken.

De wereldvoetbalbond doet dat bewust, om te voorkomen dat sommige landen (bijvoorbeeld rijke oliestaten als Qatar) goede spelers snel kunnen inlijven voor de nationale ploeg door ze binnen drie maanden een paspoort te verstrekken.

Voor Douglas werpt het FIFA-reglement dus een nieuwe barrière op voor een entree in Oranje. De Braziliaan tekende pas op 24 september 2007 zijn eerste contract in Nederland. Dat betekent dat hij van de FIFA officieel pas in september 2012 mag uitkomen voor Oranje.

De KNVB is echter vrij om dispensatie aan te vragen en kan dat ook meteen doen wanneer Douglas deze maand zijn paspoort krijgt. Die aanvraag heeft ook een redelijke kans van slagen, omdat Douglas een modelburger is die al jaren in Nederland samenwoont en een gezin vormt met een Nederlandse vriendin en een kindje.

De verwachting is echter wel dat een dergelijke dispensatieprocedure enige tijd in beslag zal nemen, zodat Douglas bij groen licht van de FIFA op zijn vroegst pas in februari, maart 2012 speelgerechtigd is. Het is echter niet uitgesloten dat Douglas met zijn Nederlandse paspoort op zak wel door de bondscoach mag worden uitgenodigd voor vriendschappelijke interlands.

Mocht Douglas een transfer maken naar een buitenlandse club, dan mag hij niet meer uitkomen voor Oranje. Het contract van Douglas loopt tot medio 2012. FC Twente heeft echter de eenzijdige optie om het contract met een jaar te verlengen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties