Nieuws

Extra druk bij herstart

Extra druk bij herstart

Sinds de exit van Co Adriaanse en de rentree van Steve McClaren is bij FC Twente alleen nog maar de blijde boodschap verkondigd. De aanpak van de Engelse trainer wordt door alle spelers bewierookt en de mislukking met Adriaanse lijkt inmiddels alweer een herinnering uit een grijs verleden. Na twee weken met McClaren aan het roer hervat FC Twente vanavond thuis tegen RKC Waalwijk de competitie. „De toekomst begint nu. Pas in de wedstrijd krijg ik de ware mentaliteit van de ploeg te zien. Dat is voor mij de echte leerschool”, beseft McClaren.

De naam van de vorige trainer valt al niet of nauwelijks meer, zo snel gaat dat in het voetbal. Tijdens het trainingskamp in Maspalomas kwam McClaren nog wel met een opmerkelijke ontboezeming op de proppen over zijn voorganger. „Co heeft dit team in een goede positie gebracht en ik moet nu zijn werk voortzetten”, meldde de Engelsman met een stalen gezicht.

Het was een beleefdheidsfrase, die nogal kolderiek aandoet als je in ogenschouw neemt wat er bij FC Twente allemaal is gebeurd in de eerste seizoenshelft. In één opzicht had McClaren niettemin een punt. Ondanks de onvrede over Adriaanse op de werkvloer viel er niet veel aan te merken op de resultaten van FC Twente. Met een derde plaats op vijf punten van de koploper en een ticket voor de laatste 32 in de Europa League heeft Adriaanse ondanks alles het team inderdaad in een goede positie achtergelaten.

Dat is in eerste instantie prettig voor McClaren, want er valt dit seizoen voor FC Twente nog echt iets te winnen. Meestal moet een opvolger van een tussentijds ontslagen trainer eerst flink puinruimen en kan hij pas op zijn vroegst het daaropvolgende seizoen aan oogsten denken.

Aan de andere kant legt de huidige situatie wel extra druk op de spelers, assistenten en ook McClaren. Normaal gesproken wordt een nieuwe trainer immers een aanloopperiode gegund, maar van kampioenstrainer McClaren zullen na zijn korte afwezigheid als vanouds klinkende resultaten worden verwacht.

Voor de spelers en leden van de technische staf geldt dat het valt te prijzen dat ze hun verantwoordelijkheid hebben genomen toen bleek dat er geen basis meer was voor verdere samenwerking met Adriaanse. Daarmee hebben ze echter wel zichzelf in de spotlights gezet. De impliciete boodschap van het ontslag van Adriaanse is, dat het beter zal gaan zonder hem en dus verwacht iedereen de komende tijd beter voetbal én betere resultaten van het FC Twente van McClaren.

Dat is nog niet zo eenvoudig, na een eerste seizoenshelft waarin FC Twente slechts twee competitieduels verloor, 43 maal doel trof en als groepswinnaar eenvoudig door de groepsfase van de Europa League rolde. Met ingang van vandaag zijn het niet langer de gloedvolle speeches, de beleving op het trainingsveld of de subtiele Engelse humor van McClaren die maatgevend zijn voor het welslagen van de samenwerking, maar het spelniveau en de resultaten.

En dan zal blijken of Adriaanse inderdaad de grote remmende factor was of dat er ook andere oorzaken zijn waarom het absolute topniveau, dat FC Twente in het kampioensjaar onder McClaren bereikte, niet meer is gehaald. McClaren is tot nu toe vooral lovend geweest over het niveau van zijn selectie en heeft daar ook best reden toe, met internationaal goed aangeschreven spelers als Luuk de Jong, Nacer Chadli, Leroy Fer, Douglas en Nicolai Michailov en degelijke oude getrouwen als Wout Brama en Peter Wisgerhof.

Toch moet de Engelsman hebben gezien dat het huidige FC Twente minder individuele topklasse (Bryan Ruiz, Theo Janssen) en routine (Kenneth Perez, Blaise N’Kufo) heeft dan het elftal waarmee hij kampioen is geworden. Anderhalve week voor sluiting van de transfermarkt kent de selectie nog altijd in het oog springende tekortkomingen. Er is nog steeds geen opvolger voor Ruiz gehaald, terwijl er ook al anderhalf jaar wordt gezocht naar een nieuwe linksback.

Niet voor niets heeft McClaren de komst van de Braziliaanse aanvaller Jaja Coelho, die de clubleiding eigenlijk te duur en te wispelturig vindt, nog steeds niet uit zijn hoofd gezet. Met het ontslag van Adriaanse heeft voorzitter Joop Munsterman één verkeerde beslissing van afgelopen zomer rechtgezet, maar met het oog op de selectie staan er nog altijd twee opdrachten open.

Telegraaf

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties