Nieuws

FC Twente blijft simpel op de been

FC Twente blijft simpel op de been

De spelers van FC Twente zijn weer fris en fruitig, de Schotse scheidsrechter gisteren niet. Daardoor verdedigen de Tukkers volgende week een 1-0 voorsprong op Schalke 04.

Het leven in Enschede onder FC Twente trainer Steve McClaren is zo voorspelbaar als de zondagse afhaalmaaltijd bij Chinees-restaurant De Lange Muur. Je bestelt altijd te veel, na zes happen is het weer genoeg en na Studio Sport heb je weer honger. Elke zondag, elke week, elke maand, elk jaar, altijd trap je er weer in. Sinds McClaren bij FC Twente is teruggekeerd, vrezen ze in Enschede niet meer voor een verrassende ingelaste middag paaseieren zoeken. De Engelsman speelt altijd in dezelfde opstelling, puft voor elk interview dezelfde gebakken lucht uit, speelt elk duel met dezelfde tactiek en hamert er tijdens elke bespreking in de kleedkamer op dat er vooral geen tegendoelpunten mogen vallen. Daarna zien ze wel weer.

De selectie van FC Twente vindt het heerlijk. Voetballers houden van duidelijkheid en vrezen ingewikkelde vraagstukken. Hoe simpeler de opdracht, hoe beter ze het snappen, hoe succesvoller ze zijn. Zeker in Enschede, waar de bestaande clubcultuur zó belangrijk is dat spelers en assistent-coaches met Twentse wortels belangrijker worden geacht dan hoofdcoaches Door het vasthouden aan die herkenbare ideeën kunnen vrij talentloze spelers zoals Wout Brama, Peter Wisgerhof, Tim Cornelisse en Mauro Rosales boven zichzelf uitstijgen

De rust in het hoofd is merkbaar bij de FC Twente-selectie. De ploeg speelt fris en fruitig, doet geen rare dingen en valt vol vertrouwen aan. Vergeleken met het elftal van McClaren was PSV afgelopen weekend een beginnersklasje, en ook Schalke 04 werd gisteren bijna het hele duel met de rug tegen de muur gezet. De thuisploeg was véél volwassener tijdens de heenwedstrijd in de achtste finale van het Europa Leaguetoernooi.


Verdedigend kwam FC Twente nauwelijks in de problemen, wellicht ook doordat het team van Huub Stevens geen beroep kon doen op topschutter Klaas-Jan Huntelaar.
Na een klein kwartier spelen kreeg Nacer Chadli een grote kopkans om de score te openen, maar zijn zwakke inzet belandde recht in de handen van doelman Timo Hildebrand. In de tweede helft drongen de Duitsers meer aan. Net toen de thuisploeg de grip op het duel een beetje leek te verliezen kwam daar de hulp van de Schotse arbiter Craig Thomson. Die ging in één seconde twee keer in de fout. Toen Luuk de Jong buiten het strafschopgebied over zijn eigen benen struikelde, deelde de scheidsrechter én een penalty én de rode kaart uit aan Schalke-verdediger Joel Matip. De Jong ging zelf achter de bal staan en faalde niet: 1-0.

Met een man meer durfde FC Twente in het laatste halfuur niet volop de aanval te zoeken om de dubbele ontmoeting met de Duitsers al in eigen huis te beslissen. Een kwartier voor tijd maande Brama zijn teamgenoten om het tempo uit het duel te halen en de 1-0 voorsprong te koesteren. Dat gebrek aan lef, ook vertrokken bij de komst van McClaren, zou de ploeg volgende week wel een op kunnen breken.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties