Nieuws

FC Twente financieel gezond

FC Twente financieel gezond

FC Twente is door de KNVB ingedeeld in categorie 3. Dat betekent dat FC Twente financieel gezond is. In deze categorie wordt FC Twente vergezeld door vier clubs uit de eerste divisie; Go Ahead Eagles, MVV, FC Volendam en Telstar.

Dertien clubs behoren op basis van hun ingediende begroting tot Categorie 1 (onvoldoende). Onder hen vijf ploegen die uitkomen in de Eredivisie: Excelsior, Feyenoord, NAC Breda, NEC en Roda JC Kerkrade. Uit de Jupiler League zijn AGOVV Apeldoorn, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Emmen, Helmond Sport, SC Veendam, Willem II en FC Zwolle in gedeeld in Categorie 1. Deze clubs moeten van de KNVB werken aan het verbeteren van hun financiële situatie. Zij doen een voorstel voor het plan van aanpak, dat moet worden goedgekeurd door de licentiecommissie. Binnen drie jaar dient een club vervolgens weer structureel in minimaal Categorie 2 te kunnen worden ingedeeld.

ADO Den Haag, Ajax, Almere City FC, AZ, SC Cambuur, FC Eindhoven, Fortuna Sittard, De Graafschap, FC Groningen, SC Heerenveen, Heracles Almelo, VVV-Venlo, PSV, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, FC Utrecht en Vitesse zijn door de KNVB in Categorie 2 ingedeeld.

Go Ahead Eagles, MVV Maastricht, Telstar, FC Twente en FC Volendam zijn de gezondste clubs in het betaald voetbal en vormen daarom Categorie 3.

De categorisering van clubs is al jaren onderdeel van het licentiesysteem van de KNVB. De financiële situatie van de betaaldvoetbalorganisaties wordt door middel van een puntensysteem beoordeeld – het zogeheten Financial Rating System (FRS). Hoe meer punten een club scoort, hoe hoger de categorie waarin de club zich bevindt.
Clubs worden tenminste driemaal per jaar op basis van hun financiële gegevens ingedeeld in drie categorieën. Clubs die er financieel goed voorstaan, komen in categorie 3.
Betaaldvoetbalorganisaties die worden ingedeeld in categorie 1 komen onder verscherpt toezicht van de licentiecommissie te staan en moeten een plan van aanpak indienen.
Het doel van het licentiesysteem is een eerlijk en ongestoord competitieverloop te bevorderen. Licentie-eisen zien niet alleen toe op financiën, maar ook op zaken als accommodatie en veiligheid. Meer informatie over het huidige licentiesysteem is terug te vinden op www.knvb.nl: onder meer in het Licentiereglement dat te vinden is onder KNVB/Reglementen

Gebruikte bronnen: fctwente.nl en VI.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties