Nieuws

FC Twente - PSV (2-2) 2011-2012

FC Twente - PSV (2-2) 2011-2012

De eredivisietopper tussen FC Twente en PSV is, na een zeer onderhoudend duel, geëindigd in een 2-2 gelijkspel. Douglas opende de score, Labyad maakte namens PSV gelijk. Marcelo bracht de Eindhovenaren op voorsprong. Na een rode kaart voor Strootman maakte Fer gelijk. Hoewel FC Twente aandrong bleef het bij een puntendeling. Daarmee was het het publiek, dat een prachtige wedstrijd gezien had, dat als grote winnaar naar huis ging.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd door stadionspeaker Jan Bruins stilgestaan bij de oplevering van de uitbreiding van De Grolsch Veste. Er was een woord van dank voor het bouwpersoneel, zonder wie het niet mogelijk was geweest vandaag voor 30.000 toeschouwers te spelen.

Fotoreportage FC Twente-PSV 2-1

[nggallery id=275]

Aanvallende opstelling

FC Twente begon het duel zeer aanvallend. Doordat Nacer Chadli in de basis stond in plaats van Denny Landzaat had FC Twente op papier vijf aanvallend ingestelde spelers. In de defensie verving Rasmus Bengtsson de geblesseerde Peter Wisgerhof. Ook PSV trad aan met een zeer offensieve formatie, waarin eveneens plek was ingeruimd voor vijf aanvallende spelers.

Het duel werd voorafgegaan door een imposante sfeeractie waarbij de nadruk werd gelegd op de inzamelingsactie voor Bibi, een initiatief van Vak-P. De openingsfase van de wedstrijd die volgde was duidelijk voor FC Twente. Was er in de negende minuut al een waarschuwing, toen Marc Janko op aangeven van Ola John net naast kopte, twee minuten later was het wel raak. Uit een corner belandde de bal voor de voeten van Douglas. De verdediger werd stevig gehinderd door Ola Toivonen en raakte mede daardoor de bal zodanig dat deze buiten bereik van Andreas Isaksson in het doel verdween.

Kort op voorsprong

Lang kon FC Twente niet van de voorsprong genieten, bijna vanaf de aftrap werd het 1-1. Georginio Wijnaldum kon over rechts doorkomen en bereikte met een afgemeten voorzet Zakaria Labyad die beide ploegen weer op gelijke hoogte bracht. Het vervolg van de eerste helft kenmerkte zich door aanvallend voetbal van beide zijden, zonder dat het een van beide ploegen uitgespeelde kansen opleverde. PSV oogde het meest dreigend, Marc Janko kwam namens FC Twente op slag van rust het dichtste bij de 2-1. Uit de tegenaanval was het Tim Matavz die Toivonen een schietkans bood.

Na de hervatting had PSV het beste van het spel en moest FC Twente meer terrein prijs geven. Na tien minuten leken de Tukkers beter in hun spel te komen, wat werd onderstreept door Luuk de Jong die op aangeven van John net naast kopte. Toch was het PSV dat op voorsprong kwam. Een korte corner werd in tweede instantie door Wijnaldum voorgegeven, waar Adriano Marcelo van dichtbij raak kopte.

Op jacht naar de gelijkmaker

Terwijl FC Twente op zoek ging naar de gelijkmaker, probeerde PSV door te drukken en zo voor een voortijdige beslissing te zorgen. Hoewel de wedstrijd voetbaltechnisch niet hoogstaand was, vergoedde het offensieve spel van beide ploegen veel. Het zorgde er voor dat het duel uitgroeide tot een van de leukste topwedstrijden in de eredivisie van de laatste jaren. Met nog twintig minuten te spelen bestrafte Kevin Blom de forse ingreep van Kevin Strootman op Luuk de Jong met rood.

De laatste fase van het duel koos PSV voor consolideren, waardoor het spel volledig aan FC Twente werd gelaten. Op aangeven van Chadli was De Jong dicht bij de gelijkmaker. Uit de volgende aanval was het wel raak. Opnieuw stond uitblinker John aan de basis. Invaller Leroy Fer was het eindstation. Ook na de 2-2 bleef FC Twente doordrukken. Chadli trok met zijn schot de paal terwijl de inzet van De Jong net naast ging.

Terwijl FC Twente nadrukkelijk zocht naar de 3-2, leek het doelpunt aan de andere kant te vallen. Uit een tegenaanval kon Dries Mertens uithalen. De Belg zag zijn schot via de binnenkant paal weer uit het doel van Nikolay Mihaylov verdwijnen. Het was tevens het laatste spectaculaire moment van het duel dat eindigde in een 2-2 gelijkspel. Hoewel de punten gedeeld werden, was het publiek dat een prachtige wedstrijd zag uiteindelijk de grote winnaar. Het maakt het beker affiche voor december, wanneer beide ploegen elkaar opnieuw in De Grolsch Veste treffen, alleen maar aantrekkelijker.

Adriaanse: Twente heeft geprofiteerd van man meer

FC Twente heeft volgens trainer Co Adriaanse zaterdagavond goed geprofiteerd van de man-meer-situatie, die ontstond na de rode kaart van PSV'er Kevin Strootman. 'We hebben er meteen op ingespeeld en de wedstrijd naar ons toegetrokken. We hadden zelfs nog kunnen winnen ook.'

Daarvoor had FC Twente het moeilijk. Volgens Adriaanse lag dat niet zo zeer aan de aanvallende tactiek. 'We hebben met twee aanvallers op het middenveld gespeeld. We hadden tegen Ola Toivonen en Georginio Wijnaldum ook twee defensieve spelers kunnen zetten. Maar dan geeft je thuis meteen het initiatief weg.

Luuk de Jong: Rood Strootman beetje overdreven

Een beetje overdreven. Zo oordeelde 'slachtoffer' Luuk de Jong over de rode kaart van Kevin Strootman. 'Dat neemt niet weg dat hij me wel vol raakte en ik echt pijn had. Het zag er misschien ook wel erg uit. Vandaar waarschijnlijk dat de scheidsrechter deze beslissing nam.'

FC Twente ontkwam daadoor aan een nederlaag. De Jong: 'Dat kon wel eens kloppen. Het gebeurde in een fase dat wij het moeilijk hadden. Gelukkig viel in de slotfase nog de 2-2.'

FC Twente mocht niet klagen, vond ook Brama. 'We komen goed weg hier.' Door de rode kaart van Strootman kreeg Twente weer uitzicht op een punt. Brama: 'Ik hoorde dat het voor hetzelfde geld geel had kunnen zijn. Als dat zo is mogen wij niet klagen.'

Goed was het niet wat FC Twente liet zien. Brama: 'We hielden de bal niet in de ploeg en verloren te veel duels. Dat had ons bijna de wedstrijd gekost.'

Woedende Rutten geeft Blom geen hand na omstreden rood

Meteen na het laatste fluitsignaal stormde PSV-trainer Fred Rutten af op scheidsrechter Kevin Blom, die Kevin Strootman om omstreden redenen naar de kleedkamer stuurde. PSV voelde zich 'genaaid', en dat wilde Rutten de scheidsrechter even laten weten.

Nadat hij de assistenten wel een hand heeft gegeven, slaat Rutten Blom over. 'Normaal ben ik een heer, maar ik kon het niet opbrengen. Als iemand na 40 minuten op me af komt op een pedante manier en me van alles zegt.... Ik ben coach. Ik mag mijn spelers toch wel coachen.'

Later moest Rutten in de catacomben tot bedaren moest worden gebracht door technisch directeur Marcel Brands. Rutten, een tikkeltje cryptisch voor dee camera van Eredivisie Live: 'Als er stoom uit mijn oren zou komen, zou ik vuur spuwen.'

De rode kaart van Kevin Strootman heeft PSV zaterdag bij FC Twente de zege gekost (2-2). Dat zei althans middenvelder Georginio Wijnaldum. 'Het gebeurde in een fase dat wij de bovenliggende partij waren.'

PSV had de controle. Wijnaldum: 'Ik denk zeker dat we hadden gewonnen. Er was eigenlijk niets aan de hand. Het vertrek van Strootman verpestte voor ons echter het duel. Volgens mij was het een sliding, waarbij beide spelers even hard inkwamen. Geen rood dus.'

Abel Tamata

Abel Tamata heeft in de topper tegen FC Twente (2-2) zijn kuitbeen gebroken. Dat meldt zijn club PSV. De linksback zit 6 tot 8 weken in het gips. Het is een flinke tegenvaller voor de Eindhovenaren. De vaste linkervleugelverdediger Erik Pieters is ook geblesseerd.

Tamata moest in de eerste helft per brancard het veld verlaten nadat hij in een duel ongelukkig terecht kwam. Hij reisde meteen af naar het ziekenhuis en keerde met krukken terug in de Veste van Enschede.

FC Twente - PSV 2-2

1-0 Douglas (10)
1-1 Labyad (11)
1-2 Marcelo (64)
2-2 Fer (78)

Arbiter: Blom
Geel: Marcelo, Toivonen, Brama
Rood: Strootman (72)

FC Twente: Mihaylov, Rosales, Douglas, Bengtsson (Landzaat/77), Tiendalli, Brama, Chadli, De Jong, Bajrami, Janko (Fer/71), John.

PSV: Isaksson, Manolev, Marcelo, Bouma, Tamata (Willems/19), Wijnaldum, Toivonen, Strootman, Labyad (Labyad/84), Matavz (Engelaar/74), Mertens.

bron: fctwente.nl, ad.nl, rtvoost.nl

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties