Nieuws

Fulham FC uitgelicht

Fulham FC uitgelicht

FC Twente moet het in de eerste groepswedstrijd van de Europa League opnemen tegen Fulham FC. Donderdag zullen de mannen van Co Adriaanse het op Craven Cottage opnemen tegen de Engelse formatie. Hieronder de club Fulham FC verder uitgelicht. Deze reportage is geschreven door een redactielid van Soccernews.nl.

Stad en omgeving

Fulham is een voetbalclub uit de Engelse hoofdstad Londen en is, hoe verrassend, te vinden in de wijk Fulham. Deze wijk is gelegen ten westen van de wijk waar een andere Londense voetbalclub speelt, namelijk Chelsea. Londen is met ruim zeven-en-een-half miljoen inwoners één van de grootste steden van Europa. In de stad zijn vele toeristische attracties, zoals de London Eye, Big Ben, Tower Bridge enzovoort. Deze worden ook zeer veel bezocht. Zo heeft alleen de London Eye, een zeer groot reuzenrad, al meer dan 3,5 miljoen bezoekers per jaar.

Naast de stadions van de locale voetbalclubs, zoals Arsenal, Chelsea, Tottenham Hotspur, West Ham en Fulham, is in Londen ook nog het welbekende Wembley Stadium te vinden. Het nationale stadion van de Engelse ploeg is tevens het stadion waar de finale van de FA Cup wordt gespeeld. In 1908 en 1948 werden in de Engelse metropool ook de Olympische Spelen gehouden. In 2005 werd bekend dat ook de spelen van 2012 in Londen zullen worden gehouden.

Clubgeschiedenis Fulham FC

Al in 1879 zag Fulham St Andrew’s Chruch Sunday School het levenslicht, daarmee is het de oudste Londense professionele voetbalclub. Negentien jaar later speelde club haar eerste wedstrijd op Craven Cottage, ruim 110 jaar nadien speelt de club nog steeds in dit stadion. The Cottagers verwierven op de twaalfde december van 1989 de status van een professionele voetbalclub. Dat Fulham een club van traditie is, moge duidelijk zijn. De club speelt al sinds 1903 in witte shirts met zwarte broek. Alleen de sokken zijn in de periode van toen tot nu soms een seizoen gewijzigd, maar over het algemeen hebben ze altijd witte sokken gedragen.

Ondanks de mindere prestaties begin jaren vijftig speelde Fulham regelmatig voor 30.000 man in die tijd. De ploeg keerde in 1959 voor negen jaar terug op het hoogste niveau, na de degradatie duurde het voor de ploeg toen tot en met 2001 voordat ze weer terugkeerde. In de zomer van 1997 werd de club overgenomen door Mohamed Al-Fayed. Na een slechte start ontsloeg hij Micky Adams, vanaf dat moment namen Ray Wilkins en Kevin Keegan de honneurs waar.

De gedachte van Al-Fayed was een promotie naar de Premier League binnen vijf jaar. Wilkins vertrok na een ruzie in 1998 met Keegan, die zelf bleef. Met 101 punten uit maximaal 138 promoveerde de club naar het tweede niveau in 1999. De ex-international van Engeland ging aan de slag als bondscoach van zijn geboorteland. Zijn opvolger Paul Bracewell werd snel ontslagen, maar Fransman Jean Tigana wist dankzij aankopen als Louis Saha ook 101 punten uit totaal 46 wedstrijden te halen. Promotie naar de Premier League was binnen. Daar ging het minder, het degradatiespook zat vaak op de tribune van Craven Cottage, maar kwam nooit het veld op. In 2008 begon een revolutie in Londen, Roy Hodgson kwam aan de leiding. Hij bracht het team naar het grootste succes dat het team ooit heeft gehad; het bereiken van de finale van de Europa League.

Stadion Fulham FC Craven Cottage

Fulham speelt al vanaf haar gehele bestaan op Craven Cottage. Door de naam van het stadion worden de spelers van de club ook wel The Cottagers genoemd. In het Engelse onderkomen kunnen 24.600 mensen plaatsnemen. Het stadion ligt direct aan de River de Theems. De eerste wedstrijd vond plaats in 1986.

Bekendste spelers

Bij de ploeg van Jol zijn er meerdere bekende voetballers. Bryan Ruiz, Zdenek Grygera en Moussa Dembélé hebben zelfs een verleden in de Eredivisie. Ook de Nederlander Danny Hoesen staat er onder contract, maar is dit seizoen verhuurd aan Fortuna Sittard. Voormalig PSV’er Carlos Salcido wordt uitgeleend aan Tigres in Mexico.
Voor de rest staan er bekende spelers zoals John Arne Riise, Danny Murphy, die tevens aanvoerder is, Damien Duff, en Clint Dempsey onder contract.

Verwachting

FC Twente-middenvelder Wout Brama verwacht een lastige wedstrijd bij Fulham, zie video onder dit bericht. "Fulham FC is wel een ploeg met veel kracht, snelheid en dynamiek. Ze hadden zondag meer verdiend dan een gelijkspel. Ik denk dat we als FC Twente tegen zo’n team wel kunnen spelen. Maar feit blijft dat het niet de allerbeste ploeg is; ze hebben immers pas twee punten."

[youtube]hRMCMs76gvw[/youtube]

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties