Nieuws

Hallo nieuwe club, vaarwel heldenstatus

Hallo nieuwe club, vaarwel heldenstatus

Het publiek van FC Twente neemt vanavond voor de wedstrijd tegen Fulham afscheid van Bryan Ruiz. De aanvaller is in Enschede nog altijd een held; in Londen vooralsnog een nobody.

Er zal vanavond om 18.45 uur hoogstwaarschijnlijk een orkaan van geluid losbarsten in De Grolsch Veste, als Bryan Ruiz het veld van zijn ex-werkgever betreedt. En Vak-P heeft ongetwijfeld weer een enorm spandoek (lees: kunstwerk) gefabriceerd om de Costaricaan te bedanken voor de vorige twee seizoenen, waarin hij voor een groot deel verantwoordelijk was voor het landskampioenschap en de bekerwinst. Ruiz zal vanwege zijn bijdrage aan die prijzen voor altijd een held blijven voor de supporters van FC Twente.

Status
In Londen kan hij alleen nog maar dromen van een dergelijke status. Toen hij vlak voor de transferdeadline (hij had in het nieuwe seizoen al vier Eredivisieduels gespeeld) naar Fulham vertrok, waren zijn verwachtingen hoog. Niet in de laatste plaats omdat zijn nieuwe coach Martin Jol de loftrompet over hem afstak. „Het is ongelooflijk wat Bryan bij FC Twente heeft gepresteerd. In het kampioensjaar wist hij in zeven, acht wedstrijden in de laatste vijf minuten te scoren. Hij is misschien wel de beste speler die we de laatste vijf jaar in de Eredivisie hebben zien spelen.”

Na zijn eerste seizoen (24 goals in 34 duels) was het een wonder te noemen dat Ruiz niet werd weggeplukt door een Europese topclub. Natuurlijk gingen er al snel geruchten over ploegen uit Engeland en Spanje, maar concreet werd het nooit. Ook na zijn tweede voetbaljaar, dat mede vanwege een blessure iets minder voortvarend verliep, bleef de flankspeler dromen van prachtige clubs uit de Primera División en de Premier League.

Vijftiende
Op de valreep werd het Fulham, dat momenteel de vijftiende plek bezet in de hoogste Engelse divisie. Negen maal mocht Ruiz opdraven in het shirt van ‘The Cottagers’, maar geen enkele keer duurde dat negentig minuten. Tijdens zijn debuut tegen Blackburn Rovers mocht hij nog in de basis starten van Jol, maar na zijn wisselbeurt in de rust kwam hij tijdens de daaropvolgende wedstrijden niet verder dan wisselbeurten van 3, 15, 15, 25, 9, 19 en 3 minuten. De laatste competitiewedstrijd van Fulham was hoopgevender, want tegen Arsenal stond hij als basisspeler 75 minuten in het veld.

Een van de karige hoogtepunten was zijn enige treffer tot nu toe. De rake lob was echter geen reden om na afloop feestend door de kleedkamer te rennen, want Everton nam in de blessuretijd de volle drie punten mee naar huis. Ook in de League Cup had de 26-jarige Zuid-Amerikaan weinig geluk. In de strafschoppenserie tegen Chelsea zag Ruiz zijn inzet tegen de onderkant van de lat op de doellijn stuiteren. De bal schoot omhoog en belandde wéér tegen de lat: Fulham uitgeschakeld.

Droomclub
Alles bij elkaar opgeteld borrelt vanzelf de vraag op of Ruiz de juiste beslissing heeft genomen door naar Fulham te verkassen. „Ik vermoed dat het niet zijn droomclub was, maar ik denk dat er op een gegeven moment zo’n hoog salaris werd geboden dat hij niet meer kon weigeren”, zegt zijn oud-ploeggenoot Kenneth Perez vandaag in Sp!ts. De ex-voetballer spreekt Ruiz nog regelmatig. „Ik had hem vorige week aan de lijn en hij wacht tot hij een kans krijgt om die met beide handen aan te grijpen.”

Maar er zijn twijfels. Perez: „Bryan komt het best tot zijn recht in een ploeg die vaak de bovenliggende partij is. Met FC Twente waren we dat in negen van de tien keer, maar nu speelt hij bij een heel matig team dat niet vaak in de buurt van het vijandelijke doel komt. En Bryan moet juist zo dicht mogelijk bij het zestienmetergebied van de tegenstander spelen. Hij is niet supersnel, maar hij is zó handig met de bal dat hij zichzelf goed kan vrijspelen en van daaruit kan scoren. Hoe verder van het doel, des te moeilijker het voor hem wordt. Het is niet onmogelijk voor hem om te slagen bij Fulham, maar dan zal hij zijn spel moeten aanpassen. Ik hoop dat het hem lukt en dat hij dan nog een stapje omhoog kan maken naar een van de bovenste ploegen uit de Premier League of wellicht een goede club uit Spanje. Bij een dominant elftal zal hij veel beter uit de verf komen.”

Vanavond kan Ruiz, die niet speelgerechtigd is in de Europa League, weer even genieten van de heldenstatus die hij nog altijd heeft in Twente. Of liever gezegd: móet hij genieten. Want daarna zal hij het vermoedelijk weer heel lang zonder moeten doen.

Klik hier om naar het discussieforum te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties