Nieuws

Hardere aanpak vuurwerkgooiers

Hardere aanpak vuurwerkgooiers

FC Twente gaat vanaf nu de clubboetes van KNVB en UEFA verhalen op de supporters die zich misdragen.
Reeks boetes voor afsteken vuurwerk dwingt tot ingrijpen.
Club neemt zelf heft in handen voor incidentele legale vuurwerkacties voor wedstrijden.

De maat is vol voor FC Twente, zegt Eugenio Porcu, manager bij de Enschedese eredivisionist. „Als Twente weer een boete krijgt voor het ongeoorloofd afsteken van vuurwerk, dan gaan we echt achter die fans aan. Daarvoor zullen we onze stadionbeelden gebruiken. De boete gaan we zonder pardon op hen verhalen. Als dat betekent dat ze hun halve leven bezig zijn met afbetalen, dan is dat maar zo.” Volgens Porcu is er gaandeweg een misvatting ontstaan bij fans dat sfeerfakkels wel mogen. „Maar de KNVB verbiedt het afsteken vanaf de tribunes van álle vuurwerk, dus óók fakkels. Het moet echt afgelopen zijn.”

Na een reeks incidenten met knalvuurwerk en sfeerfakkels ligt FC Twente bij de bonden onder een vergrootglas. In anderhalf jaar tijd heeft Twente nu al voor 90.000 euro aan boetes gekregen, inclusief een recente straf van 50.000 euro van de UEFA. In de Nederlandse competitie hangt de club bij een volgend wangedrag zelfs één thuiswedstrijd zonder publiek boven het hoofd. Een erfenis van de wedstrijd tegen NEC, waarbij supporters massaal vreugdefakkels aanstaken. De wedstijd werd zelfs even gestaakt. Twente was compleet verrast. Sindsdien wordt al strenger gefouilleerd. „Een wedstrijd zonder publiek gaat ons honderdduizenden euro’s kosten”, zegt Porcu. „Er is geen weg meer terug.”

Om een sfeeractie met fakkels niet helemaal onmogelijk te maken, heeft Twente bij de provincie een evenementenvergunning aangevraagd. Dan mag er - in overleg met de KNVB - incidenteel sfeervuurwerk worden afgestoken vóór een wedstrijd. Nooit op de tribune; fakkels en rookpotten zijn dan bevestigd aan hekken. Een professioneel vuurwerkbedrijf voert dat uit. Vak-P, dat altijd de sfeeracties organiseert, krijgt daarbij als enige fanclub een rol.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties