Nieuws

Imposante opmars Europese ranglijst

Imposante opmars Europese ranglijst

Met de snelle en soepele kwalificatie voor de volgende ronde staat FC Twente mede symbool voor de goede prestaties van de Nederlandse clubs in Europa. De Tukkers zijn sowieso bezig aan een indrukwekkende opmars op de Europese ranglijst.

In de reguliere competitie mag er het nodige fout gaan, FC Twente glijdt bijna moeiteloos door de Europa League.
Na de 4-1 zege in Odense werd de nummer twee van Denemarken gisteren ook in eigen huis verslagen. Wisla Krakow, toch de kampioen van Polen, werd eerder in De Grolsch Veste met dikke cijfers (4-1) naar huis gestuurd.

En ook de andere eredivisieclubs zijn op dreef: Champions League-eelnemer Ajax overwintert sowieso in Europa en gisteren verzekerde ook PSV zich van een vervolg van het Europese avontuur. AZ heeft daarvoor ook nog alle kans.

Dankzij de goede resultaten maken de Tukkers elk seizoen grote stappen op de UEFA-ranglijst, die voor clubs in zowel de Champions League als de Europa League geldt. In 2007 was Twente de nummer 150 van het continent, dit seizoen de nummer 49 en in 2012 klimt de club zo’n tien plaatsen. Dat rekende liefhebber Bert Kassies uit, die alle resultaten en punten nauwkeurig bijhoudt op zijn website. Het principe is simpel: hoe beter de resultaten, hoe meer punten.

Om het lijstje completer te maken: Manchester United voert de Europese ranglijst aan, gevolgd door Barcelona. Rondom Twente staan onder meer AZ (47e), Anderlecht (48e) en een van de tegenstanders in de groepsfase van dit seizoen: Fulham (50e). PSV is met de 21e plaats de best geklasseerde Nederlandse club. De ranking wordt bepaald door het UEFA-coëfficiënt, oftewel het gemiddelde van de prestaties in Europa over de laatste vijf seizoenen. Ook de resultaten in de eigen competitie tellen voor een deel mee.

Hoe meer punten, hoe meer voordelen. FC Twente kwam tijdens de loting van deze groepsfase in pot 1 terecht en ontliep daardoor heel grote tegenstanders. Als de club goed blijft presteren, zal het nog verder stijgen. De slechte klassering in het seizoen 2006/ 2007 (1,6 punt) verdwijnt volgend seizoen uit de berekening. Dat was het jaar dat Levadia Talinn nog te sterk was voor de Tukkers. De deelname in de Champions League van vorig jaar leverde een vrachtlading aan punten op: 17,23.

Behalve FC Twente doen ook de andere Nederlandse clubs het dit seizoen goed op het Europese podium. Er mag veel commentaar zijn op het clubvoetbal in Nederland, maar over de grenzen is er wel degelijk respect. Wanneer behalve Ajax, FC Twente en PSV ook AZ er na de winterstop nog bij is, is Nederland dit jaar het meest succesvolle land in de Europa League, gevolgd door Engeland, Portugal en België. Op basis van eerdere prestaties heeft de eredivisie voor volgend seizoen al een plek in de Europa League terugverdiend.

Hoe vaak overleefde FC Twente de groepsfase inmiddels? Iedereen die de vraag krijgt, kijkt vragend op.
Want wat was het ook alweer: drie of alweer vier keer? Even terug in de tijd: de eerste keer was in 2008.

Toen trof de ploeg in februari 2008 Olympique Marseille en verloor na strafschoppen in het eigen stadion. Het jaar daarop was Werder Bremen het eindstation en dit jaar betekende de uitwedstrijd bij Villarreal in de kwartfinale pas het einde. Dit wordt alweer de vierde keer op rij. Daarmee krijgt de club behalve een steeds betere naam ook veel punten. Sinds De Grolsch Veste een nieuwe ring kreeg, verse supporters een lang gekoesterde plek veroverden, bereikten de Tukkers altijd de volgende ronde. Uitgaande van de geschiedenis wint elk decennium een Nederlandse club een Europese prijs. Feyenoord was de laatste: in mei 2002 wonnen de Rotterdammers de UEFA Cup ten koste van Borussia Dortmund.

Kortom, het wordt weer eens tijd.
Al zei oud-trainer Steve McClaren in 2009 dat dat succes niet in Enschede te verwachten valt: „FC Twente kan wel kampioen worden, maar nooit de Europa League winnen...”

TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties