Nieuws

Janko nam huilend afscheid

Janko nam huilend afscheid

Twee dagen lang wachtte Marc Janko in Portugal op witte rook. Hij was er al uit met FC Porto, maar financieel kwam het maar niet rond. Eindelijk mocht hij gistermiddag zijn mond opendoen en zijn hele telefoon leeg bellen. „Ik kan het wel van de daken schreeuwen: ik ga naar een topclub in Portugal! Maar het gevoel is ook dubbel. Afscheid nemen van FC Twente doet pijn.”

Hij stond zondag huilend in de kleedkamer van FC Twente.
Marc Janko speelde niet in het duel tegen FC Groningen. Bewust niet, om een blessure te voorkomen.

De spits had de club verteld dat hij na de wedstrijd naar Porto zou gaan om te onderhandelen. Na de thuiszege stelde hij zijn ploeggenoten op de hoogte. „Ik vertelde dat dit wel eens mijn afscheid zou kunnen zijn. Mijn allerlaatste keer in de kleedkamer van FC Twente, waar veel mooie herinneringen liggen. Ik huilde als een baby. Ik weet niet wat het is, ik voel gewoon een connectie met deze club. Ondanks dat ik niet altijd in de basis speelde, voelde ik me gewaardeerd. Ik zal ook voor altijd de supporters in mijn gedachten horen zingen. Zelfs als ik niet op het veld stond, bleven ze me steunen. Dat heb ik als iets ongewoon moois ervaren.”

Zijn vriendin is nog in Enschede en regelt de verhuizing. Hij staat vandaag al op het trainingsveld in Porto en speelt komend weekeinde een bekerwedstrijd tegen een tegenstander waarvan hij de naam niet uit kan spreken. Hij vindt het een raar idee: zondag vertrok hij uit zijn appartement om er niet meer terug te keren.

De spits kwam in de zomer van 2010 over van Salzburg. Voor hij zijn handtekening zette, passeerde de lange, blonde aanvaller het standbeeld van zijn voorganger Blaise N’Kufo. De clubtopscorer aller tijden staat voor eeuwig opgesteld voor De Grolsch Veste. De nieuwe spits slikte een keer: hij werd geacht de opvolger te zijn van deze net vertrokken clublegende. Janko zat even later naast trainer Michel Preud’homme en zei wat hij behoorde te zeggen: dat het een grote eer was om voor Twente te spelen.

Gisteren maakte hij via Facebook en Twitter bekend Enschede per direct te verlaten. Janko ziet zijn overgang naar Porto als de gewenste stap omhoog. FC Twente wilde de spits graag verkopen, omdat hij met zijn topsalaris veel te duur is om op de de bank te zitten. Janko was voorbijgestreefd door Luuk de Jong, die meevoetballend veel sterker is dan hij. Dat wist de Oostenrijker, maar hij vond ook: „Ik doe waar ik voor gehaald ben en dat is doelpunten maken.” En dat klopt, want zijn gemiddelde is uitstekend. Hij scoorde 35 goals in 69 wedstrijden.

Op zijn facebookpagina stroomden de felicitaties binnen. Van Porto-fans die hem verwelkomen en van Tukkers die nu al heimwee hebben naar het ‘Jankoooo Jankoooo’ in De Veste. „Ik hoop dat iedereen me deze stap gunt. Ik heb tot nu toe gelukkig alleen maar positieve reacties gehad. Anderhalf jaar geleden kwam ik naar Twente om een nieuwe weg in te slaan en het was niet voor niets. Ik geloof dat alles een reden heeft. Mijn tijd bij Twente was hartverwarmend en heeft me deze overgang opgeleverd.”

Een paar uur voor de transfermarkt gisteren op slot ging, wandelde Glynor Plet De Veste binnen. Ook hij zag het standbeeld van N’Kufo voor de hoofdingang staan. De voormalige speler van Heracles is alweer de opvolger van de opvolger van de clublegende.

Janko: „Plet? Ik heb wel eens van hem gehoord. Ik hoop dat hij net zoveel mooie dingen meemaakt als ik. Mijn hoogtepunt was de bekerfinale. Ik maakte de beslissende goal vlak voor tijd, dat was fenomenaal. Maar ook de busrit naar De Kuip toe... Al die mensen! En een week later stonden ze er weer, toen we de kampioenswedstrijd in Amsterdam moesten spelen. We verloren, vlogen terug naar Enschede en troffen duizenden feestende mensen aan in de stad. Als ik ooit kinderen krijg, ga ik ze dat vertellen. Dat ik zo trots ben dat ik daar onderdeel van uit mocht maken.”

Hij belde zijn moeder gisteren na de medische keuring bij Porto als eerste.
„Ze hebben me van mijn teennagels tot mijn kruin onderzocht. Dus ik heb even mijn moeder gebeld om te zeggen dat alles goed is. Dat ze zich geen zorgen hoeft te maken om mijn gestel. Daarna heb ik eindelijk al mijn familie en vrienden gebeld. Ik wilde zo graag vertellen dat ik naar Porto ga. De afgelopen twee dagen waren vermoeiend. Ik was ervan overtuigd dat het rond zou komen, ook omdat ik er zelf uit was met de club. Maar je bent pas zeker als de handtekening er staat, dus zwijg je.”

Hij stapt een nieuwe wereld binnen. Gisteren kreeg hij een rondleiding in Estádio do Dragão, het drakenstadion. Thuishaven van de club die 28 keer landskampioen werd en in 2011 nog winnaar was van de Europa League.
„De verwachtingen zijn hier heel anders. Bij FC Twente hoop je te winnen, hier moet je winnen. Ik heb al gehoord dat mensen je hier alleen leuk vinden als je punten pakt. Dus ik verwacht geen Twentse taferelen. Geen volle straten met feestvierende fans.”

Voordat hij een punt achter zijn tijd in Enschede zet, komt hij nog een keer terug om afscheid te nemen van iedereen. Nog één keer ‘Jankooooo’. „Daar kijk ik naar uit. Ik zal hoe dan ook emotioneel zijn en weer huilen. Maar ik ben een man: toegeven dat je huilt om zo iets moois, is een kracht.”

Bron: TCTubantia

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties