Nieuws

Janko: "Twente wist precies wat ze kochten"

Janko: "Twente wist precies wat ze kochten"

Luuk de Jong staat het liefst in de spits. Die plek heeft hij inmiddels ook verworven bij FC Twente. Hoe ironisch is het dan dat hij zaterdagavond eindelijk weer scoorde nadat Marc Janko in het veld kwam en De Jong achter de lange Oostenrijker kwam te staan? En de Achterhoeker bereidde de tweede goal voor.

Twee heel verschillende spitsen strijden om één plek bij FC Twente. Luuk de Jong, de meevoetballende spits, international van Oranje, een speler met ongelooflijk veel potentie. En Marc Janko, boomlange Oostenrijker, dure Twentse aankoop en aanvoerder van de nationale ploeg, die minder deelneemt aan het spel, maar zeer efficiënt is en makkelijk scoort. En die zelf zegt: „Ik ben gehaald om goals te maken en dat doe ik.”

Ze gunnen elkaar veel, maar de sportieve strijd onderling woedt altijd. De Jong staat na zestien competitiewedstrijden op negen goals, Janko maakte er tien. Als ze samen spelen, is Janko de diepe spits en staat De Jong daarachter, als nummer tien. De Jong is inmiddels de eerste keus, Janko zit al een paar wedstrijden op de bank. Hij accepteert het. „Al zit geen speler daar graag.” Voor trainer Co Adriaanse was het een moeilijke keus tussen de twee: hij is zeer gecharmeerd van de Oostenrijker, met wie hij bij Redbull Salzburg een mooi seizoen beleefde met veel goals en een kampioenschap.

Zaterdag na de 2-0 zege op NEC in de eigen Grolsch Veste zei de trainer: „Het is prachtig dat we Marc achter de hand hebben. Met zijn komst en wat omzettingen konden we de wedstrijd in het tweede deel alsnog in ons voordeel beslissen.” Janko scoorde niet, maar zorgde wel voortdurend voor dreiging.

Ja, De Jong had het zaterdag luid en duidelijk gehoord: de roep om Janko. De eerste helft was bijna gespeeld en het was nog 0-0. Het gehele stadion scandeerde: „Jankooooooo.” De Jong: „Dat kon me niet ontgaan, maar ik betrek het niet op mezelf. Ik weet dat Marc een publiekslieveling is.” De trainer wisselde: Janko kwam erin voor Emir Bajrami. De Jong nam de plek achter de spits in, scoorde ruim tien minuten later en bereidde het tweede Twentse doelpunt (Nacer Chadli) voor. „Het is misschien wel ironisch. Sta ik in de spits, scoor ik niet. Sta ik erachter, scoor ik wel. Toen Marc erin kwam, kon ik in de gaten duiken.

Ik ben aanvallend ingesteld en speelde meer naast Marc dan erachter. We kunnen samen spelen, dat blijkt. Maar we azen beide op die ene positie in de spits. Wij zijn concurrenten, maar je hoort ons niet klagen. We zijn professioneel genoeg. De discussie zal nooit ophouden. De één ziet mij er graag staan, een ander wil Marc. En dat is prima. Ik ben vooral met mezelf bezig, ik wil me ontwikkelen als speler, als spits.”

Janko hoorde de woorden vanaf een afstandje aan. De twee spelers mogen elkaar. Ze zijn oprecht blij als de ander een doelpunt maakt.

„Op dit moment heb ik geen recht om te klagen. Ik ben de maand november niet inzetbaar geweest, Luuk heeft zich bewezen in de spits en de ploeg heeft goede resultaten neergezet. Ik ga honderd procent voor een basisplek, maar makkelijk is het niet. Luuk heeft veel mee”, zegt de Oostenrijker in het Nederlands. „Ik vind alleen: we kunnen het samen doen. Er is chemistry tussen ons. Ik maak het veld open voor hem, creëer ruimte en hij kan erin duiken.” Precies zoals het ging bij het eerste doelpunt van De Jong tegen NEC. Dat bij Twente niet iedereen net zo gecharmeerd is van de spits uit Salzburg als Adriaanse, weet hij. Janko is niet het aanspeelpunt dat De Jong wel is. Maar Janko haalt er zijn schouders bij op. Hij kan er niets mee. „Ze wisten precies wat ze kochten vorig jaar. Een spits die doelpunten kon maken en dat kan ik. Twente heeft met mij absoluut geen kat in de zak gekocht”, aldus Janko, ook in het Nederlands.

TCTubantia

Actie!! Registreer je op FC Twente Forum en maak kans op 2 kaartjes voor de bekerwedstrijd FC Twente - PSV op 22 december a.s.

Klik hier om naar het discussieforum te gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties