Nieuws

Janko: 'Wie goals zegt, zegt Marc Janko'

Janko: 'Wie goals zegt, zegt Marc Janko'

Marc Janko bloeit bij FC Twente weer op onder Co Adriaanse. Verrassend is dat niet. Onder de trainer beleefde de spits ook reeds meerdere succesvolle seizoenen bij Red Bull Salzburg.
"We spelen op dit moment met FC Twente zeer succesvol. We winnen en ik lever met mijn doelpunten een bijdrage. Wanneer je scoort krijgt je ook zelfvertrouwen en gaan er ballen in, die misschien anders net naast gegaan waren. Een aanvaller leeft van zekerheid, het was steeds mijn grote kracht doelpunten te maken", zegt Janko in een interview met de ORF.

"Mijn naam is verbonden met doelpunten. Ik ben het gevaarlijkst in het zestienmetergebied. Als afmaker heb je een zekere rust en vertrouwen nodig. De ene keer lukt het beter, de andere keer wat minder. Dat hoort bij het type aanvaller dat ik ben", gaat Janko verder. De spits is uiteraard blij met de komst van Adriaanse.

"Adriaanse laat ons offensief voetballen, dat is zijn filosofie. Hij kent mij van Red Bull en weet precies wat hij aan mij heeft. Hij heeft veel vertrouwen in mij en weet hoe ik het beste kan functioneren. Het had vorig jaar beter kunnen gaan, maar we speelden toen met twee uitstekende buitenspelers, die vaak naar binnen kwamen en hun acties maakten. Dit jaar komen meer ballen van de buitenkant, daardoor hebben we meer mogelijkheden."

Hoe anders is de situatie bij het nationale team van Oostenrijk. "Met Oostenrijk staan we veel meer onder druk en we komen veel minder in het strafschopgebied van de tegenstander. Daar lijdt mijn spel onder, omdat ik te weinig bruikbare ballen krijg. Ik ben aanvoerder, geen tovenaar. Aanvallend spelen hangt niet alleen van de aanvallers af, maar van het hele team."

"Ik voel me niet slecht behandeld door de Oostenrijkse pers. In voetbal moet je ook tegen kritiek kunnen. Iedereen heeft recht op zijn mening en ik ben de laatste die zal zeggen dat ik geen fouten maak. Ik probeer altijd mijn best te doen, de ene keer lukt het beter dan de andere keer. Wanneer ik niet scoor voor mijn land erger ik me en kan de kritiek begrijpen. Een spits wordt nu eenmaal beoordeeld op het aantal doelpunten dat hij scoort."

"In Nederland wordt men door de pers op een zakelijke, tactische wijze beoordeeld. In Oostenrijk is het meer emotioneel. In Nederland heeft men meer respect voor voetbalprofs, het maakt niet uit bij welke club zij spelen of op welk niveau. Voetbal is in Nederland een nationale sport met een andere beleving dan in Oostenrijk."

Eerder dit jaar sloeg Janko de mogelijkheid om voor veel geld naar Rusland te vertrekken af. De spits sluit niet uit dat hij later in zijn carrière wél voor het geld kiest. "Geld is in het voetbal belangrijk, dat hoort erbij. Je kunt dit beroep nu eenmaal niet lang uitoefenen. Maar ik hecht veel waarde aan het bereiken van sportieve doelen. Bij Twente bouwt trainer Adriaanse op mij."

"Misschien neem ik later een aanbod, waarbij het financiële aspect op de voorgrond staat, in overweging. In het begin moest ik me in Nederland erg aanpassen, maar sinds mijn vriendin nu ook hier woont is het eenvoudiger. Het geeft kracht op het moment dat het sportief niet zo goed gaat er iemand is die je ondersteunt."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties