Nieuws

Kennis over Janko niet benut

Kennis over Janko niet benut

Doelpuntenmachine Marc Janko kostte FC Twente miljoenen euro’s. De club had kunnen én moeten weten wie er werd binnengehaald. Reconstructie van een bizarre transfer.

De actie en het balletje breed van James Rodríguez waren fraai. Marc Janko hoefde de bal zaterdag alleen nog maar in het lege doel te schuiven. Dat deed-ie beheerst. Routineklusje. Appeltje eitje. Maar hij stond er wél. Zoals de spits er altijd staat.

Janko (28) maakte twee weken geleden de overstap van FC Twente naar FC Porto. Dit weekend scoorde hij alweer zijn tweede doelpunt voor de Portugese topclub. In Enschede was hij minstens zo succesvol: 35 officiële doelpunten in slechts achttien maanden. Het zijn de cijfers van een doeltreffend fenomeen.

Toch was FC Twente blij van hem af te zijn. De Oostenrijker zou voetballend tekortkomen en niet ‘passen’ bij de filosofie van de club. De bereidwilligheid van FC Twente kwam tot uiting in zijn transfersom: Porto betaalde 3 miljoen euro voor Janko. Ter vergelijking: anderhalf jaar eerder maakte FC Twente nog 6,5 miljoen euro over aan Red Bull Salzburg. Een forse afschrijving in korte tijd, nog exclusief Janko’s riante salaris.

Onzin
Zomer 2010. Bij de presentatie van Janko in de Grolsch Veste wil een trotse Joop Munsterman niet bevestigen dat zijn nieuwe spits de duurste aankoop uit de historie van FC Twente is. Transferbedragen om en nabij de 7 miljoen euro doet hij af als onzin. Munsterman benadrukt vooral dat Janko een kwaliteitsspits is die er meteen staat.

Janko straalt. Hij zegt zijn nieuwe werkgever goed te kennen. De Oostenrijker weet alles van de behaalde landstitel. Hij kent de fans. ‘Gek, op een positieve manier.’ En hij is op de hoogte van de indrukwekkende wijze waarop de A1 na afloop van de titelstrijd in beslag is genomen.

Janko kent FC Twente, zo veel is duidelijk. Maar hoe goed kent FC Twente Janko op dat moment?

Tien dagen voordat de club zijn nieuwe spits presenteert, neemt men voor de eerste keer contact op met Red Bull Salzburg en Sascha Empacher, de zaakwaarnemer van Janko. Volgens Empacher komt de interesse in zijn pupil vooral uit de koker van Michel Preud’homme, op dat moment de kersverse hoofdtrainer van FC Twente. Later zegt Preud’homme: ‘Toen ik hoorde dat we Janko konden halen, zei ik tegen de voorzitter: Doe er alles aan om hem binnen te halen.’

Over de wijze waarop Janko door de scouting van de Enschedeërs is doorgelicht, kan Empacher niets zeggen. Feit is in ieder geval dat de lijntjes tussen Twente en Red Bull Salzburg kort zijn. Eddy Achterberg is een van de clubiconen van FC Twente én op dat moment precies één seizoen werkzaam als assistent-trainer van de Oostenrijkers. Munsterman en co hebben de kennis over Janko voor het oprapen.

Kennis
Maar gevraagd naar de overstap van zijn oud-pupil bekent Achterberg dat FC Twente nooit gebruik heeft gemaakt van zijn kennis. Geen belletje. Niets. Of dat niet vreemd is? De oud-speler van de club haalt zijn schouders op. ‘Nou ja, dat hadden ze wel kunnen doen. Marc heeft mij bijvoorbeeld wel gevraagd wat FC Twente voor een club was.’

Nog voor zijn dienstverband in Salzburg had Achterberg Janko al vier wedstrijden bekeken. Hij deed dat namens het geïnteresseerde Schalke 04.

Het rapport dat Achterberg uitbrengt aan de Duitse topclub is identiek aan de conclusie die FC Twente uiteindelijk ook trekt. ‘Ik ben teruggegaan naar Schalke met de mededeling dat de supporters mij afzagen als ik over Marc een positief advies uitbreng. Meevoetballen zou hij moeten kunnen, net als meeverdedigen. Ik weet niet wat het is, maar dat deed-ie niet. Dat was later ook ons probleem in Salzburg. Aan de andere kant: valt er een bal in de zestien, dan is hij er bij. Marcs kwaliteit is doelpunten maken. Dat is voor hem blijkbaar genoeg.’

In dienst van FC Twente heeft Janko nooit anders gedaan. Hij maakte zijn doelpunten en voegde verder weinig toe aan het spel van de Enschedeërs. Dat had de club kunnen én moeten weten. Zoals Co Adriaanse moest vertrekken omdat hij zich gedroeg als Co Adriaanse, zo moest Marc Janko vertrekken omdat hij zich gedroeg als Marc Janko.

Bron: De Pers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties